Mergi la conţinutul principal
După 4 ani de la trimiterea în instanţă

“Mafia cerealelor”, proces fără limită

ieri a fost un nou termen în procesul început acum 4 ani, dar tot nu s-a dat o soluţie în dosarul care îl are ca personaj principal pe Ciolcă Dan Ştefan, specializat în infracţiuni de evaziune fiscală, acesta fiind cercetat şi chiar condamnat în mai multe dosare • cauza a fost înregistrată pe rolul Tribunalului Galaţi, încă din vara anului 2016, după ce procurorii DIICOT au dispus trimiterea în judecată faţă de 22 de inculpaţi, după cum se arată pe site-ul instanţei • judecătorii Tribunalului Galaţi au stabilit ca judecata în această cauză să înceapă în data de 8 mai 2017, asta după ce s-au respins excepţiile invocate în cauză • până acum, au fost audieri de martori, cereri de sesizare a Curţii Constituţionale, astfel că amânările au tot curs, judecata fiind reluată în septembrie, când a fost o nouă amânare, termenul fiind stabilit pentru 10 noiembrie, când iar s-a amânat pentru ianuarie 2021

 

Dosarul «Mafia cerealelor» a rămas înţepenit, se pare, pe rolul instanţei. Înregistrat pe rolul Tribunalului Galaţi încă din iulie 2016, după ce procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au dispus trimiterea în judecată faţă de 22 de inculpaţi, pentru evaziune fiscală, dosarul încă nu este soluţionat. În lista celor acuzaţi, cap de listă este afaceristul Ciolcă Dan Ştefan, cercetat şi chiar condamnat la închisoare cu suspendare şi în alte dosare. La categoria persoane juridice inculpate, sunt menţionate în dosarul aflat în curs de judecată la Tribunalul Galaţi 49 de societăţi comerciale din Brăila, Galaţi, Buzău şi Călăraşi.

Au trecut mai bine de patru ani de când dosarul a fost înregistrat pe rolul instanţei, însă amânările au tot curs. Magistraţii au stabilit ca judecata în această cauză complexă să înceapă în mai 2017, asta după ce s-au respins excepţiile invocate de inculpaţii care au sperat că scapă de proces. Şi tot au trecut trei ani şi jumătate de la începerea procesului, însă de atunci nu s-a întâmplat mare lucru. Până acum, au fost audieri de martori, care fie au fost prezenţi, fie au venit cu întârziere, cereri de sesizare a Curţii Constituţionale, astfel că amânările s-au adunat, judecata fiind reluată după terminarea vacanţei judecătoreşti, termenul fiind stabilit pentru data de 15 septembrie, când a fost o nouă amânare, următorul termen fiind stabilit pentru 10 noiembrie. Numai că, la termenul de ieri, instanţa a dispus o nouă amânare pentru data de 12 ianuarie 2021. 

Mai exact, în data de 8 mai 2017, s-a decis că în dosarul «Mafia Cerealelor» poate începe efectiv judecata. Cel puţin asta se arăta pe site-ul Tribunalului Galaţi, unde a fost înregistrat dosarul, instanţa stabilind primul termen de judecată, infracţiunea de care sunt acuzaţi inculpaţii fiind aceea de constituire a unui grup infracţional organizat. În martie 2017, instanţa superioară, respectiv Curtea de Apel Galaţi, a respins excepţiile invocate şi a dispus începerea judecăţii în cauză.

Inculpaţii persoane fizice sunt 22 la număr, în frunte cu Ciolcă Dan-Ştefan, la care se adaugă 49 de societăţi comerciale, inculpaţi persoane juridice.

Reamintim că, la data de 24 februarie 2016, procurori din cadrul DIICOT - Serviciul Teritorial Galaţi şi ofiţeri de poliţie judiciară, au efectuat un număr de 39 de percheziţii la domiciliile şi locuinţele fără forme legale ale unor persoane precum şi la sediile unor societăţi comerciale din Galaţi, Brăila, Vrancea şi municipiul Bucureşti, toate acestea cu scopul destructurării unui grup infracţional organizat specializat în comiterea infracţiunii de evaziune fiscală.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat este în sumă de peste 96 milioane de lei, respectiv peste 21,3 milioane de euro. Potrivit procurorilor, în perioada 2011 – 2015, cei acuzaţi au emis facturi şi documente contabile prin care era atestată, în mod nereal, achiziţionarea de mărfuri şi servicii. După percheziţiile DIICOT, 11 inculpaţi în dosar au ajuns în spatele gratiilor. Ei au reuşit apoi să scape din spatele gratiilor.

 

Judecata şi condamnarea lui Ciolcă

Inculpat în dosarul “Mafia cerealelor”, după ce DIICOT a dispus trimiterea în judecată pentru constituirea unui grup infracţional, specializat în “afaceri” cu cereale, Ciolcă Dan Ştefan mai are pe rolul Tribunalului Brăila un dosar, în care este acuzat de fraudarea fondurilor europene. În vara anului 2019, procurorii DNA Galaţi au dispus trimiterea în judecată a lui Ciolcă, următorul termen al procesului fiind stabilit pentru jumătatea lunii noiembrie.

Ciolcă a fost trimis în judecată, pentru a treia oară, după ce a încercat să fraudeze fondurile europene. Anul trecut, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor Ciolcă Dan Ştefan (administrator al S.C. AGROBERIN S.R.L. Bucureşti) şi Stanciu Denis Ciprian pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene. 

În rechizitoriul întocmit, procurorii au arătat cum s-au produs faptele, afacerile frauduloase fiind demarate de acum 8 ani. “În anii 2011, 2013 şi 2014, inculpata S.C. Agroberin S.R.L. Bucureşti (fostă S.C. Serodcom S.R.L. Brăila), prin intermediul inculpatului Ciolcă Dan Ştefan în calitate de administrator legal al societăţii în anul 2011 şi ulterior, prin intermediul inculpatului Stanciu Denis Ciprian (persoană împuternicită în anii 2013 şi 2014), a depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.) cereri anuale pentru acordarea de ajutoare financiare europene pentru lucrări agricole declarate ca fiind executate în judeţele Vaslui şi Galaţi. În concret, inculpata SC Agroberin SRL Bucureşti nu a exploatat agricol terenurile în suprafeţele care au fost declarate la A.P.I.A. Astfel, în cursul anilor 2011-2014, pentru a obţine subvenţii nerambursabile, inculpaţii au depus la A.P.I.A. mai multe documente falsificate, obţinând pe nedrept fonduri europene în sumă totală de 407.248 lei, sumă cu care A.P.I.A. s-a constituit parte civilă în procesul penal”, au stabilit procurorii DNA Galaţi.

În 2018, Ciolcă a primit condamnarea finală într-un alt dosar de evaziune fiscală. Cauza a fost în cercetarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), mai mulţi inculpaţi fiind trimişi în judecată pentru că au tras ţepe statului, prejudiciul fiind de peste 5,5 milioane lei. În ianuarie 2018, Ciolcă Dan Ştefan a primit sentinţa finală la Curtea de Apel Galaţi, el fiind condamnat la 4 ani închisoare, cu suspendare sub supraveghere. Partenerii săi de afacere, doi la număr, au primit 3 ani şi 6 luni, respectiv 4 ani de închisoare, tot cu suspendare.

În septembrie 2014, procurorii DNA  – Serviciul Teritorial Galaţi au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor: Ciolcă Dan Ştefan, administrator al unei societăţi comerciale, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de evaziune fiscală în formă continuată (233 acte materiale); Ilie Silviu Marian - administrator al unei societăţi comerciale, pentru complicitate la evaziune fiscală în formă continuată (164 acte materiale); Bibic Marius Mărgărit, administrator al unei societăţi comerciale, pentru complicitate la evaziune fiscală în formă continuată (69 acte materiale).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au arătat faptul că, în perioada iulie 2009 – iunie 2010, inculpatul Ciolcă Dan-Ştefan a înregistrat în evidenţa contabilă un număr de 233 facturi fiscale, care nu exprimau operaţiuni comerciale reale, emise de către firmele administrate de ceilalţi 2 inculpaţi. Prin aceasta s-a urmărit sustragerea de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, prin deducerea ilegală a TVA aferentă facturilor emise de societăţile comerciale respective şi a cheltuielilor privind costul mărfurilor achiziţionate fictiv.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro