Mergi la conţinutul principal
Cel mai vârstnic locuitor al comunei Tichileşti a împlinit 100 de ani

“Mamaia Firica” şi-a sărbătorit centenarul

• născută în urmă cu un secol, chiar de Ziua Independenţei, Trandafira Radu a fost felicitată de primarul Gicu Davidescu şi de preoţii comunei Tichileşti • în tinereţe, şi-a văzut soţul mutilat în Bătălia de Stalingrad • împuşcat în picior, Chirică Radu a rămas invalid de război şi a primit Crucea Serviciul Credincios cu Spade • “Mamaia Firica” a trecut prin război, prin foametea din '47 şi prin comunism, însă a trăit cumpătat, iar acum munceşte aproape la fel ca în tinereţe

 

În ziua în care americanii sărbătoreau, cu mare fast, Ziua Independenţei, la Tichileşti era sărbătorită Trandafira Radu, urmaş de veteran de război de la Stalingrad, care a împlinit, sâmbăta trecută, frumoasa vârstă de 100 de ani.

“Mamaia Firica”, aşa cum e cunoscută în sat sărbătorita, este cel mai vârstnic locuitor al comunei Tichileşti. Bătrâna a fost felicitată de primarul Gicu Davidescu şi de preoţii celor două parohii din localitate, părintele Dan Nicolae Tudor şi părintele Eduard Bolovan, care i-au oferit un buchet de flori, mai multe obiecte de cult, dar şi un stimulent financiar. Fiind o zi toridă, de cuptor, sărbătorita şi-a primit oaspeţii în curtea casei, la umbră.

“Mamaia Firica” a primit de ziua ei tort şi şampanie, ba chiar şi o plachetă aniversară aurie, cu numele şi vârsta, din partea copiilor, nepoţilor şi strănepoţilor. Cum era de aşteptat, evenimentul s-a desfăşurat în cadru restrâns, iar oaspeţii au purtat mască de protecţie şi au respectat măsurile de distanţare socială.

Născută la finele Primului Război Mondial - pe data de 4 iulie 1920 - în familia gospodarilor Cristina şi Tănase Surdeanu de la Tichileşti, Trandafira Radu a avut doi fraţi şi două surori. Unul dintre fraţi, Neagu Surdeanu, a fost preot şi a slujit în zona comunei brăilene Stăncuţa.

Deprinsă cu munca de mic copil, Trandafira s-a căsătorit de tânără, cum era obiceiul la sat, iar la scurt timp soţul ei, Chirică Radu, a plecat pe front, pentru a participa la eliberarea Bucovinei de Nord şi Basarabiei (Războiul din Răsărit, 22 iunie 1941). După cum ne-au povestit rudele bătrânei de 100 de ani de la Tichileşti, Trandafira a trăit vremuri grele, după ce soţul ei a fost rănit în marea Bătălie de la Stalingrad (1942-1943), soldată cu zeci de mii de victime şi tot atâţia români luaţi prizonieri.

Împuşcat în picior, Chirică Radu a fost trimis acasă, pentru că nu mai putea continua lupta. A fost recompensat cu o importantă distincţie românească (“Crucea Serviciul Credincios cu Spade”), însă autorităţile comuniste nu-i vedeau cu ochi buni de veteranii de război, mai ales pe cei care luptaseră contra ruşilor, în Basarabia. Invalid de război, bărbatul a trebuit să muncească din greu, împreună cu Trandafira, pentru a-şi ajuta familia.

După cum ne-a povestit, deunăzi, unul dintre nepoţi, “Mamaia Firica” a trecut prin toate greutăţile vieţii - război, foamete şi comunism. Acum, însă, trăieşte fericită alături de copiii, nepoţii şi strănepoţii ei de la Tichileşti. “Pe lângă hrana sănătoasă, produsă în gospodărie, secretul longevităţii bunicii mele a fost cumpătarea. Toată viaţa a folosit la minim mâncarea procesată industrial. Chiar şi acum, la vârsta de 100 de ani, munceşte în gospodărie, găteşte şi pliveşte iarba”, ne-a mărturisit nepotul sărbătoritei - mamă, bunică şi străbunică.

Trandafira Radu are doi copii (un băiat şi o fată), cinci nepoţi şi şapte strănepoţi, care au participat cu toţii la aniversarea de sămbătă. Până şi vecinii au venit să o felicite pe “Mamaia Firica”, cea mai vârstnică tichileşteancă, bătrâna care a prins centenarul şi care vrea să devină, de ce nu, cel mai vârstnic locuitor al judeţului.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro