Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

“Parking”, în regia lui Tudor Giurgiu, proiectat în premieră la Cinefeel Brăila

• filmul poate fi văzut astăzi, vineri, 19 iulie, de la ora 18.30

 

Vineri, 19 Iulie, de la ora 18.30, la Cinefeel Brăila (Centrul de Creaţie Brăila, Piaţa Traian, nr. 2, etaj 1) puteţi vedea pelicula „Parking” (2019).

Cel de-al patrulea lungmetraj semnat de Tudor Giurgiu spune povestea lui Adrian, un poet din Sângeorz-Băi care emigrează ilegal în Spania anului 2002. Ajuns în Cordoba, se angajează paznic de noapte într-un parc auto, iar existenţa lui pendulează între imposibila poveste de dragoste cu o cântăreaţă spaniolă şi dorul de casă, de familie. Călătoria lui în căutarea marii iubiri se va transforma într-o poveste surprinzătoare, sensibilă şi plină de provocări.

Din distribuţie fac parte actori spanioli de talie internaţională precum Belén Cuesta, Ariadna Gil, Luis Bermejo, dar şi actori români: Carmen Florescu, Valentin Popescu, Emilian Oprea, Fülöp Erzsébet, Paul Cimpoieru. În rolul principal, iubitorii de teatru şi film îl vor recunoaşte pe Mihai Smarandache, unul dintre cei mai apreciaţi actori ai Teatrului Odeon din Bucureşti, premiat în numeroase festivaluri de teatru pentru performaţele sale de pe scenă (Festivalul de Teatru Independent Undercloud – Cel mai bun actor, cu rolul din Menajeria de sticlă; Festivalul Comediei Româneşti - FestCO, pentru interpretarea din De vânzare). Ca actor de film Mihai Smarandache s-a remarcat, printre altele, în lungmetrajul De ce eu? (2015) şi serialul Hacker (2003), difuzat de TVR1. Partenera sa din film, Belén Cuesta, este una dintre cel mai bine cotate actriţe spaniole din noua generaţie. Rolul din Kiki, el amor se hace (r. Paco León, 2016) i-a adus o nominalizare la Premiile Goya, categoria Revelaţia anului, iar în 2017 a câştigat Premiul Feroz pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar în serialul Paquita Salas.

Un rol important are şi Ariadna Gil, una dintre cele mai renumite şi iubite actriţe spaniole de teatru şi film. Au consacrat-o roluri în filme precum Lola, de Bigas Luna (debutul ei, în 1986), Amo tu cama rica (1991), Belle Époque, de Fernando Trueba (Premiul Goya pentru Ce mai bună actriţă, 1993), Lágrimas Negras (1998), Soldados de Salamina (2003) sau Labirintul lui Faun (2006), în regia lui Guillermo del Toro, care i-a adus notorietate pe plan internaţional. A jucat alături de Javier Bardem, Penelope Cruz, Viggo Mortensen şi alţi mari actori.

Parking este cel de-al patrulea lungmetraj din cariera de regizor a cineastului Tudor Giurgiu. „Întâlnirea cu Marin Mălaicu Hondrari mi-a dat ocazia să înţeleg mai bine ce se întâmplă cu un emigrant aflat la mii de kilometri depărtare de casă. De la dorinţa de a nu deranja, de a trece neobservat, până la frica de a te îmbolnăvi şi a nu mai putea lucra, teama de eşec sau insucces. Am adoptat deopotrivă cu drag şi sfială personajele lui şi mă bucur că, în fine, aventura acestui poet bistriţean idealist şi visător vede lumina ecranului”, spune Tudor Giurgiu.

Imaginea filmului este semnată de Marius Panduru, răsplătit de-a lungul carierei cu şase Premii Gopo, pentru filme precum Restul e tăcere, Poliţist, adjectiv sau Aferim!. Costumele poartă amprenta lui Fernando García, cunoscut pentru multi-premiatul La Isla Minima (2014), A Perfect Day (2015), sau Unit 7 (2012), iar muzica este creaţia lui Julio de la Rosa, unul dintre cei mai apreciaţi compozitori şi muzicieni spanioli ai momentului, cunoscut pentru coloana sonoră a serialului La Peste, dar şi pentru filme precum El hombre de las mil caras (2016) şi La isla mínima (2014), cel din urmă aducându-i primul premiu Goya din carieră. Producătorii filmului sunt Bogdan Crăciun şi Olmo Figueredo González-Quevedo.

La baza scenariului semnat de Tudor Giurgiu şi Marin Mălaicu-Hondrari stă cartea „Apropierea”, publicată în 2010 la editura Cartea Românească,  tradusă în Spania în 2015, cu titlul Cercanías (Ediciones Traspies), dar şi precedentele cărţi ale autorului, „Cartea tuturor intenţiilor” (2008) şi „Zborul femeii pe deasupra bărbatului” (2004).

Biletele la film pot fi rezervate la numărul de telefon 0720.562.933.

 
Categorie articol: 

Comentarii