Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

“Crema” artiştilor plastici brăileni, pe simeze la Galeriile de Artă

• 26 de pictori, sculptori, designeri şi tapiseri, membri ai Uniunii Artiştilor Plastici din România - Filiala Brăila şi-au expus creaţiile la Galeriile de Artă • artiştii un păstrat un moment de reculegere pentru regretatul Radu Pencea, trecut la cele veşnice pe 29 august • “Fiecare expozant este original şi caută să se manifeste în limitele sensibilităţii sale”, a precizat artistul plastic Hugo Mărăcineanu, participant la expoziţia de grup

 

Cele mai frumoase lucrări ale artiştilor plastici brăileni consacraţi, pe simeze la Galeriile de Artă din Centrul Vechi al Brăilei.

Vernisată în prima săptămână a lunii septembrie, expoziţia de grup a membrilor Filialei Brăila a Uniunii Artiştilor Plastici din România (UAPR) a adus laolaltă “spuma” pictorilor, sculptorilor, designerilor şi tapiserilor din acest colţ de ţară. Înzestraţi cu talent nativ şi dedicaţi muncii şi creaţiilor lor, artiştii expozanţi i-au adus un omagiu colegului de breaslă Radu Pencea, dispărut pe 29 august 2020, la vârsta de 77 de ani.

“Vă asigur, s-a vorbit frumos: despre colegul Radu Pencea, cel care ne-a părăsit, despre noii colegi - de curând intraţi în UAPR - Nicoleta Olteanu şi Vasile Sarcă - despre rolul expoziţiei, al artistului şi educaţiei pentru cultură”, preciza, deunăzi, pe pagina sa de Facebook, prof. Gheorghe Mosorescu, preşedintele Filialei Brăila a UAPR, imediat după vernisajul expoziţiei de grup SUNTEM!.

Magnifica expoziţie de artă, cu superbele creaţii ale artiştilor plastici brăileni, poate fi vizitată până în jurul datei de 30 septembrie, după care va fi înlocuită de o altă expoziţie (Ediţia a XV-a a Salonului Internaţional de Caricatură). Iată şi numele creatorilor de artă care expun: Mariana Bogdan, Maricica Cârstiuc, Sorinel Cârstiuc, Victor Chiriloaie-Chiril, Dascălu Ovidiu Pict, Alexandra Dinu, Ana-Maria Dobre, Vasile Gaiţă, Vasilica Gavrilă, Florentina Giol, Raluca Iancu Spătaru, Marilena Ioanid, Hugo Mărăcineanu, Walter Mărăcineanu, Mânzu Maria Mădălina Art, Bogdan Mosorescu, Gheorghe Mosorescu, Svetlana Potângă, Cristian Radu, Ion Radu, Vasile Sarcă, Silviu Ioan Soare, Raluca Tătaru, Dennis Teodorescu, Marius-Gheorghe Teodorescu, Traian Tsamuris - cu toţii membri ai Filialei Brăila a UAPR. Iată ce ne-a mărturisit unul dintre artiştii prezenţi în expoziţia de la Galeriile de Artă, Florentina Giol, designer vestimentar:

“Ţinutele expuse sunt inspirate din costumul medieval românesc. Mătasea, catifeaua şi lâna au fost cele mai folosite tipuri de material textil pentru confecţionarea costumului sau a hainelor de zi cu zi sau cu diverse ocazii, îndeosebi ceremonii. Costumul de curte a fost şi metoda prin care s-a putut face diviziunea socială şi a puterii în Evul Mediu. Cromatica avea şi ea particularităţile sale. De la albul imaculat al suveranului/domnitorului la culorile deschise, ţipătoare - pe măsură ce rolul fiecăruia scădea la Curte”.

Prezent la vernisaj, reputatul artist plastic prof. Hugo Mărăcineanu a precizat:

“Au  expus membrii definitivi ai Filialei Brăila a UAPR, stagiari şi absolvenţi ai facultăţilor de artă din ţară. Despre artistul Florentina Giol vă pot spune că reuşeşte că creeze ţinute elevate, care sunt opere de artă în sine. Toate lucrările artiştilor brăileni, expuse la Galeriile de Artă, pot sta pe simeze în oricare expoziţie de top din ţară şi din străinătate. Fiecare expozant este original şi caută să se manifeste în limitele sensibilităţii sale”.
Categorie articol: 

Comentarii