Mergi la conţinutul principal

„Am intrat în politică atunci când nu am mai fost mulţumit de ea”

• interviu cu Alexandru Bucălău, candidatul PNL Brăila, de pe poziţia I, la Senatul României

 

Alexandru Bucălău este un tânăr jurist, în vârstă de 34 de ani, care a îmbrăţişat o profesie liberală căreia i se dedică de mai bine de 6 ani, când şi-a încheiat stagiul şi a devenit oficial notar public. Iubeşte ceea ce face, nu doar pentru că este legist, ci pentru că duce mai departe o pasiune cultivată din copilărie, ambii părinţi fiind magistraţi. Lor le datorează totul, recunoaşte cu un nod în gât Alexandru, pentru că nu îi mai are alături. Acum îi sunt alături familia, întregită de cele două fetiţe “minunate”, Sofia şi Ilinca, care îi readuc zâmbetul pe buze la sfârşitul fiecărei zile. Când nu este acasă şi nici la birou, Alexandru este la partid, la PNL Brăila. O organizaţie din care face parte de 10 ani şi pe care o consideră familia sa extinsă.

 

- De ce aţi intrat în politică?

A.B.: Am intrat în politică atunci când nu am mai fost mulţumit de ea. Sincer, la momentul respectiv, am intrat în politică din cauza unei dezamăgiri faţă de foştii guvernanţi, care au tăiat salariile şi pensiile. Ţin minte că era preşedinte Traian Băsescu. Deşi România cunoscuse un boom economic, guvernanţii de atunci au stat cu mâinile în sân, nu au făcut absolut nimic şi când a venit acea criză, tot populaţia, oamenii sărmani, omul de rând a trebuit să suporte consecinţele. Se putea evita asta, dar nu s-a vrut. Şi am decis să mă implic şi în politică. Consider că este datoria noastră, a fiecărei generaţii să pună umărul la dezvoltarea aceste ţări, să contribuim, să lăsăm ceva în urma noastră. Întotdeauna dacă vrei mai mult, trebuie să faci ceva în sensul ăsta, să te implici şi abia atunci consider că ai dreptul să critici.

- Cum se împacă politica cu Dreptul?

A.B.: Foarte bine, zic eu! Am îmbinat utilul cu plăcutul, dar am rămas liberal pe toate planurile. În 2010 am început stagiul de notar şi tot în 2010 am intrat şi în Organizaţia de tineret a PNL şi am fost membru supleant în Biroul Permanent Naţional. În acest an am fost numit preşedinte interimar al Organizaţiei PNL Ianca, şi mă bucur să spun că, la alegerile locale din acest an, candidatul pe care l-am susţinut a scos cel mai bun scor electoral de pe judeţ. A fost o muncă de echipă, am muncit toţi în egală măsură, umăr la umăr.

- Sunteţi principalul candidat la alegerile parlamentare din Decembrie, pe lista PNL la Senatul României. Ce le promiteţi brăilenilor?

A.B.: Promit că nu voi sta cu mâinile în sân şi nu voi închide ochii la nedreptăţi, cum au făcut, de-a lungul timpului, mulţi politicieni din Parlamentul României. Ei au slăbit statul de drept şi au destabilizat încrederea omului de rând în politicieni. Lucrurile astea trebuie să se schimbe! Trebuie să recâştigăm încrederea oamenilor, să devenim demni de mandatele în care ei ne învestesc. Fiecare generaţie este datoare să se implice dacă vrea o schimbare. Eu asta vreau! Vreau să fac bine, să repar, să construiesc şi să dezvolt ceea ce funcţionează bine în alte părţi şi să aplic la noi. Digitalizarea instituţiilor statului este unul dintre proiectele pe care le am în vedere. Este un proiect indispensabil, zic eu, mai ales acum, când trebuie să evităm pe cât posibil, aglomeraţia, cozile la ghişee, din cauza pandemiei. La Brăila, din păcate, încă se practică asta şi nu din cauza contribuabililor, ci a autorităţilor, pentru că nu le dau de ales.

 

- Ce aţi schimba în cadrul legislativ dacă veţi ajunge senator?

A.B.: Sunt multe legi care ar necesita amendamente, din punctul meu de vedere, iar Legea 17/2014 este una dintre ele, cea care reglementează vânzarea terenurilor extravilane. Au fost aduse nişte modificări acum din cauza fostei guvernări PSD. De atunci, au fost scoase şi ţinute în dezbatere publică, au fost trimise la Curtea Constituţională. Până la urmă, au intrat în vigoare, dar nu avem nici la acest moment normele de aplicare şi care, într-un fel, îngrădesc dreptul omului de a dispune de terenul lui extravilan. Şi, pe lângă faptul că îl îngrădesc, îl şi cenzurează pentru că a fost introdus un impozit de 80%. Aici ar trebui aduse, după părerea mea, mai multe amendamente. Eu nu cred că acum putem să mai spunem că nu vindem pământul străinilor. Pământul a fost vândut demult şi cine a vrut să cumpere, a cumpărat demult. Acum, cei care vând, vând din cauza faptului că au nevoie de bani. Dacă eu am cumpărat un teren acum 2 ani de zile şi vreau să-l vând acum, că na, situaţia pandemică a afectat economia, nu cred că cineva ar trebui să bage beţe în roate la înstrăinarea acelui teren agricol. Este bunul meu de care pot dispune oricând. Dreptul de proprietate privată este garantat de Constituţie, conform Art. 44.

 

- În timpul liber, dacă mai dispuneţi de aşa ceva, ca soţ, tatăl a doi copii, notar public, preşedinte al Organizaţiei PNL Ianca şi, mai nou, candidat la Senat în fruntea listei PNL Brăila, ce vă place să faceţi?

A.B.: Când ai copii mici, nu prea mai ai timp de hobby-uri. Îmi place sportul, mişcarea şi, înainte să devin tătic, am practicat mai multe sporturi, am făcut baschet, înot vreo 9 ani de zile. Recunosc, îmi plac şi jocurile pe calculator, dar nu am mai avut timp nici de aşa ceva, dar nu pot spune că sufăr din cauza asta. Îmi închei ziua cu zâmbetul pe buze, datorită fetiţelor mele minunate. Sunt foarte bine şi îi mulţumesc Lui Dumnezeu pentru tot ce am, dar şi părinţilor mei, pentru ceea ce sunt, pentru educaţia şi sprijinul pe care mi le-au oferit, chiar dacă nu mai sunt printre noi.

 

- Ei v-au îndrumat spre Drept sau aţi ales singur?

A.B.: Pot spune, mai degrabă, că Dreptul m-a ales pe mine, datorită familiei în care am crescut. Ambii mei părinţi fiind judecători, am învăţat teoria generală a Dreptului, adică vocabularul folosit în Drept odată cu Limba Română. Le-am învăţat pe amândouă odată. Părinţii, când veneau acasă şi luam masa împreună, pentru că aşa era cutuma, discutau toate speţele pe care le-au avut în ziua respectivă. Mama fiind judecător sindic, tata fiind specializat în Drept penal, se consultau unul cu celălalt, iar eu, de mic copil, am stat cu gura căscată şi am ascultat şi întrebând mai tot timpul ce înseamnă aia, dar aia ce înseamnă... Şi aşa a început să-mi placă şi m-am îndreptat către Drept. Dacă n-aş fi făcut asta, probabil că m-aş fi îndreptat spre IT.

 

- Un principiu de la care nu faceţi rabat niciodată?

A.B.: Consider că, în ziua de astăzi, a fi om este o virtute, o calitate morală moştenită de la părinţi. Şi e bine să fii om, indiferent de împrejurări, pentru că viaţa ne aduce şi bune şi rele, însă noi alegem cum le gestionăm. Mai cred că este bine să laşi loc de «bună ziua». Eu sunt o persoană neconflictuală, aşa am fost construit. Să găsesc soluţii, nu un nod în papură. Sunt doar un om simplu, cu principii sănătoase, atâta tot.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro