Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

“Dorei” turnaţi la poliţie, pentru lucrări de mântuială

• Costel Gherman şi Zamfir Podaru au fost reclamaţi la Poliţia Ianca, după ce au efectuat lucrări de hidroizolaţii necorespunzătoare • poliţiştii le-au întocmit dosar penal pentru că nu au declarat veniturile obţinute din prestări servicii  • “paguba” adusă statului: 97 respectiv 72 de lei • cei doi evazionişti au achitat între timp sumele de bani datorate bugetului de stat, dar tot nu au scăpat de dosar penal

 

Evazionişti mărunţi anchetaţi şi trimişi în judecată, pentru prejudicii de câteva zeci de lei, şi acelea recuperate.

Cornel Gherman, în vârstă de 28 de ani, şi Zamfir Podaru, de 33 de ani, vor fi judecaţi pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală în modalitatea ascunderii bunului/sursei impozabile (art. 9, alin. 1, lit. a din Legea nr. 241/2005) pe motiv că, în anul 2015, nu au declarat veniturile obţinute în urma efectuării unor lucrări de hidroizolaţii. Cei doi ar fi scăpat fără dosar penal, dacă n-ar fi fost reclamaţi chiar de beneficiarul lucrărilor.

Potrivit anchetatorilor, în ziua de 9 decembrie 2015, Anastasia Bute s-a adresat Poliţiei Oraşului Ianca, reclamându-i pe concitadinii Zamfir Podaru şi Cornel Gherman. Femeia le-a spus poliţiştilor că, în cursul lunii octombrie 2015, le-a dat celor doi 450, respectiv 350 lei, ca să efectueze lucrări de hidroizolaţii la locuinţa sa, însă lucrările fuseseră efectuate necorespunzător.

“În cursul lunii octombrie 2015, Bute Anastasia, având probleme cu acoperişul locuinţei, a convenit cu inculpaţii Gherman Cornel şi Podaru Zamfir să-i efectueze lucrări de hidroizolaţie la imobilul situat în oraşul Ianca, pe strada Sărăţeni. Cei doi au desfăşurat lucrările în calitate de persoane fizice, primind drept remuneraţie suma de 450 lei - Gherman şi 350 lei - Podaru. Deşi au obţinut aceste venituri, cei doi inculpaţi nu au efectuat demersurile necesare pentru a le declara către Serviciul Fiscal Orăşenesc Ianca, sustrăgându-se, astfel, de la plata obligaţiilor fiscale aferente”, precizează anchetatorii.

Întrucât cei doi inculpaţi nu deţineau firmă de construcţii sau prestări servicii şi efectuaseră lucrările respective în calitate de persoane fizice neautorizate, fără să declare la Fisc veniturile obţinute, au fost puşi sub acuzaţie şi cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală. De altfel, Serviciul Fiscal Orăşenesc Ianca a comunicat între timp faptul că inculpaţii nu figurează înregistraţi în evidenţe ca persoane fizice autorizate, I.I. sau I.F., nu au declarat sumele obţinute de la Anastasia Bute şi nu au achitat impozitele şi taxele datorate bugetului de stat. Astfel, Cornel Gherman ar fi trebuit să achite suma de 97 de lei (72 lei impozit pe venit şi 25 lei contribuţii asigurări sociale de sănătate), iar amicul său Podaru 75 lei (56 lei impozit pe venit şi 19 lei contribuţii asigurări sociale de sănătate).

Ambii inculpaţi au achitat între timp sumele datorate bugetului de stat, însă tot nu au scăpat de acuzaţii şi de dosar penal. Zamfir Podaru nu putut fi audiat în calitate de suspect sau de inculpat, pentru că este plecat la muncă în străinătate.  
Categorie articol: 

Comentarii