Mergi la conţinutul principal

“Cartierul Artiştilor” şi un mare mall, pe terenul fostului PAL SA

• dezvoltatorul imobiliar care a achiziţionat cele 10 hectare de teren vrea să demoleze ruinele fostelor hale şi să construiască în locul lor blocuri cu o arhitectură complet nouă pentru Brăila • de asemenea, va fi construit şi un centru comercial ce va încastra şi actualul “Lidl” din Bariera Călăraşilor • viitorul cartier va avea cinci străzi noi, care vor purta numele Stelei Popescu, al lui Iurie Darie, Sergiu Nicolaescu, Dem Rădulescu şi Toma Caragiu

 

Pe raza municipiului Brăila urmează să apară cinci străzi noi care vor purta numele unor mari actori români: Stela Popescu, Iurie Darie, Sergiu Nicolaescu, Dem Rădulescu şi Toma Caragiu. Acestea vor fi străzile unui viitor cartier rezidenţial construit pe cele circa 10 hectare ale fostei societăţi PAL SA, din zona străzii Gral. Gheorghe Avramescu. Terenul, cu tot cu halele de pe el, aflate într-o stare avansată de degradare, a fost achiziţionat în 2016, de la lichidatorul fostului PAL, “Sierra Quadrant”, de dezvoltatorul imobiliar “Dezimob Invest Group” SRL. Acesta intenţionează să construiască acolo un “Complex rezidenţial cu funcţiuni complementare”, adică un nou cartier de locuinţe, dar şi o galerie comercială în genul mall-ului de la Vărsătura.

Terenul a fost “spart” în 15 loturi, iar configuraţia viitorului cartier prevede apariţia a cinci străzi. Dezvoltatorul a cerut permisiunea Primăriei Brăila să le atribuie noilor străzi numele celor cinci mari actori enumeraţi mai sus. Solicitarea a fost supusă votului consilierilor locali, în şedinţa Consiliului Local Municipal de la începutul acestei săptămâni, iar consilierii au votat “pentru”, astfel că numele Stelei Popescu şi ale celorlalţi patru artişti din “generaţia de aur” a teatrului şi filmului românesc vor intra, în curând, în nomenclatorul stradal al Brăilei.

În cadrul şedinţei CLM de luni, 19 februarie, când s-a ajuns la acest punct de pe ordinea de zi, primarul Marian Dragomir a precizat că, în conformitate cu procedura lagală, Primăria a solicitat un aviz din partea Comisiei de Atribuire de Denumiri a Judeţului Brăila, în cazul numelor propuse pentru cele cinci străzi. Surprinzător, comisia respectivă a dat un aviz negativ, propunând în schimb alte cinci nume de artişti ce ar fi putut fi folosite pentru străzile în cauză. Este vorba despre Ştefan Mihăilescu - Brăila, Vasilica Tastaman, Bujor Macrin, Irina Răchiţeanu Sirianu, Cătălina Buzoianu şi Niki Budescu. Primarul Marian Dragomir a spus, în cadrul şedinţei, că aceste nume nu pot fi folosite, explicând şi de ce: “Trei dintre ele au fost deja atribuite unor străzi din municipiul Brăila, iar în cazul unuia artistul respectiv este încă în viaţă (regizorul Cătălina Buzoianu n.n.), deci nu e posibil încă să îl folosim la denumirea unei străzi. Din punct de vedere legal, avizul Comisiei de Atribuiri de Denumiri este doar consultativ, deci nu e obligatoriu. În acest context, propunerea mea este să menţinem denumirile de străzi solicitate de dezvoltatorul imobiliar, dar asta depinde de votul dumneavoastră”, le-a spus primarul consilierilor locali, care au fost de acord cu el, votând “pentru”.

 

Blocuri cum nu s-a mai văzut în Brăila şi o repoziţionare a magazinului “Lidl” din Barieră

Planurile investitorilor care au preluat terenul fostei societăţi PAL SA sunt destul de ambiţioase. Potrivit reprezentantului “Dezimob Invest Group” SRL, Alex Ivan, amenajarea celor cinci străzi va începe anul acesta, de la trasare şi montarea tuturor reţelelor de utilităţi - gaze, canalizare, apă -, până la realizarea fundaţiei şi asfaltarea propriu-zisă. Tot anul acesta, este programată şi construirea unui complex comercial ce va presupune repoziţionarea supermarket-ului “Lidl” şi “încastrarea” acestuia într-un viitor mall în genul celui de la Vărsătura. Mall-ul va ocupa circa 25% din suprafaţa fostului PAL. Pe restul suprafeţei va fi construit, în următorii 3 -4 ani, un cartier de blocuri ce va cuprinde, în total, 500 de apartamente. “Vor fi blocuri cu o arhitectură deosebită faţă de ceea ce există în momentul de faţă în Brăila. E vorba despre un concept nou, demn de ceea ce noi vrem să fie un «cartier al artiştilor»“, ne-a declarat Alex Ivan, explicând astfel şi de ce dezvoltatorul imobiliar a ţinut neapărat ca viitoarele străzi ale noului cartier să poarte numele celor cinci mari artişti români. 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro