Mergi la conţinutul principal

”Fenomenul fake news în mediul digital”, dezbătut de elevii Liceului Teoretic ”C. Angelescu” Ianca

* liceenii au avut ocazia să afle informații de actualitate privind știrile false de la Alina Bârgăoanu, decan și profesor al Facultății de Comunicare și Relații Publice din cadrul SNSPA

 

Săptămâna trecută, elevii Liceului Teoretic ”Constantin Angelescu” din Ianca, județul Brăila, au participat la un eveniment extrem de interesant și util pentru vremurile în care trăim. Concret, liceenii au dezbătut fenomenul ”fake news în mediul digital”, în cadrul unei întâlniri online în care invitatul special a fost profesorul universitar Alina Bârgăoanu, decan și profesor al Facultății de Comunicare și Relații Publice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA). Aceasta este și membru al consiliului consultativ al Observatorului European pentru Media Digitale, membru afiliat al Centrului european de excelență pentru combaterea amenințărilor hibride, autor al volumului ”#FAKENEWS. Noua cursă a înarmării” și expert în cadrul Grupului la nivel înalt pentru combaterea știrilor false și a dezinformării din mediul online - Comisia Europeană (2018).

Într-o prima fază, elevii și prof. univ. Alina Bârgăoanu au discutat despre prezența știrilor false în diverse medii digitale unde sunt activi majoritatea tinerilor, respectiv Instagram, Facebook, Tik Tok etc. Apoi, liceenii au aflat ce semnifică termenul de ”infodemie”, adică supraabundență de informații, atât din mediul online, cât și offline. Infodemia include încercări deliberate de diseminare a unor informații false/înșelătoare, cu scopul de a submina încrederea publică și de a avansa agende alternative ale anumitor grupuri/persoane/actori statali.

În cadrul întâlnirii online s-au dezbătut și câteva dintre valurile de conspirații la nivel mondial, cum ar fi pseudo–remediile pentru virusul SARS CoV 2, rețeaua 5G, pandemia interpretată ca și o mascaradă sau discuțiile din jurul obligativității vaccinării. Cu această ocazie, liceenii au mai descoperit că există format la nivel de imaginar colectiv un adevărat vocabular conspiraționist legat de pandemia SARS CoV-2, exemple fiind cuvântele și expresiile ”sheeple” (sheep – oaie, people - oameni), ”curajoșii care spun adevărul”, ”plandemia”, ”totalitarism”, ”corupția elitelor”, ”corupția generalizată și neîncrederea profundă în autoritate”.

Liceenii au aflat și cum trebuie să se ”apere” de știrile false. Iată care sunt pașii care trebuie urmați, așa cum i-a indicat prof. univ. Alina Bârgăoanu: 1. Verifică sursa; 2. Verificați acuratețea relatării, apelând la alte surse de informare și la fact-checkeri; 3. Verifică imaginile; 4. Verifică tonul relatării, ferește-te de relatările care mizează pe reacția ta emoțională, imediată!; 5. Gândește-te la prejudecățile și interpretările pe care deja le ai și ferește-te să crezi o știre doar din cauză că îți confirmă aceste prejudecăți, interpretări și așteptări!

La finalul dezbaterii interactive, invitata a indicat si site-ul al cărui coordonator este și unde cei interesați pot afla mai multe despre fenomenul fake-news: www.antifake.ro.

Întâlnirea online a elevilor de la Liceul Teoretic ”Constantin Angelescu” Ianca cu prof. univ. Alina Bârgăoanu a fost intermediată de către Aichel Alberto, psiholog școlar în cadrul liceului. De asemenea, la eveniment au mai participat prof. Dragomir Emil Ștefănuț, directorul unității, și prof. Măciucă Felicia, profesor de istorie.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro