Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

“Love, love, love...”

• expoziţia documentară realizată la Biblioteca Judeţeană cu ocazia Dragobetelui poate fi vizitată până pe data de 5 martie

 

Cu ocazia zilei de 24 februarie, când “Dragobetele sărută fetele!”, la Biblioteca Judeţeană “Panait Istrati”, la parterul Secţiei de Împrumut pentru Adulţi  s-a deschis expoziţia documentară “Love, love, love...”

Ziua de Dragobete se sărbătoreşte în fiecare an pe 24 februarie. Dragobetele este o zi dedicată iubirii şi una dintre cele mai frumoase tradiţii ale poporului nostru. De Dragobete, îndrăgostiţii îşi fac daruri, cei căsătoriţi îşi reafirmă iubirea, iar cei care nu au încă o pereche, acum e momentul cel mai potrivit să o caute. Dragobete este un personaj preluat de la vechii daci şi transformat ulterior într-un protector al tinerilor şi patron al iubirii. Urmând firul anumitor legende populare, se pare că Dragobete (numit şi “Cap de primăvară”, “Năvalnicul” sau “Logodnicul Păsărilor”) nu era nimeni altul decât fiul babei Dochia, un flăcău extrem de chipeş şi iubăreţ, care seducea femeile ce îi ieşeau în cale. Dragobete a rămas însă până în ziua de astăzi ca simbolul suprem al dragostei autohtone.

Sărbătoarea Dragobetelui are o simbolistică bogată şi interesantă. Dragobetele îngemănează în esenţa sa atât începutul, cât şi sfârşitul – începutul unui nou anotimp şi al reînsufleţirii naturii, sfârşitul desfătărilor lumeşti, căci începe Postul Sfânt al Paştelui. În vremuri de demult - în anumite zone chiar şi astăzi, în această zi de mare sărbătoare, tinerii îmbrăcaţi în straie frumoase, cuviincioase obişnuiau să se strângă în păduri şi să culeagă în bucheţele cele dintâi flori ale primăverii. Cei care participau la sărbătoare, respectând tradiţia, erau consideraţi a fi binecuvântaţi în acel an. Ei vor avea parte de belşug, fiind feriţi în schimb de boli şi febră. Conform anumitor superstiţii din bătrâni, cei care nu sărbătoreau această zi erau pedepsiţi să nu poată iubi în acel an. Acest obicei a dat naştere celebrei strigături sau ameninţări glumeţe “Dragobetele sărută fetele!”. În anumite zone ale ţării, în această zi, tinerii îşi unesc destinele prin logodnă, promiţându-şi credinţă şi iubire.

Expoziţia este realizată de Doina Lalu, bibliotecar şi poate fi vizitată până pe data de 5 martie.
Categorie articol: 

Comentarii