Mergi la conţinutul principal

“Babywearing Brăila” sau “Grupul mămicilor purtăreţe”

• mai multe mămici din Brăila s-au organizat şi au creat un grup pe Facebook numit “Babywearing Brăila” prin care promovează purtarea sănătoasă a micuţilor • pe pagina lor, ele învaţă alte mămici sau viitoare mămici tot ce trebuie să ştie despre sistemele ergonomice de purtare a bebeluşilor care, în opinia lor, sunt mai bune decât alte tipuri de sisteme deoarece copiii nu mai stau atârnaţi şi au o poziţie corectă • fie că e vară sau iarnă, membrii grupului se întâlnesc periodic şi fac schimb de informaţii şi chiar testează acele dispozitive de tip port-bebe

 

Purtarea copiilor în suporturi de tip port-bebe sau hamuri reprezintă unul dintre cele mai importante aspecte din viaţa de mămică. Multe femei pierd o groază de timp şi bani încercând tot felul de astfel de sisteme, dar care se dovedesc a fi incomode pentru că le crează dureri de spate şi nici micuţii nu stau într-o poziţie corectă. Tocmai de aceea, mai multe mămici din Brăila s-au organizat şi au creat un grup pe Facebook numit “Babywearing Brăila” prin care promovează purtarea sănătoasă a micuţilor. Mai exact, pe pagina lor, acestea învaţă alte mămici sau viitoare mămici tot ce trebuie să ştie despre sistemele ergonomice de purtare care, în opinia lor, sunt mai bune decât alte tipuri de sisteme deoarece copiii nu mai stau atârnaţi şi au o poziţie corectă, iar toată greutatea lor este răspândită uniform pe corpul mamei.

“Este un mod plăcut de a-ţi creşte copilul. Este un mod care te ajută şi pe tine şi pe el ca să treceţi peste problemele astea de bebeluşie ca să le zic aşa. Noi vrem să promovăm purtarea sănătoasă a bebeluşului pentru că sunt foarte multe sisteme de purtare. La ham, acel chiloţel nu este bun deoarece copilul nu stă cum trebuie în el, în sensul că stă atârnat. Pe lângă asta nu este o poziţie corectă pentru coloană, iar o altă problemă ar fi că stau cu faţa către public ceea ce nu e bine pentru că ei sunt extrem de mici şi îi oboseşte extraordinar de tare a treia persoană lângă ei. Într-un sistem ergonomic picioarele şi funduleţul fac un M şi asta este o poziţie corectă pentru copil. Ei nu stau atârnaţi ci pur şi simplu stau ca pe un scăunel. Coloana este exact cum trebuie şi nu numai a bebeluşului ci şi a mamei pentru că toată greutatea copilului este respândită pe tot corpul mamei şi atunci nici ea nu are probleme cu coloana şi poţi să porţi bebeluşul aşa 3-4 ore fără nicio problemă”, spune Alina Eraşcu una dintre membrele grupului “Babywearing Brăila”.

Uitându-ne pe site-urile de specialitate observăm că sunt foarte multe asftel de dispozitive de purtat care diferă în funcţie de vârsta şi greutatea copilului cum ar fi, de exemplu, “wrapul” elastic sau neelastic, “sling-ul cu inele”, “marsupi plus” sau mei-tai-ul.

Mămică a doi copii, Alina spune că aceste dispozitive de purtare a copilului prezintă şi alte avantaje pentru că, având mâinile libere, poţi să îţi faci cumpărăturile sau să te ocupi de treburile gospodăreşti.

“Dacă merg la supermarket, pentru că am sistemul cu mine, pot să îmi fac cumpărăturile liniştită. Sau poţi să pui copilul în spate ca pe un rucsac şi să dai cu aspiratorul sau să găteşti. Un alt avantaj este că poţi să alăptezi oricând şi oriunde. Copii au nevoie de lapte din două în două ore şi unele mămici se închid în casă şi de aici pornesc şi depresiile şi tot felul de alte probleme. Şi te ajută foarte mult un sistem. Îl legi de tine pe bebe, te duci îţi faci cumpărăturile, bebe s-a trezit şi vrea mâncare, iar tu poţi să îl alăptezi imediat pentru că sistemul este acoperit nu vede nimeni. Îi dai de mâncare din mers şi îţi faci treaba”, ne-a explicat Alina.

 

Consiliere pentru alegerea dispozitivului port-bebe

La grupul creat pe pagina de socializare sunt abonate în acest moment în jur de 4.000 de persoane. “Babywearing Brăila” este totodată şi o librărie în care membrii grupului împărtăşesc informaţii şi mămicile care doresc să vadă ce înseamnă un astfel de sistem pot închiria, pentru o sumă modică, timp de o săptămână un astfel de dispozitiv. Dacă nu e ceea ce caută pot schimba cu un alt sistem şi tot aşa până când găsesc ceea ce li se potriveşte.

“Sunt foarte multe sisteme pe care mămicile, dacă accesează grupul nostru, le vom ajuta să le testeze şi să-l găsească pe cel mai potrivit pentru ele. Facem şi foarte multe întâlniri, iar acum că a venit iarna mergem la locuri de joacă sau în mall şi când e mai frumos şi plăcut mergem în parcuri. La aceste întâlniri aducem sistemele şi mămicile care vor pot încerca să vadă exact ce li se potriveşte pentru că sunt foarte multe materiale şi modele. Noi asta promovăm, de fapt, purtarea corectă şi nu numai. Ajutăm mămicile, le uşurăm munca. Suntem foarte multe şi suntem foarte bucuroase că am reuşit să ajutăm tot mai multe mămici să se informeze şi grupul nostru se măreşte pe zi de trece”, a adăugat sursa citată.

Preţurile pentru un astfel de marsupiu încep de la 100 de lei şi pot ajunge şi la 800 de lei, însă ele pot fi achiziţionate cu bani mult mai puţini şi în regim second hand de pe site-uri de anunţuri.

Grupul mămicilor purtăreţe a profitat de vremea frumoasă din weekendul 15 – 16 octombrie şi au venit cu micuţii lor la Festivalul Florilor de Toamnă, unde, fiindcă au avut mâinile libere, s-au prins într-o horă.

 

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro