Mergi la conţinutul principal

“Este plăcut să lucrezi cu copii şi tineri care îşi doresc să se afirme în domeniul artistic”

• apreciază profesor Liliana Toader, coordonator al grupului  STELUŢE DUNĂRENE

 

Înfiinţat în anul 2009, grupul vocal „Steluţe dunărene” s-a afirmat pe scena festivalurilor naţionale şi internaţionale cu zeci de premii şi trofee, prin fiecare dintre acestea fiind recunoscut talentul copiilor îndrumaţi de profesor Liliana Toader. De la un an la altul, „Steluţele dunărene” au  stălucit în concursuri la toate categoriile de vârstă, iar rezultatele muncii în echipă au sensibilizat juriile de specialitate şi au încântat publicul spectator.

 

- De ani de zile, grupul STELUŢE DUNĂRENE reprezintă un eşantion de bucurie, de prospeţime şi de frumuseţe pe scenele din Brăila, dar şi din ţară, acolo unde este pusă în valoare muzica tinerelor talente. Cum s-a născut ideea unui asemenea grup şi când anume a luat fiinţă?

- Ideea de grup a apărut în anul 2009, odată cu proiectul muzical “Extemporal la Festival”, compozitor Gabriela Sauciuc Cicone, moment în care grupul a şi obţinut premiul al III-lea la Festivalul “Mamaia Copiilor”.

 

- Cine sunt membrii grupului şi care sunt limitele de vârstă ale acestora?

- Membrii grupului “Steluţe Dunărene” sunt copii cu vârste începând de la 4 ani, dar susţinem în evoluţia artistică toţi doritorii de afirmare în domeniul muzical, indiferent de vârstă.

 

- Cum este munca de formare a tinerelor talente şi în cât timp se formează  vocea unui copil pentru a participa la un concurs naţional?

- Este plăcut să lucrezi cu copii şi tineri care îşi doresc să se afirme în domeniul artistic. Fiecare are ritmul lui de dezvoltare vocală şi interpretativă pentru a putea participa într-un concurs. Sunt copii nativi sau mai puţin nativi, dar toţi au nevoie de studiu. Există o vorbă, “1% talent, 99% muncă”. Muzica, în general, nu este un divertisment, ea educă şi dezvoltă o serie de procese psihointelectuale, priceperi şi deprinderi, cum ar fi gândirea logică, memoria, atenţia distributivă, afectivitatea, voinţa, imaginaţia, creativitatea - care este o calitate preţioasă - şi, nu în ultimul rând, disciplina.

 

- Au existat şi cazuri în care copiii care iniţial nu se ridicau la nivelul solicitărilor, au reuşit cu ajutorul dumneavoastră şi cu efortul lor să obţină premii sau alte distincţii?

- Bineînţeles, unii evoluează într-un ritm alert, ajungând la performanţă, dar sunt şi voci care se dezvoltă mai anevoios, reuşind prin studiu să se impună în faţa juriului şi chiar să stăpânească scena. Am avut foarte mulţi copii cu probleme ritmice, de dicţie... dar munca lor, răbdarea şi tenacitatea cu care au lucrat i-a adus pe cele mai mari scene, bucurându-se de premii şi de aplauzele tuturor. Sunt mulţumită că o parte dintre ei, la ora actuală, a reuşit să pătrundă în lumea showbiz-ului. Sunt copii care ajung repede la rezultatele cele mai mari, succesul prematur fiind un pericol pentru ei, deoarece, neştiind să-l gestioneze, acesta le poate bloca o viitoare carieră. Această activitate nu este un sprint, trebuie luată cu răbdare şi inteligenţă pentru a avea rezultatul dorit.

 

- Când încep să apară primele rezultate?

- Rezultatele nu apar imediat, orice solist are nevoie de ore de studiu, de mult exerciţiu şi de răbdare până a putea să apară pe scena unui festival sau a unui concert, lucru care trebuie înţeles atât de copil cât şi de familie. După ce părinţii ajung să conştientizeze aceste lucruri, vor apărea şi rezultatele. 

 

- Care au fost cele mai importante participări la concursuri şi festivaluri şi ce locuri au ocupat STELUŢELE DUNĂRENE în competiţii de la debut şi până în prezent?

- Orice participare într-un concurs este importantă, trebuie să ai o prestaţie impecabilă pentru a atrage atenţia specialiştilor. Festivalurile care şi-au pus amprenta sunt: “All For Music”, “Miracol de Crăciun”, “Mamaia Copiilor”, soliştii grupului Steluţe Dunărene urcând pe podiumul acestui festival, încă din 2002, iar în 2011 Steluţele au obţinut Marele trofeu al Festivalului, secţiunea Creaţie. Am mai participat la “Glasul copiilor”, “Glasul Speranţelor”, Festivalul internaţional “Cerbul de aur Junior”, unde am obţinut menţiunea I din cei 10 finalişti. Despre rezultatele acestor copii ar fi mult de vorbit, pentru că în spatele acestor performanţe se află multe emoţii şi trăiri intense. Ei au obţinut premii mari şi trofee pe toate categoriile de vârstă.

 

- Există copii care s-au detaşat apreciabil de colegii din grup, obţinând mai multe premii şi trofee în Brăila şi în festivalurile naţionale?

- Desigur, sunt copii care deja au transformat această pasiune într-o meserie, sunt copii care sunt în drum spre a transforma această pasiune într-o meserie. Aici vreau să o menţionez pe Valentina Enea, care face paşi mărunţi, dar siguri către performanţă.

 

- Cum vă selectaţi elevii pentru cursurile pe care le desfăşuraţi?

- Orice copil se poate înscrie în Grupul “Steluţe Dunărene”, iar selecţia se realizează de-abia după ce copilul începe să lucreze. Selecţia este simplă, vine de la sine, iar copilul rămâne în grup numai dacă înţelege că trebuie să studieze şi să se pregătească pentru ceea ce-şi doreşte să facă.

 

- Ce ar trebui să ştie un copil atunci când vine să se înscrie la STELUŢELE DUNĂRENE?

- Nu trebuie să ştie nimic, trebuie doar să aibă dorinţa să cânte, să facă spectacol şi să înţeleagă că numai competiţia îl va dezvolta şi-l va aduce la nivelul dorit.

 

- În activitatea pe care o desfăşuraţi, colaboraţi şi cu alte grupuri în care sunt puse în valoare calităţile interpretative sau culturale ale copiilor?

- Nu colaborez cu niciun alt grup din Brăila din punct de vedere muzical. Activitatea grupului Steluţe Dunărene are o programă de desfăşurare a activităţilor bine pusă la punct şi este realizată exclusiv.

 

- Ce mesaj aveţi pentru copiii care vor să se înscrie în grupul STELUŢELOR în noul an şcolar?

- Trebuie să creadă în visul lor, să vină cu încredere, deoarece pe lângă performanţele ce ţin strict de domeniul muzical, în cadrul grupului Steluţe Dunărene vor observa o dezvoltare atât în plan personal, cât şi în familie.

 

- Vă mulţumesc şi vă doresc succes dumneavoastră şi copiilor pe care îi coordonaţi şi îi îndrumaţi!

A consemnat Tudoriţa TARNIŢĂ

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro