Mergi la conţinutul principal
Amenajări asurzitoare în apartamente

“Cârtiţele” din blocuri

* unii brăileni îşi modifică apartamentele, sparg pereţi, dărâmă ziduri de rezistenţă după cum îi taie capul, fără autorizaţie de construire şi fără consultarea vreunui specialist în domeniu * totul pe nervii vecinilor din bloc, care de multe ori, din bun-simţ, suportă ”şantierul în lucru”, demarat pe nepusă masă, timp de săptămâni bune,chiar luni, fără măcar un anunţ în prealabil * unii brăileni iau totuşi atitudine şi sesizează astfel de situaţii la Poliţia Locală, care mai departe face verificări * au fost date amenzi, unii dintre făptaşi alegându-se chiar şi cu dosare penale, atunci când s-a intervenit asupra unor pereţi de rezistenţă, punându-se astfel în pericol siguranţa construcţiei per-ansamblu

 

Şantierele deschise fără autorizaţie în apartamentele de bloc nu doar că pot fi deranjante pentru vecini din pricina zgomotului pe care îl generează ci chiar pot pune în pericol siguranţa locatarilor. În ciuda tuturor aspectelor logice şi de bun-simţ la care ne putem gândi, unii brăileni preferă să îşi modernizeze apartamentele şi să facă modificări structurale serioase (străpungeri de ziduri în locuri cheie, dărâmarea pereţilor de rezistenţă sau chiar unirea a două apartamente alăturate), mult deviate de la planurile arhitecturale iniţiale ale imobilelor, fără a consulta în prealabil un specialist sau a obţine autorizaţiile şi avizele necesare din partea autorităţilor. Nu mai vorbim despre acordul vecinilor de scară sau măcar înştiinţarea acestora privind intervalul în care se efectuează lucrările! Cu alte cuvinte, intervenţii făcute ”după ureche” de către ”Dorei”, necontrolate de nimeni. Situaţie nedorită ce poate afecta structura de rezistenţă a blocurilor, în special dacă acesta se află într-o zonă seismică, mărind astfel riscul producerii unor eventuale tragedii. Din nefericire, multe dintre aceste situaţii rămân de cele mai multe ori în anonimat, dacă vecinii preferă să nu ia atitudine din bun-simţ, din teama de a nu supăra cumva pe cineva sau de a nu face rău.

Potrivit unei informări venite din partea Poliţiei Locale Brăila, în ultimii doi ani vorbim doar despre 50 de sesizări din partea cetăţenilor, soldate cu 17 amenzi în valoare totală de 30.000 lei pe această temă. Cu precizarea că în câteva cazuri s-a ajuns, totuşi, şi la acţiuni în instanţă. Însă după cum a explicat viceprimarul Alexandru Jantea, chiar dacă Poliţia Locală se autosesizează în unele situaţii, cea mai eficientă metodă rămâne aceea a sesizărilor venite din partea cetăţenilor, deoarece poliţiştilor le este destul de greu să repereze astfel de lucrări, făcute de cele mai multe ori în interiorul apartamentelor şi nu la vedere.

Acesta chiar a ţinut să puncteze că alegerea variantei reabilitării pe cale legală a locuinţelor nu este una atât de dificilă pe cât pare, ba mai mult, a subliniat că o atare situaţie asigură protejarea integrităţii imobilului şi conduce, în paralel, la evitarea unor situaţii problematice în viitor, în contextul în care proprietarii doresc să vândă respectivele imobile modificate.

 

Dosare penale pentru nerespectarea deciziilor luate în urma controalelor

 

Redactorii ”Obiectiv - Vocea Brăilei” au obţinut un punct de vedere de la reprezentanţii Poliţei Locale privid numărul de cazuri în care s-a intervenit, în ultimii ani, pentru suspiciuni legate de faptul că s-ar efectua lucrări fără autorizaţie în apartamente de bloc. Cele mai multe astfel de sesizări pornesc de la zgomotul foarte puternic şi disconfortul pe care îl provoacă molozul şi praful provenit din asemenea intervenţii, la nivelul celorlalţi locatari. Potrivit Poliţiei Locale, Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, pentru lipsa autorizaţiei de construire, atunci când aceasta este obligatorie (sunt şi situaţii care nu necesită acest lucru), amenzi între 1.000 şi 100.000 lei. În 2019, de exemplu, s-au primit 22 de sesizări din partea cetăţenilor. După cercetările făcute la faţa locului, s-a constatat că, în 16 cazuri, cei care făceau intervenţii în apartamente aveau toate aprobările legale. Ceilalţi 6 acţionau, însă, fără autorizaţie, fiind sancţionaţi pentru construire/demolare în apartamente cu amenzi în valoare totală de 14.000 lei. Pe lângă sancţiuni, Poliţia Locală a dat şi somaţii pentru intrare în legalitate, cu termene clare pentru conformare. Unul dintre cei somaţi nu s-a conformat, motiv pentru care a fost acţionat în instanţă.

În ceea ce priveşte anul 2020, în urma controalelor şi a verificării sesizărilor primite de la cetăţeni, s-au verificat 28 sesizări dintre care s-au constatat şi aplicat 11 sancţiuni contravenţionale în valoare de 16.000 lei, pentru construire/demolare în apartamente. Pentru nerespectarea măsurilor dispuse prin procesele verbale aplicate, 3 dintre persoane au fost acţionate în instanţă, 5 persoane au intrat în legalitate prin obţinerea autorizaţiei, iar 3 persoane sunt încă în termenul de intrare în legalitate stabilit prin procesul verbal de sancţionare. Procesele sunt încă pe rolul instanţei, procedura fiind îngreunată din cauza pandemiei”, se precizează în cadrul informării de la Poliţia Locală.

Aceeaşi sursă a mai adăugat că poliţiştii îi informează întotdeauna pe cei care realizează astfel de lucrări, dar şi pe cetăţenii interesaţi, despre legislaţia în vigoare, atunci când vine vorba despre obţinerea autorizaţiilor. Nu toate intervenţiile făcute în apartament au nevoie de autorizaţie. De exemplu, reparaţia sau înlocuirea tâmplăriei interioare, lucrările de reparaţii la tencuieli sau zugrăveli, dacă nu se modifică elemente de faţadă, montarea de sisteme de încălzire, sunt doar câteva dintre operaţiunile care nu necesită autorizare. Totuşi, dacă o lucrare din apartamentul propriu afectează structura de rezistenţă a clădirii şi/sau aspectul arhitectural al construcţiei, atunci ea nu se poate face decât cu anumite documente. Mai exact: un proiect conceput de o persoană autorizată; un certificat de urbanism solicitat la Primăria Municipiului Brăila; cu autorizaţie de construcţie/demolare emisă tot de Primărie, în baza certificatului de urbanism.

 

Vicele Alexandru Jantea consideră că intrarea în legalitate nu este complicată

 

Viceprimarul Alexandru Jantea, care are în subordine acest Compartiment al disciplinei în construcţii, precum şi Poliţia Locală, a afirmat că poliţiştii descoperă astfel de cazuri în timpul patrulărilor, însă de cele mai multe ori se deplasează pentru a face verificări, în contextul unor sesizări. De altfel, cele mai multe astfel de sesizări pornesc fie de la zgomotul exagerat produs la ore nepotrivite, fie de la deşeurile rezultate în urma construcţiilor. Jantea a subliniat că de fiecare dată când primesc o astfel sesizare, poliţiştii intervin în cel mai scurt timp pentru a vedea dacă plângerile sunt întemeiate.

Este imperios necesar de a avea o expertiză tehnică şi o autorizaţie de construire de la care să pornim. Practic să ne spună cum şi în ce fel putem să aducem modificări structurale sau cosmetice - în special dacă necesită spargeri, practicări de goluri de uşi sau geam. Pentru a putea să ne asigurăm că locuinţa şi întregul bloc nu are structura de rezistenţă afectată. Interesant de ştiut este că orice modificare efectuată în apartament fără autorizaţie de construire nu poate fi încadrată şi înscrisă la Oficiul pentru Cadastru şi Publicitate Imobiliară. Astfel, în momentul în care se efectuează vânzarea unui astfel de imobil modificat de către primul proprietar - deci lucruri care diferă faţă de extrasul de carte funciară -, actul notarial nu mai poate fi perfectat. Şi în momentul acela ne trezim cu situaţii în care cetăţenii vin şi solicită intrarea în legalitate pentru astfel de lucrări”, ne-a declarat Jantea.

Întrebat care sunt paşii care trebuiesc urmaţi de către cineva care doreşte să realizeze astfel de modificări la nivelul apartamentelor, Jantea a explicat că în primul rând este nevoie de un certificat de urbanism, care va presupune mai multe avize (de la Mediu, SUPAGL pentru deşeurile rezultate, de la proiectantul clădirii).

În condiţiile din Brăila, marea majoritate a blocurilor au fost proiectate de societatea «Prodomus», care acum nu mai există, însă există arhiva şi se pot lua datele de acolo”, a explicat viceprimarul.

Totodată, acesta a subliniat că este nevoie de o expertiză tehnică, iar dacă lucrările afectează proprietatea comună, este nevoie şi de acordul vecinilor.

Dar nu este o procedură extrem de dificilă sau care durează foarte mult. Noi, Primăria Municipiului Brăila, pentru recompartimentări, eliberăm certificate de urbanism până în 15 zile de la momentul depunerii, în general. Autorizaţia, la fel, până în 30 de zile. Deci nu cred că este ceva dificil”, a mai adăugat Jantea.

Chiar şi aşa, atunci când vine vorba despre disconfortul vecinilor, cele mai multe sesizări vizează zgomotul mult prea mare, iar viceprimarul a explicat că şi aici se aplică legislaţia în vigoare, care stabileşte exact intervalul de odihnă, precum şi orele când se pot efectua lucrări.

Întrebat dacă după constatarea unor nereguli, aplicarea sancţiunilor şi impunerea aducerii clădirii la forma iniţială se mai fac verificări ulterioare, viceprimarul a explicat că poliţiştii locali întocmesc un proces-verbal în care se precizează data până la care proprietarul trebuie să repare ceea ce a stricat. După data respectivă, Poliţia Locală verifică stadiul lucrărilor.

În condiţiile în care cetăţeanul nu înţelege că trebuie să urmeze paşii legali şi continuă fără autorizaţie de construire, atunci sunt anunţate organele statului şi se deschide dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de construire fără autorizaţie”, a conchis sursa citată.

 

Zgomot infernal produs de «cârtiţele» din apartamente

 

Un cititor al cotidianului "Obiectiv - Vocea Brăilei", care a dorit să rămână anonim, a transmis pe adresa redacţiei o înregistrare audio în care se pot auzi zgomote insuportabile, produse de către unul dintre vecinii săi, dintr-un apartament alăturat. Brăileanul ne-a precizat că lucrările continuă în acest ritm de câteva săptămâni bune, în reprize zilnice, la nivelul la care zgomotul se poate auzi în înregistrări, punctând că nu de puţine ori vibraţiile produse în apartamentul vecin îi mişcă mobilierul din propria locuinţă. Iar astfel de exemple sunt des întâlnite în Municipiul Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro