Mergi la conţinutul principal

“Botezul cailor”, curse, premii şi câştigători la Tichileşti

• de Bobotează, preoţii de la cele două biserici de la Tichileşti au sfinţit apele şi au botezat credincioşii • au fost botezaţi, de asemenea, caii şi căruţele gospodarilor din sat • zece cai şi şapte căruţe s-au aliniat apoi la start, la concursul de Bobotează organizat pe islaz la iniţiativa primarului Gicu Davidescu • câştigătorul întrecerii, Stănică Anghel, a fost recompensat cu 500 de lei • tinerii plasaţi pe următoarele două locuri au primit, de asemenea, premii

 

Sătenii de pe Baltă şi-au scos armăsarii din grajd şi i-au adus la preot, să fie botezaţi şi ei, în zi de sfântă sărbătoare.

Botezul Domnului a fost sărbătorit cum se cuvine şi la Tichileşti, satul natal al scriitorului sămănătorist Constantin Sandu-Aldea, cu oameni harnici, gospodari. Slujba de sfinţire a apelor a fost săvârşită concomitent în ambele parohii ale multisecularei comune brăilene - parohia I cu hramul “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” (biserica datează de la mijlocul sec. al XIX-lea) şi parohia II, cu hramul “Înălţarea Domnului” (lăcaş nou, ridicat după anii '90) - de preoţii Eduard Bolovan, respectiv Dan Tudor, în prezenţa credincioşilor din sat şi a primarului Gicu Davidescu.

A urmat sfinţirea Agheazmei Mari şi botezul credincioşilor, precum şi botezul cailor şi al căruţelor cele mai frumoase de la Tichileşti, care au trecut, una câte una, prin faţa preotului, ca să fie stropite cu agheazmă. Vremea a fost de partea credincioşilor, astfel că, în jurul prânzului, primarul Davidescu, împreună cu sătenii, au mers pe islazul comunal, unde s-a dat startul cursei tradiţionale de Bobotează, desfăşurate pe două secţiuni. Mai întâi, s-au aliniat la start caii, zece la număr, cu tot atâţia călăreţi. Bidiviii - împodobiţi care mai de care mai frumos şi cu canafi roşii la gât, după obicei, ca să nu-i “deoache” lumea - au alergat “mâncând pământul”, în strigătele de încurajare ale susţinătorilor care, deşi nu au pariat pe calul preferat, s-au comportat de minune, ca şi cum s-ar fi aflat pe hipodrom.

Primii trei călăreţi care au trecut linia de sosire au fost recompensaţi cu bani, diplome, medalii, cupe, agendă şi calendar, premiile - asigurate de sponsori binevoitori - fiind înmânate câştigătorilor de primarul comunei Tichileşti, Gicu Davidescu. Campionul confruntării hipice de Bobotează de anul acesta, de la Tichileşti, a fost desemnat Stănică Anghel, în vârstă de 20 de ani, agricultor, care a primit marele premiu de 500 de lei. Gheorghe Bucur, din satul Albina (aparţinător de comuna Ticihileşti) a trecut al doilea linia de sosire, fiind recompensat, de asemenea, cu suma de 300 de lei. Al treilea clasat la concursul de Bobotează a fost consăteanul lui Stănică, Marius Muşat, muncitor, care a primit şi el, pe lângă diplomă, cupă şi medalie, suma de 100 de lei. Tustrei câştigătorii cursei de la Tichileşti au până în 20 de ani, după cum ne-a informat primul gospodar al comunei.        

Reamintim că, de Bobotează, în satele de pe Baltă şi din Bărăganul Brăilei - Tichileşti, Gropeni, Tufeşti etc - s-a statornicit aşa-numitul “botez al cailor”, obicei care se pierde în negura veacurilor. Botezul cailor şi al căruţelor este urmat de cursele de cai, la care participă cei mai frumoşi armăsari din sat, împodobiţi de sărbătoare.   

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro