Mergi la conţinutul principal
“Azi vreau să fac omor!”

“Teroristul” din gară, în faţa instanţei

• Ionuţ - Ciprian Sandu, recidivistul care s-a drogat cu prenadez şi a provocat scandal în zona Gării CFR a fost trimis în judecată • în ziua de 21 septembrie 2017, Sandu - individ fără adăpost - a pus mâna pe un cuţit de 30 de centimetri şi a început să-i ameninţe pe taximetrişti şi pe călători, provocând panică • poliţiştii Biroului Transporturi Brăila care au intervenit pentru liniştirea agresorului - comisarul şef Dănuţ Novac şi agenţii Claudiu Tănase şi Florin Băluţă - au fost ameninţaţi cu cuţitul şi fugăriţi în faţa Gării CFR • şase poliţişti şi mai mulţi brăileni au reuşit în final să-l imobilizeze pe cuţitarul de la gară, după ce acesta a împărţit în stânga şi în dreapta ameninţări de genul “Vă tai!” şi “Bag cuţitul în voi!”

 

Posesor al unui cazier lung “cât o zi de post” şi cu mintea răvăşită din pricina inhalării vaporilor de prenadez, recidivistul Ionuţ - Ciprian Sandu, boschetar care-şi făcea veacul în vecinătatea Gării Brăila, a fost trimis în judecată, sub arest preventiv, după ce a ameninţat cu moartea trei poliţişti şi a provocat un scandal monstru în faţa Gării CFR. Recidivistul care se droghează cu prenadez de mai bine de şase ani, “cazat” acum în Arestul Poliţiei, va fi judecat pentru săvârşirea a trei infracţiuni de ultraj la poliţist şi pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice, după ce, în ziua de 21 septembrie 2017, a pus mâna pe un cuţit de 30 de centimetri şi i-a alergat pe trei poliţişti de la Poliţia Transporturi. Asta după ce, mai înainte, îi ameninţase cu cuţitul pe mai mulţi taximetrişti. Şase poliţişti, ajutaţi de câţiva cetăţeni curajoşi, au reuşit să-l dezarmeze pe “cuţitarul de la gară”, după ce unul dintre aceştia i-a pulverizat spray lacrimogen în nas, iar un altul l-a “altoit” cu o coadă de greblă. Nici vorbă să folosească armamentul din dotare sau să cheme “mascaţii” în ajutor. Ancheta în dosarul drogatului de 34 de ani, care a băgat spaima în poliţiştii de la Biroul TF şi a provocat panică în Gara Brăila a fost coordonată de procurorul Marius Iacob, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila.

 

Taximetrist ameninţat cu cuţitul: “Te tai!”

Condamnat de mai multe ori pentru furturi comise încă de pe vremea minoratului, Ionuţ - Ciprian Sandu, om al străzii, pripăşit de ceva vreme în zona Gării CFR, era binecunoscut poliţiştilor de la Biroul Judeţean de Transporturi Brăila. Potrivit dosarului penal instrumentat de procurorul Marius Iacob, în dimineaţa zilei de 21 septembrie 2017, Sandu şi-a turnat prenadez într-o pungă din care a inhalat de câteva ori cu nesaţ, după care a pus mâna pe un cuţit de 30 centimetri, l-a pus la brâu şi s-a îndreptat către gară. Tulburatul îşi petrecuse noaptea în boscheţii din zona podului de trecere peste calea ferată.

“În jurul orei 9:00, ajungând pe peronul gării, inculpatul Sandu Ionuţ - Ciprian a traversat clădirea prin zona caselor de bilete şi a ieşit pe scările de acces din exteriorul gării. Aici, în prezenţa câtorva zeci de oameni, inculpatul a scos de la brâu cuţitul şi, agitându-l deasupra capului, a început să strige “vă tai, vă tai”. Deoarece în faţa gării se află staţia de taximetre, inculpatul şi-a îndreptat atenţia către un taximetrist, S. A., de care Sandu s-a apropiat agitând cuţitul şi spunându-i “te omor!”. Pentru a se feri, martorul a alergat în jurul taxiului său, folosindu-l drept obstacol între el şi agresor, încercând, totodată, să-l tempereze pe inculpat”, precizează reprezentantul acuzării.

Incidentul a provocat panică printre cei prezenţi la faţa locului - taximetrişti, călători, persoane care coborâseră din tren sau aşteptau să plece din gară. Mulţi începuseră să strige “Chemaţi poliţia!”.

În aceste împrejurări, Anişoara M., femeia de serviciu de la gară, a pus mâna pe

telefonul mobil şi l-a sunat pe agentul şef adjunct Claudiu Tănase, de la Poliţia Transporturi (care era de serviciu), relatându-i cele petrecute. În acel moment, Tănase se afla la birou, împreună cu doi colegi: comisarul şef de poliţie Dănuţ Novac, aflat, de asemenea, în timpul serviciului, şi agent de poliţie Florin Băluţă, care tocmai ce ieşise din serviciu, dar care a sărit să dea o mână de ajutor. 

 

Poliţişti fugăriţi şi ameninţaţi cu moartea: “Azi vreau să fac un omor!”

A urmat o confruntare inegală între puşcăriaşul drogat cu vapori de prenadez şi înarmat cu un cuţit, de o parte, şi poliţiştii de la Biroul Judeţean de Transporturi Brăila neînarmaţi, de cealaltă parte. Ulterior, poliţiştii vor primi întăriri, însă, neavând cum să folosească armamanentul din dotare, pentru că se aflau în loc public, cuţitarul şi-a făcut de cap mult şi bine, agitând arma albă şi strigând că vrea “să bage cuţitul” în oamenii în uniformă. N-ar fi fost prima dată când se întâmpla acest lucru, să nu uităm cazul poliţistului de la Suceava, tată a doi copii, ucis cu 40 de lovituri de cuţit pe peronul gării, de faţă cu câteva zeci de martori (ulterior, criminalul şi-a pus capăt zilelor în celula în care era încarcerat). Procurorul Marius Iacob precizează:

“Agenţii de poliţie Tănase Claudiu şi Băluţă Florin, ambii în uniforme de serviciu, s-au deplasat în zona din faţa gării, indicată de martora M. Anişoara. Aici, l-au văzut pe inculpat ameninţând trecătorii şi mai mulţi şoferi de taxi care-i cereau să arunce cuţitul din mână. Apropiindu-se de inculpat, cei doi agenţi i-au solicitat acestuia să arunce cuţitul din mână şi să se liniştească. În momentul în care i-a observat pe cei doi poliţişti, inculpatul a ridicat cuţitul deasupra capului şi s-a îndreptat, ameninţător, către aceştia, strigând că-i va omorî şi că va băga cuţitul în ei. Cei doi poliţişti s-au retras, inculpatul începând să-i alerge alternativ în zona din vecinătatea fântânii arteziene (din faţa gării) cu cuţitul ridicat deasupra capului şi proferând ameninţări cu moartea la adresa lor”.

În zadar a pulverizat agentul de poliţie Tănase spray lacrimogen înspre cuţitarul aurolac: acesta a continuat să ameninţe şi să facă scandal.

După trei minute de groază, şi-a făcut apariţia însuşi comisarul şef de poliţie Dănuţ Novac, care, cunoscându-l bine pe boschetarul Sandu, s-a apropiat şi a încercat să-l liniştească. Agresorul, însă, nu înţelegea de vorbă bună. A făcut iarăşi o criză de furie, îndreptându-se de data aceasta către comisarul Novac şi ameninţându-l cu moartea. Ofiţerul de poliţie a fost nevoit să bată în retragere, timp în care cuţitarul - căruia i se pusese pata pe agenţii Tănase şi Băluţă - s-a îndreptat din nou către aceştia, alergându-i efectiv şi aruncându-le ameninţări: “Azi vreau să fac un omor!”

 

Ciomăgit cu coada de greblă, cuţitarul a ajuns la spital

În acest context, la faţa locului au mai sosit trei agenţi de poliţie de la Biroul Proximitate (Dănuţ Caradan, Mugurel Rolea şi Radian Uzeanu), care se aflau în patrulare şi care fuseseră opriţi în trafic şi alertaţi de mai multe persoane.

Ajutaţi şi de alte persoane aflate în zonă, cei şase poliţişti au format un arc de cerc, silindu-l, astfel, pe aurolac să se retragă în zona blocurilor situate vis-a-vis de Gara CFR.

“În acest perimetru, folosind obiectele din dotare, iar una dintre persoanele civile o coadă de greblă (!) cei care au intervenit l-au determinat pe inculpat să arunce din mână cuţitul, procedând la imobilizarea sa. Inculpatul a fost condus în interiorul biroului de poliţie amenajat în gară, de unde cms. şef Novac Dănuţ a solicitat intervenţia unei ambulanţe care l-a transportat la spital pentru îngrijirea rănilor cauzate de dezarmarea şi imobilizarea acestuia”, precizează procurorul de caz.

Ulterior, recidivistul Ionuţ - Ciprian Sandu a fost reţinut pe ordonanţă şi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila, cu propunere de arestare preventivă. Individul care i-a ameninţat cu moartea şi i-a alergat pe poliţiştii de la Transporturi înarmat cu un cuţit de 30 de centimetri a fost arestat preventiv pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 22 septembrie 2017, pentru săvârşirea a trei infracţiuni de ultraj la poliţist. Totodată, inculpatul va fi judecat pentru infracţiunea de tulburare a ordinii şi liniştii publice. Sandu nu a contestat măsura arestării preventive, ba, mai mult, a recunoscut acuzaţiile puse pe seama sa. Reprezentantul Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila precizează:

“Inculpatul Sandu Ionuţ- Ciprian a recunoscut întocmai comiterea faptelor, declarând că a săvârşit aceste acţiuni pe fondul consumului de prenadez pe care îl practică de aproximativ 6 ani (!). De asemenea, la data de 21 septembrie 2017, în prezenţa procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila, a participat la reconstituirea faptelor”.

Taximetristul S.A., care a fost ameninţat cu cuţitul, a preferat să nu depună plângere penală împotriva scandalagiului. Mai trebuie precizat faptul că recidivistul Ionuţ - Ciprian Sandu a fost liberat din puşcărie la data de 3 septembrie 2016, după ce ispăşise o condamnare de 3 ani şi 3 luni de închisoare.

Incidentul petrecut în dimineaţa zilei de 21 septembrie 2017 a fost surprins de camerele de supraveghere instalate de Poliţia Locală Brăila în zona Gării CFR, iar imaginile incriminatoare sunt acum probă la dosarul penal. Declaraţiile poliţiştilor ameninţaţi cu moartea, precum şi declaraţiile colegilor de la Biroul Proximitate sunt, de asemenea, probe la dosar.

Cazul cuţitarului drogat cu prenadez a fost preluat de instanţa de judecată.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro