Mergi la conţinutul principal

“Explorator în Bărăgan” - Primul ghid turistic multimedia dedicat regiunii Bărăganului

• este vorba despre un proiect ce are ca scop regenerarea imaginii Bărăganului ca destinaţie turistică locală, regională, naţională şi internaţională prin evidenţierea resurselor culturale şi materiale ale acestei zone geografice • ghidul turistic, accesibil pe site-ul itinerama.ro/baragan, cuprinde prezentarea a 60 de obiective turistice • pe platformă veţi descoperi şi primul Muzeu al Bărăganului 3D şi tururi virtuale, unul dintre acestea fiind dedicat Centrului Cultural “Nicăpetre” Brăila

 

S-a lansat primul ghid turistic multimedia dedicat exlusiv regiunii Bărăganului! Ghidul este realizat în cadrul proiectului Itinerama - “Explorator în Bărăgan” iar conţinutul acestuia este publicat progresiv săptămâna aceasta (9-13 noiembrie) pe site-ul site-ul itinerama.ro/baragan. Astfel, la finalul săptămânii, veţi avea acces la o resursă completă pentru a putea descoperi bogăţiile patrimoniului material şi imaterial din zona Bărăganului.

Ghidul online cuprinde, în primă fază, prezentarea a 60 de obiective turistice, multe dintre ele descoperite de echipa proiectului în aproape trei luni de cercetare a regiunii, însoţite de fotografii realizate de Adriana Lucaciu şi Răzvan Voiculescu. Imaginea pitorescului Bărăgan este completată de o serie de filmări aeriene.

“Explorator în Bărăgan” include şi patru tururi recomandate prezentate sub forma primului ghid audio al regiunii:

- Bărăganul de sud (include cele mai importante obiective din Călăraşi şi Ialomiţa);

- Bărăganul de sud la Nord, pe Dunăre (include obiective din Călăraşi, Ialomiţa şi Brăila);

- Turul conacelor din Bărăgan;

- Turul lăcaşurilor de cult din Bărăgan.

“Într-unul dintre cele mai recente ghiduri turistice dedicate României, oraşul Brăila este prezentat din punct de vedere cultural în mai puţin de o pagină, iar menţiuni despre judeţele Ialomiţa şi Călăraşi lipsesc cu desăvârşire. Prin Explorator în Bărăgan aducem în faţa publicului o regiune cu un patrimoniu cultural şi natural bogat şi unic în România şi în Europa”, spune Cristian Curus, iniţiatorul şi coordonatorul proiectului. 

 

Primul muzeu 3D al Bărăganului şi tururi virtuale

Vase de cult şi figurine vechi de peste 6000 de ani, tablouri de la începutul secolului al XIX-lea, dar şi un pelican creţ (specie strict protejată) sunt doar câteva dintre obiectele ce vor fi prezentate în format 3D pe platforma itinerama.ro/baragan. În total, într-o primă fază vor fi prezentate 40 de obiecte, selectate din patrimoniul a patru muzee partenere – Muzeul Judeţean Ialomiţa din Slobozia, Muzeul “Dunării De Jos” din Călăraşi, Muzeul “Carol I” Brăila şi al Muzeul Civilizaţiei Gumelniţa din Olteniţa. Muzeul 3D se va lansa vineri, 13 noiembrie, în cadrul conferinţei online Re:Start Bărăgan.

 

Tururi virtuale dedicate dirijorului Ionel Perlea şi sculptorul Nicăpetre

Născut pe 13 Decembrie 1900, în comuna Ograda din judeţul Ialomiţa, Ionel Perlea a fost un emblematic dirijor şi compozitor român, care în timpul carierei sale artistice a condus prestigioasa orchestră a Metropolitan Opera din New York, dar şi numeroase spectacole de operă în Viena, Paris, Buenos Aires şi Florenţa. Pentru a marca aniversarea a 120 de ani de la naşterea artistului, Itinerama - “Explorator în Bărăgan” vă oferă ocazia de a vizita Casa Memorială “Ionel Perlea” de la Ograda, online, cu ajutorul singurului tur virtual al obiectivului de patrimoniu.

În 2021 se vor aniversa 85 de ani de la naşterea unui alt artist al Bărăganului, de data asta un sculptor – Nicăpetre (pe numele lui civil Petre Bălănică), născut pe 27 ianuarie 1936, la Brăila. Deşi foarte puţin cunoscut publicului larg românesc, Nicăpetre este un artist apreciat la nivel mondial pentru varietatea tehnicilor şi prin complexitatea operei sale, prezentată în galerii, muzee de referinţă sau instalată în parcuri culturale şi spaţii publice din Canada, Statele Unite ale Americii, Japonia, Grecia, Germania, Austria şi altele. Pe platforma itinerama.ro/baragan va fi disponibil şi un tur al Centrul Cultural Nicăpetre din Brăila, înfiinţat în anul 2001, pentru a pune în valoare opera sculptorului Nicăpetre, donată Muzeului Brăilei „Carol I”. Ambele tururi virtuale se vor lansa joi, 12 noiembrie, în cadrul conferinţei Re:Start Bărăgan.

Proiectul Itinerama - “Explorator în Bărăgan” este un proiect cultural organizat de agenţia de turism Triptago, cu sprijinul Institutului Naţional al Patrimoniului, Muzeului Judeţean Ialomiţa din Slobozia, Muzeului “Dunării De Jos” din Călăraşi, Muzeului Municipal Călăraşi, Muzeului “Carol I” Brăila, Centrului Cultural “Ionel Perlea” din Slobozia, Muzeului Civilizaţiei Gumelniţa din Olteniţa şi al Muzeului Naţional al Agriculturii din Slobozia.

Proiectul este co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro