Mergi la conţinutul principal

“Luxten” a început montarea lampilor de tip Led pentru iluminatul stradal

• lucrările au început pe Calea Călăraşilor, zona cuprinsă între sediul fostei IMB şi avansează spre Barieră • noile corpuri de iluminat vor fi montate în tot oraşul • vechile lămpi vor fi scoase la vânzare prin licitaţie, iar dacă nu se vor găsi doritori, vor fi donate primăriilor din judeţ sau din ţară

 

“Luxten”, compania căreia municipalitatea i-a încredinţat serviciul de iluminat public pentru următorii 10 ani, a început de câteva zile lucrările de înlocuire a becurilor de la lămpile stradale cu altele noi de tip Led, aşa cum s-a obligat prin contractul semnat în a doua jumătate a lui 2016. Prima porţiune din oraş iluminată astfel este Calea Călăraşilor după ce echipele de la “Luxten” s-au apucat de treabă din zona intersecţiei cu strada Milcov, adică de la sensul giratoriu de la intrarea spre magazinul Kaufland din Viziru, până în apropierea intersecţiei cu strada Pontonieri şi vor continua spre Barieră.

“Avem primele 700 corpuri de iluminat pe led de intensităţi luminoase diferite. După cum se cunoaşte, avantajele iluminatului pe leduri sunt, printre altele, economiile la consumul de energie electrică, nivelul ridicat de intensitate luminoasă, dar şi durata lungă de viaţă a corpurilor de iluminat. În total vor fi montate în municipiu 12.659 corpuri de iluminat pe led, stradale şi pietonale, de diverse intensităţi, precum şi 79 de tablouri electrice, sistem dimming şi telemanagement. Termenul de montaj este de 2 ani”, a comentat primarul municipiului, Marian Dragomir. De asemenea, sursa citată a precizat că vechile corpuri de iluminat care acum sunt demontate vor fi ulterior scoase la vânzare. “Avem în plan organizarea unei licitaţii în acest sens, iar dacă nu se vor găsi cumpărători vom lua în calcul transferul cu titlu gratuit către alte primării din judeţ sau din ţară”, a mai spus sursa citată.

De precizat că aproape 32 milioane de lei, fără TVA, vor reprezenta investiţile în modernizarea şi extinderea iluminatului public în oraşul nostru, planificate pentru 2017 şi 2018. De executarea acestor investiţii se va ocupa “Luxten”, compania care a avut şi până acum gestiunea delegată a sistemului public de iluminat. Toate acestea sunt prevăzute în cadrul unui contract multianual, mai precis pe 10 ani, încheiat anul trecut cu municipalitatea în urma unei licitaţii publice în SEAP (sistemul electronic de achiziţii publice).

Noul concesionar s-a angajat ca pentru modernizarea sistemului de iluminat public să se facă o investiţie la un cost total de 24,21 milioane lei, fără TVA, pentru extinderea sistemului, alte 7,7 milioane lei, iar pentru iluminatul ornamental de sărbători, încă 4,22 milioane lei. În ce priveşte partea de întreţinere a întreg sistemului, cei de la “Luxten” s-au angajat că se vor ocupa de tot ce înseamnă acest capitol contra sumei de aproape 3 milioane lei, cu menţiunea că sumele vizează întreaga perioadă contractuală, adică o perioadă de 10 ani. În plus, concesionarul s-a oferit să plătească municipalităţii o redevenţă anuală de 20.000 lei.

Un alt aspect important: înţelegerea între părţi este ca operatorul să execute pe cheltuială proprie, în maxim 2 ani de la atribuire, întreaga investiţie, adică lucrările de modernizare şi extindere, urmând ca să-şi recupereze aceşti bani în tranşe de la municipalitate, până la finalul contractului. Astfel, la finalul celor 10 ani, municipalitatea va rămâne cu un sistem modernizat şi automatizat cu un consum energetic mult redus, în principal datorită folosirii becurilor de tip LED.

Mai trebuie precizat că licitaţia câştigată de “Luxten” a avut un preţ de pornire estimat la puţin peste 58 milioane lei, fără TVA, şi că la procedură s-au mai înscris şi alţi doi contraofertanţi: “Romlux Lighting Company” cu o ofertă financiară de 46,1 milioane lei şi “Flash Lighting Services” - 57,95 milioane lei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro