Mergi la conţinutul principal

“We bully the bullying”. Ziua Internaţională a Drepturilor Copilului, marcată la Brăila

• ieri, în Sala Mare a Prefecturii, a avut loc un eveniment dedicat acestei sărbători, organizat de elevi ai Colegiului “Murgoci” şi DGASPC Brăila • în cadrul acţiunii s-a pus accent pe bullying, cu scopul de a trage un semnal de alarmă în rândul tinerilor în legătură cu acest fenomen

 

Luni, 20 noiembrie, peste tot în lume s-a celebrat Ziua Internaţională a Drepturilor Copilului, 20 noiembrie 1989 fiind data la care s-a adoptat Convenţia ONU cu privire la drepturile copilului, act ce are la bază patru principii: non-discriminarea, devotamentul faţă de interesul superior al copilului, dreptul la viaţă, supravieţuire şi dezvoltare, precum şi respectul faţă de opiniile copilului.

Sărbătoarea a fost marcată şi la Brăila, printr-un eveniment organizat de elevi ai Colegiului “Gh. M. Murgoci” şi Direcţia Generală pentru Protecţia Copilului şi Asistenţă Socială (DGASPC) Brăila. Acţiunea s-a desfăşurat în Sala Mare a Prefecturii şi a reunit elevi şi profesori de la următoarele licee: “P. Cerna”, “N. Iorga”, “C. D. Neniţescu”, “I. Ghica”, Liceul de Arte, “Gh. M. Murgoci”, “M. Sebastian”, “Ed. Nicolau”, “G. K. Constantinescu”, “N. Bălcescu”, “G. Moisil” şi P. D. Perpessicius”. Rând de rând, reprezentanţi ai unităţilor de învăţământ au susţinut în faţa celor prezenţi un eseu pe tema drepturilor copilului. Astfel, aceştia au vorbit despre dreptul la informare, dreptul la libertatea de exprimare, dreptul la educaţie,  dreptul la protecţie împotriva oricărei forme de exploatare sau dreptul la odihnă.

Cum evenimentul s-a numit “We bully the bullying”, organizatorii au pus accent pe acestă temă, dorind să tragă un semnal de alarmă în rândul tinerilor în legătură cu acest fenomen, să prezinte importanţa prevenirii acestor acte de agresiune, precum şi soluţii pentru combaterea lor. În acest sens, cinci elevi de la “Murgoci” au conceput o piesă de teatru emoţionantă în care au prezentat cum bullyingul îi afectează pe tineri, ce efecte produc în comportamentul victimelor, dar şi care sunt soluţiile pentru a trece peste astfel de situaţii.

De asemenea, elevii de la “Murgoci” au prezentat şi un filmuleţ cu un experiment social pe care l-au realizat. Mai exact, doi tineri au mers în mai multe zone din oraş şi au simulat o ceartă, dorind să vadă câţi dintre trecători intervin atunci când cineva este agresat. Surprinzător sau nu, experimentul a arătat că brăilenii trec nepăsători când se întâlnesc cu altfel de situaţii.

Elevii de la “Murgoci” care au organizat această acţiune sunt Andrei Nemet, Iulia Rusu, Andra Pîrvu, Radu Ştefănache, Laurenţia Creţu, Miruna Dumbravă şi Diana Stelea.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro