Mergi la conţinutul principal

“Cântăreaţa cheală”, pe scena Teatrului ODEON

• trupa actorilor brăileni a jucat, marţi seara, la Bucureşti spectacolul “Cântăreaţa cheală”, de Eugene Ionesco, în regia lui Radu Iacoban,  piesă care este în vizorul comisiei de selecţie a Galei UNITER 2019

 

Aseară, 12 februarie, trupa actorilor brăileni a jucat pe scena Teatrului ODEON din Bucureşti spectacolul “Cântăreaţa cheală”, de Eugene Ionesco. Producţie a Teatrului “Maria Filotti” în regia lui Radu Iacoban, piesa este în vizorul comisiei de selecţie a Galei UNITER 2019 şi are o distribuţie de excepţie: Valentin Terente, Ramona Gingă, Silviu Debu, Corina Borş, Adrian Ştefan, Mădălina Anea.

“Cântăreaţa cheală”, scrisă în 1950, constituie debutul fulminant în dramaturgie al lui Eugène Ionesco, piesă care inaugurează teatrul absurdului şi demolează toate convenţiile dramaturgiei tradiţionale, urmată apoi de piesele “Lecţia”, în  1951 şi “Scaunele”, în 1952. Aceste opere dramatice au stârnit reacţii dintre cele mai diverse, dar originalitatea şi valoarea incontestabilă au impus, piesele lui Eugène Ionesco beneficiind de prestigioşi regizori şi actori de primă importanţă  din teatrul francez sau cel londonez, precum Jean Louis Barrault, Orson Welles, Lawrence Olivier etc.

“Cântăreaţa Cheală” a fost jucată pentru prima dată în 11 mai 1950 la Théâtre des Noctambules din Paris , Franţa. După un număr mare de interpretări a devenit una dintre cele mai jucate piese din Franţa, primind în 1989 premiul “Molière d'honneur”.

“M-am tot întrebat dacă Eugène Ionesco vorbeşte serios atunci când numeşte «Cântăreaţa cheală» o anti piesă. Există personaje, există scene cu iz de cauzalitate care generează situaţii dramatice şi dialog între personaje. Aparent avem de-a face cu o piesă. Aparent, deorece repetând cu actorii faini din trupa Teatrului Maria Filotti din Brăila şi înotând prin marea lingvistică a textului, ne-am dat seama că, până la un punct, Ionesco vorbeşte serios, dar şi glumeşte...” - declara Radu Iacoban, regizorul acestui spectacol, care, în ultimii ani s-a conturat din ce în ce mai mult în teatru sub o triplă etichetă, de actor, regizor şi dramaturg.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro