Mergi la conţinutul principal

“Dăruim pentru o şansă”. Târg de mărţişoare pentru Cristi, organizat de Liceul de Arte

• elevii celor 15 clase primare ale Liceului de Arte “Hariclea Darclee” vă invită mâine, între orele 11.00-12.30, la târgul caritabil organizat pentru adolescentul bolnav de cancer • în cadrul târgului vor fi oferite spre vânzare sute de mărţişoare realizate de elevi, părinţi, profesori şi bunici, iar preţurile sunt simbolice

 

“A iubi e primăvară.” Parafrazându-l pe Lucian Blaga, elevii Liceului de Arte “Hariclea Darclee” pot afirma că “a dărui e primavară”. Urmând această chemare a inimii, prichindeii celor 15 clase primare s-au implicat cu mic, cu mare, în organizarea unui târg de mărţişoare pus sub semnul acţiunii caritabile “Dăruim pentru o şansă”.

“În fiecare lună avem o întâlnire în comisia metodică în care stabilim ce activităţi vom face în luna următoare. Şi cum Martie este luna reînnoirii, a zâmbetului, a speranţei, ne-am gândit să facem un târg de mărţişoare în care elevii să confecţioneze produse specifice acestei sărbători. Dar am zis că dacă tot facem această activitate să îi dăm şi un scop. Aşa că am stabilit ca banii pe care îi vom strânge în urma vânzării mărţişoarelor să îi donăm unui alt copil, şi anume, lui Cristian Filip”, ne-a spus Sanda Gaceu, directorul adjunct al Liceul de Arte “Hariclea Darclee”.

Târgul îşi va deschide porţile mâine, între orele 11.00-12.30, iar vizitatorii vor putea alege dintre sutele de mărţişoare realizate de elevi, părinţi, profesori şi bunici. Banii strânşi din vânzarea lor vor fi donaţi lui Cristian Filip, adolescentul din Brăila diagnosticat cu o formă rară de cancer.   

Copiii au lucrat zile la rând la confecţionarea produselor. “Înarmaţi” cu hârtie colorată, licipi, foarfece, aţă, ac, mărgele etc, cei mici au dat dovadă de creativitate şi au realizat cele mai frumoase mărţişoare. Lucrurile care au ieşit din mâinile lor pot stârni invidia multor comercianţi care se găsesc în aceste zile în mall-uri sau pieţe. Iar pentru ca mărţişoarele să fie perfecte, părinţii şi bunicii au venit să lucreze alături de cei mici. “Din aceaste activităţi copiii noştri au foarte multe de învăţat. Nu doar că îşi dezvoltă abilităţile, dar învaţă să dăruiască, să fie buni şi să îi ajute şi pe alţii. Iar acesta este scopul oamenilor: să ne ajutăm semenii”, ne-a spus bunica unui copil.

Cum mâine se anunţă vreme frumoasă, micii comercianţi îşi vor amplasa standurile în curtea liceului. Aşadar, cei interesaţi să dăruiască un mărţişor “cu suflet” sunt aşteptaţi la târgul organizat de Liceul de Arte. Mărţişoarele nu au un preţ anume, fiecare va oferi cât doreşte.

Coordonatorii Târgului de mărţişoare sunt toţi învăţătorii din Liceul de Arte. De altfel, manifestarea continuă o tradiţie a şcolii, aceasta fiind cea de-a IX-a ediţie.

 

Pentru Cristi, fiecare zi e o luptă pentru supravieţuire

De aproape un an şi jumătate, Cristi duce în fiecare zi o luptă pentru supravieţuire. În toamna lui 2015, la doar 15 ani, Cristi a fost diagnosticat cu o formă rară de cancer: sarcom Ewing. Totul a început în prima zi de liceu, când i s-a făcut rău, iar părinţii l-au dus la spital. A urmat apoi un lung periplu prin unităţile medicale din România, iar, într-un final, Cristi a primit groaznicul diagnostic: cancer. Singura şansă ca adolescentul să se facă bine era la Spitalul Acibadem din Istanbul, acolo unde medicii i-au dat speranţa că lucrurile pot reintra în normal. Doctorii turci l-au operat şi i-au îndepărtat tumora malignă de pe plămân, iar intervenţia chirurgicală care i-a salvat viaţa a durat nouă ore şi a costat 22.000 euro. Au urmat apoi 18 şedinţe chinuitoare de chimioterapie, a câte 10.000 euro fiecare, bani pe care i-a adunat şi cu ajutorul dumneavoastră, al celor care v-aţi implicat în campania de strângere de fonduri a cotidianului nostru.

În luna septembrie a anului trecut, chiar de ziua lui, medicii îl anunţau că este vindecat şi că poate pleca acasă, la Brăila. Bucuria lui Cristi că îşi poate trăi viaţa ca orice adolescent de vârsta lui a fost scurtă. Asta pentru că, în decembrie 2016, el a mers la clinica din Acibadem, Turcia, pentru un control de rutină. Acolo a aflat că boala a recidivat şi că trebuie operat imediat. Cei de la Asociaţia “Salvează o inimă” l-au ajutat cu 16.000 euro, costul intervenţiei chirurgicale, analizele şi spitalizarea. Operaţia a decurs bine, iar acum adolescentul urmează noi şedinţe de radioterapie şi chimioterapie, tratamentul său ridicându-se la 23.500 euro.

În luna ianuarie, cotidianul nostru a reluat campania de strângere de fonduri pentru Cristi, iar până acum s-au adunat aproape 14.000 lei din donaţiile oamenilor cu suflet mare.

Cristi are în continuare nevoie de ajutor financiar, de aceea, vă invităm pe toţi la Târgul de mărţişoare al Liceului de Arte, vineri, între orele 11.00-12.30.

De asemenea, donaţii se pot face în continuare la sediul redacţiei sau în Conturile Asociaţiei “Salvează o inimă”.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro