Mergi la conţinutul principal

“Asta-i tinereţea noastră”-premieră la teatrul brăilean

• spectacolul regizat de Radu Iacoban se joacă duminică, 26 ianuarie, de la ora 18.00, la Sala Bujor Macrin •vineri şi sâmbătă, la Sala Mare a Teatrului “Maria Filotti”, de la ora 18.00 pot fi revăzute piesele “Regele gol”  de Evgheni Şvarţ şi “Bădăranii”, de Carlo Goldoni

 

Vineri, 24 ianuarie 2020, de la ora 18.00, în Sala Mare a Teatrului “ Maria Filotti” se joacă spectacolul REGELE GOL, de Evgheni Şvarţ, regia artistică şi ilustraţia muzicală Lucian Sabados.

Preluând motivul central din basmul “Hainele cele noi ale împăratului”, piesa “Regele gol” a lui Evgheni Şvarţ tratează în parabole probleme grave cu care se confruntă lumea contemporană, în speţă aspecte ale unui sistem totalitar de care Europa actuală nu duce lipsă, din nefericire. Hans Christian Andersen a scris acest basm, care, prin mesaj, este destinat mai mult adulţilor, decât copiilor. Este o ilustrare vie a infatuării fără limite, a slugărniciei, a ignoranţei şi a conformismului de turmă, toate aceste defecte umane devenind surse de inspiraţie şi, mai târziu, mijloace de speculaţie pentru escroci. Scrisă în 1934, în plină ascensiune fascistă, piesa lasă să se ghicească multe în spatele replicilor rostite pe scenă, devenind o vehementă satiră la adresa dictaturii în general, şi un apel la sinceritate, frumuseţe morală şi dreptate.

 

Sâmbătă , 25 ianuarie, de la ora 18.00, iubitorii de teatru pot revedea la Sala Mare a Teatrului brăilean BĂDĂRĂNII, de Carlo Goldoni, regia artistică, adaptare şi ilustraţie muzicală Petru Vutcărău.

O comedie clasică în trei acte, pusă prima dată în scenă în 1760 la Teatro San Luca cu ocazia Carnavalului de la Veneţia, cu o istorie remarcabilă în teatru dar şi în cinematografie, text mereu actual, un veritabil eveniment social, cu caractere înfăţişate de Goldoni direct, aspru, fără convenţii stereotipe,fără  improvizaţii cu alunecări în grotesc şi vulgaritate, în care măştile şi costumele de bâlci au fost înlocuite cu fizionomii. O capodoperă a dramaturgiei pusă în scenă la Teatrul “Maria Filotti” de reputatul regizor şi director al Teatrului Naţional Eugene Ionesco din Chişinău, Petru Vutcărău. Scenografia este semnată de Vladimir Turturică şi Elena Gheorghe, coregrafia aparţine lui Gelu şi Danei Baciu, iar distribuţia este formată din actori îndrăgiţi ţi preţuiţi de publicul spectator.

Un spectacol în care trei bărbaţi îşi chinuiesc nevestele cu toanele lor şi fac pe supăraţii doar ca să arate ei cine-s stăpânii în casă. Doar că soţiile lor fac tot cum le taie capul şi la finalul piesei îi pun la punct pe bădăranii deveniţi mieluşei.

 

Duminică, 26 ianuarie, de la ora 18.00, la Sala Bujor Macrin- ASTA-I TINEREŢEA NOSTRĂ de Kenneth Lonergan, regia Radu Iacoban, premieră locală. Prima producţie TMF a anului 2020 propune o echipă de spectacol extrem de interesantă, Radu Iacoban, după succesul cu Cântăreaţa cheală a lui Eugene Ionesco, revine şi semnează regia, cu scenografia lui Tudor Prodan şi muzica originală a Aidei Sosic. În cele trei roluri au fost distribuiţi Nicholas Caţianis, Blanca Doba, cei mai tineri actori ai Teatrului “Maria Filotti”, alături de Ciprian Chiricheş, invitat din Bucureşti, absolut toţi extrem de dedicaţi şi talentaţi.

Piesa lui Kenneth Lonergan a stat la baza unor producţii impresionante pe Broadway şi West End, avîndu-i în distribuţie pe deja celebrii Matt Damon şi Jake Gylenhall. O poveste fascinantă despre noptea maturizării, despre intrarea în viaţa reală şi renunţarea la teribilism.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro