Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

“Vinovăţia şi nevinovăţia, aşa-zisul rău şi aşa-zisul bine, sunt în acelaşi loc”

Din această sfântă zi de miercuri, ziarul “Obiectiv – Vocea Brăilei” iniţiază o nouă rubrică, “Vorbe din Duh”, menită să ne facă pentru o clipă să ne oprim! Să ne oprim, să ne liniştim şi să reflectăm la ce este Viaţa, ce este Adevărul, care este Calea. Din această zi de miercuri, 7 octombrie 2020, începem o Călătorie spre altceva, spre ceva frumos într-o lume pe care noi am urâţit-o! Vom fi însoţiţi de prof. Daniel Voinea, un dascăl, un mentor, un om minunat pentru cei care îl cunosc. Daniel Voinea a absolvit Teologia la Sibiu, dar şi Facultatea de Filozofie la Iaşi şi predă ştiinţe socio-umane la Liceul de Artă Hariclea Darclee.

 

Suntem iritaţi întotdeauna de ceilalţi, pândindu-i, cântărindu-i, vânându-le erorile. Este o întreagă vânătoare să-l găsim pe Celălalt. Pe cel vinovat de starea în care mă aflu. În care se află ţara, şcoala, economia, Europa. De starea pe care am ajuns eu să o trăiesc. Pe cel vinovat de ceea ce am ajuns să văd şi să gândesc. Lumea întreagă a devenit un loc al vinovăţiei. Sigur celălalt este vinovat de ceea ce simt eu! Cu viteze din ce în ce mai mari, molima anului a trecut din aer în suflete. Niciun suflet nu pare a mai fi mulţumit. Singura palidă mulţumire este „şansa” de a vedea sursele multiple de nemulţumire faţă de ce este în jur. Lumea întreagă parcă este ţesută din critică. Cârteşte. Se revoltă. Condamnă, atacă şi vrea să obţină binele prin luptă şi condamnare.

Şi dacă am face invers? Dacă mi-aş antrena ochiul să vadă din plin nevinovăţia? Ambele, vinovăţia şi nevinovăţia, aşa-zisul rău şi aşa-zisul bine, sunt în acelaşi loc. Ochiul meu decide ce vreau să văd. Şi, înaintea ochiului, mintea. Da, putem alege să vedem mai ales binele. Şi pe măsură ce reuşim, acesta se va înmulţi sub ochii noştri. Precum pâinile şi peştii.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii