Mergi la conţinutul principal
O carte despre viaţă, surprinsă în toate ridurile ei. Eveniment la Teatrul “Maria Filotti”

“Dresorii de cactuşi suntem fiecare dintre noi”

• cartea prof. Adriana Bogatu şi a jud. Adrian Vank a adunat laolaltă crema intelectualităţii brăilene, precum şi oameni de cultură din Galaţi, Bucureşti, Ploieşti şi Târgovişte • evenimentul a fost prezentat de Lucian Sabatos, directorul Teatrului “Maria Filotti” şi de Adrian Popescu, de la Radio Guerilla, prieten din copilărie al autoarei • “E o carte atemporală, care vrea să te facă să crezi şi după aceea spune că nimic nu e adevărat (...) Singura mare bucurie ar fi să ştim că n-am dezamăgit”, a spus Adriana Bogatu la lansarea “Dresorului de cactuşi” 

 

Peste 200 de profesori, magistraţi, elevi şi oameni de cultură brăileni au fost prezenţi în superba sală de conferinţe a Teatrului “Maria Filotti”, la mult-aşteptata lansare a romanului “Dresorul de cactuşi”, scris de Adriana Bogatu şi Adrian Victor Vank.

Moderat de prof. coregraf Nicoleta Brânzia, directorul Liceului de Artă “Hariclea Darclee”, evenimentul care a adunat laolaltă, vinerea trecută,  crema intelectualităţii brăilene, precum şi oameni de cultură din Galaţi, Bucureşti, Ploieşti şi Târgovişte, a fost prezentat de Lucian Sabatos, directorul TMF Brăila, şi de Adrian Popescu, de la Radio Guerilla. Prezentată impecabil de Lucian Sabatos, cartea prof. Adriana Bogatu, cadru didactic la Colegiul Naţional “Nicolae Bălcescu”, şi a judecătorului Adrian Vank, magistrat de carieră, te cucereşte încă de la primele pagini, întrucât “ambii autori sunt vinovaţi de talent şi curaj” (L. Sabatos). Potrivit unui alt ilustru vorbitor, Adrian Popescu, romanul “Dresorul de cactuşi” este exprimat printr-o singură voce; el “curge repede, consistent, din prima secundă, aproape ca viaţa”.

Prezentată, cu elogii, de prof. Carmen Ţigănuş şi de prof. Dana Luca, prietena autoarei, cartea lansată, zilele acestea, la Teatrul “Maria Filotti” - într-o atmosferă distinsă, de basm aş putea spune - a trezit vii emoţii printre participanţi. Asta pentru că, aşa cum bine puncta prof. Adriana Bogatu, “dresorii de cactuşi suntem fiecare dintre noi; doar faptul că dresăm timpul e suficient. În realitate, el ne dresează pe noi!”. “Da, e o carte atemporală, care vrea să te facă să crezi şi după aceea spune că nimic nu e adevărat. Depinde de fiecare dintre dvs. cum decelaţi şi pe ce sârmă ghimpată de graniţă alegeţi să jucaţi atunci când o citiţi. Singura mare bucurie ar fi să ştim că n-am dezamăgit”, a spus prof. Adriana Bogatu. Potrivit autoarei, pentru realizarea romanului a fost nevoie de o muncă titanică, pentru că au fost puse laolaltă două stiluri diferite, texte realizate de “doi oameni care văd complet diferit realitatea”.

La rândul său, Adrian Vank a ţinut să precizeze că “Dresorul de cactuşi” s-a născut “din lipituri”. “Două mormane de texte, de la doi oameni diferiţi. Unul se ocupă de partea culturală, de viitorul oraşului, de “tinerele vlăstare”, cum se spunea înainte de '89. Eu mă ocup de partea “mai plăcută” a oraşului”, a spus Adrian Vank, afirmând că romanul a luat naştere din cumulul unor texte complet diferite, puse la un loc prin talentul prof. Adriana Bogatu, care “le-a disecat până la nivel de propoziţie, cuvânt, sintagmă”.   

Considerată, chiar de către autori, “o carte despre viaţă, surprinsă în toate ridurile ei”, “Dresorul de cactuşi” nu respectă nicio regulă clasică de scriere, motiv pentru care este râvnită de cititorii de toate vârstele şi din toate păturile sociale. O carte pe care o citeşti pe nerăsuflate. Este un roman atipic, un dialog între doi protagonişti care percep, decodează, decelează realitatea în două moduri complet diferite, după cum observau autorii.

Apărută în Editura Libris, la finele anului trecut, “Dresorul de cactuşi” este cea de-a patra carte publicată de prof. Adriana Bogatu, de la CNNB, de data aceasta împreună cu judecătorul Adrian Victor Vank, fost preşedinte al Judecătoriilor Brăila şi Galaţi. Este un roman atipic, scris de un profesor de limba şi literatura română - autor a trei volume publicate între anii 2007-2016 - şi un magistrat de carieră ale cărui texte fuseseră adunate în timp, fără să fi văzut lumina tiparului. 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro