Mergi la conţinutul principal

“Programare cu răbdare”. Cercul de informatică al copiilor perseverenţi a ajuns la Brăila

• dezvoltat de lect. dr. Bogdan Pătruţ de la Facultatea de Informatică a Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, proiectul constă în cursuri gratuite de informatică pentru elevi de gimnaziu şi liceu, fie că sunt începători sau olimpici  • “«Programare cu răbdare» este despre copii, nu despre puncte. În comunitatea noastră, mai întâi suntem oameni, apoi informaticieni”, susţine iniţiatorul proiectului • cercul de informatică are loc în fiecare joi, la Colegiul Naţional “Gh. M. Murgoci”

 

Informatica se învaţă... cu răbdare! Cu această formulă simplă a reuşit profesorul Bogdan Pătruţ, lect. dr. la Facultatea de Informatică a Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, să atragă sute de elevi spre studiul acestui domeniu. Din dorinţa de a arăta că orice copil poate învăţa informatică, Bogdan Pătruţ a iniţiat proiectul “Programare cu răbdare” (PCR), în cadrul Asociaţiei EduSoft, proiect care se desfăşoară sub forma unor cursuri gratuite pentru elevii de gimnaziu şi liceu, fie că sunt începători în domeniu sau au ajuns deja la performanţă. Proiectul a început la Bacău şi s-a extins apoi în mai multe oraşe, printre care Bucureşti, Timişoara, Iaşi, Galaţi şi, mai nou, Brăila. Ba chiar a trecut şi graniţele, în curând urmând să se deschidă un cerc de informatică şi în Italia (Spolet).

Atunci când a gândit acest proiect, Bogdan Pătruţ a plecat de la trei factori: informatica este unul dintre cele mai atrăgătoare domenii de pe piaţa forţei de muncă; numărul de ore de informatică din şcoală este insuficient în contextul evoluţiei domeniului IT; elevii sunt diferiţi şi pot fi atraşi de diferite domenii ale informaticii (algoritmică, grafică, proiecte complexe, crearea de jocuri, web-design etc.)”.

“Considerăm că nu trebuie să împărţim elevii din clasele de liceu în «selecţionaţi pentru olimpiadă» şi «restul», pentru că riscăm să acordăm prea puţină atenţie acestora din urmă. Se întâmplă deseori ca aceşti copii normali, inteligenţi şi dornici să înveţe, să se subevalueze, dacă nu se ridică la exigenţele unui concurs de algoritmică de performanţă. Dar informatica nu este doar despre competiţii de algoritmică, deşi acestea au un rol important. Cred că cel mai bine este ca fiecare să fie într-o competiţie cu sine, să se autodepăşească în fiecare zi”, ne-a spus lect. dr. Bodan Pătruţ.

Acesta a subliniat că oricine poate învăţa informatică, în special programare, dacă este harnic, perseverent şi răbdător. Desigur, rezultatele nu vin peste noapte. E nevoie de răbdare, şi nu doar din partea elevilor, ci şi a profesorilor.

“Profesorii să nu creadă că elevii sunt modeşti intelectual, dacă nu reuşesc chiar din prima zi să înţeleagă anumite concepte. Profesorii trebuie să respecte modul de gândire al elevilor de azi şi să le insufle acestora încrederea în sine şi sigur vor avea rezultate deosebite de la ei”, susţine sursa citată.

Iar când vine vorba de informatică, o altă problemă este cea a evaluarii automate a rezolvarilor la probleme.

“Cel mai dureros este că toate site-urile cu sisteme de evaluare automată, asociate sau nu unui concurs, ierarhizează elevii după punctele obţinute. Nu sunt interesate de felul în care au abordat elevii problemele, de felul în care au gândit, de cât de creativi pot fi în reprezentarea datelor, în elaborarea algoritmului şi aşa mai departe. Aşadar, aceste evaluări automate sunt mai mult despre individualism, despre egoism, nu despre colaborare. În IT lumea colaborează, nu se luptă pentru puncte într-un sistem artificial în care tot ce contează e câte puncte ai adunat din nişte probleme artificiale. Proiectul «Programare cu răbdare» este despre copii, nu despre puncte. Despre copii, pe care îi formăm să devină oameni, să se ajute între ei, să colaboreze, descoperind frumuseţea informaticii în toate faţetele ei, de la înţelegerea unor noţiuni elementare, până la cele mai profunde elemente de cercetare ştiinţifică. Pentru că, în comunitatea noastră, mai întâi suntem oameni, apoi informaticieni”, ne-a declarat Bogdan Pătruţ.

 

Cercul de informatică are loc la Colegiul “Murgoci”

 

În Brăila, “Programare cu răbdare” a ajuns prin intermediul profesoarei de informatică Florina Marin de la Colegiul Naţional “Gh. M. Murgoci”. Aceasta ne-a spus că urmărea pe reţelele sociale activitatea lui Bogdan Pătruţ şi i-a propus să dezvolte proiectul şi în oraşul nostru. Nu a durat mult şi cercul de informatică a început să funcţioneze în cadrul liceului, fiind condus de elevii Amalia Adetu şi Andrei Legian. Aceştia au reuşit să coopteze până acum în cadrul cercului peste 60 de elevi din “Murgoci” şi din alte licee şi şcoli, de la clasa a V-a la clasa a XII-a. Iar în rândul liceenilor vin la cursuri atât elevi de la mate-info, cât şi de la filologie, pentru că, aşa cum am afirmat anterior, “Programare cu răbdare” se adresează tuturor copiilor. Întâlnirile au loc în fiecare joi, săptămâna trecută la cerc participând şi doi elevi din echipa din Bacău: Alina Pătrăşcan şi Ilie Pascaluţă.

Dincolo de modul de a învăţa informatică, ceea ce face diferit acest cerc este

atmosfera plăcută de lucru, mai puţin formală, în care elevii se ajută între ei. Profesorii încurajează colegialitatea, prietenia şi spiritul de echipă, iar copiii vin cu plăcere la cerc. Pe lângă cursurile gratuite, organizatorii le oferă elevilor şi o mică gustare, pizza, prăjituri şi sucuri.

Trebuie precizat că cei mai activi copii de la cerc vor merge într-o tabără vara viitoare, în care vor îmbina distracţia cu învăţatul unor teme interesante de informatică şi matematică aplicată. În ceea ce priveşte elevii care se ocupă de centrele locale, pentru aceştia se vor organiza teambuilding-uri la Iaşi şi Timişoara, iar pentru profesori va avea loc o întâlnire în care se vor dezbate problemele predării informaticii la gimnaziu şi liceu şi se vor căuta şi soluţii reale, pragmatice, pentru rezolvarea acestora. “Trebuie să facem şi noi ceva, nu să aşteptăm mereu ca totul să vină de sus, de la minister sau să pice din cer”, susţine lectorul universitar.

Înscrierile la cercul “Programare cu răbdare” de la Colegiul “Murgoci” sunt în continuare deschise pentru toţi cei interesaţi de informatică şi de disciplinele conexe. Mai multe detalii despre proiect găsiţi pe site-ul  www.programarecurabdare.ro.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro