Mergi la conţinutul principal

“Am făcut tot ce ne-a stat în putinţă. Am acţionat ca la carte pentru combaterea pestei”

• a declarat prefectul judeţului Brăila, George Paladi, adăugând că instituţia pe care o reprezintă a urmărit întocmai directivele de la Centru şi a acţionat cât de bine a putut pentru prevenirea şi combaterea pestei porcine • acesta a prezentat un bilanţ al măsurilor întreprinse, arătându-se deranjat de criticile venite din partea liderului PNL Brăila, Alexandru Dănăilă, care a acuzat Guvernul, deci indirect Prefectura, că nu şi-a făcut treaba • Paladi chiar a telefonat câţiva primari liberali cu jurnaliştii “Obiectiv” de faţă, pentru a demonstra că a colaborat foarte bine cu aceştia

 

Prefectul Judeţului Brăila, George Paladi, a ţinut să prezinte, recent, planul de măsuri pus în practică de instituţia pe care o reprezintă şi restul autorităţilor brăilene, pentru a preveni şi combate pesta porcină africană, subliniind că s-a făcut tot ce s-a putut în condiţiile date. Paladi a stat de vorbă cu redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” după criticile făcute de liderul PNL Brăila, consilierul judeţean Alexandru Dănăilă, privind modul în care Guvernul gestionează situaţia pestei atât la nivel naţional, dar în mod special la Brăila, laolaltă cu anunţul că liberalii vor demara o campanie de informare la nivelul judeţului privind prevenirea şi combaterea acestei boli care afectează suinele. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a ţinut să sublinieze că Prefectura a făcut informări în acest sens încă dinaintea apariţiei primului focar la nivelul judeţului nostru, la fel cum a transmis tuturor primarilor să informeze medicii veterinari, societăţile şi populaţia deţinătoare de porci.

“Instituţia Prefectului Judeţului Brăila a convocat şedinţa de CJSU (n.r. - Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă) încă din data de 21 iunie 2018. Atunci s-au luat măsurile pentru prevenirea apariţiei focarelor de pestă porcină africană la nivelul judeţului Brăila. Vorbim despre un plan de măsuri făcut de către DSVSA Brăila. Ca obiective am avut înfiinţarea filtrelor de la trecere Bac între judeţul Brăila şi judeţul Tulcea. Oprirea târgurilor de suine de pe raza judeţului Brăila, formarea de echipe mixte din lucrători IPJ şi IJJ pentru monitorizarea circulaţiei porcilor de pe raza judeţului. Înştiinţarea UAT-urilor din judeţ, care la rândul lor au avut sarcina de a  transmite către Consiliile Locale, către medicii veterinari, medicii de liberă practică şi de a le solicita acestora să informeze populaţia. S-a dat dispoziţia privind obligaţia cetăţenilor de a anunţa imediat autorităţile în cazul apariţiei unei suine care prezintă semne de îmbolnăvire. S-au intensificat controalele privind verificarea implementării măsurilor de biosecuritate de către crescătorii de suine. Şi aici ne referim la tot ceea ce înseamnă societate comercială cu acest profil. Toţi au fost înştiinţaţi”, a declarat George Paladi.

La aceste acţiuni, a subliniat prefectul, au fost implicate foarte multe insituţii: DSVSA, IPJ, IJJ, ISU, Poliţia de Frontieră, administratori de societăţi comerciale, UAT (Primăriile, Consiliile Locale), Fondurile de vânătoare, secţia de Drumuri Naţionale, Compania Naţională Administraţia Porturilor Dunăre Maritime SA Galaţi, proprietarii animalelor (populaţia), medici veterinari. De asemenea, a dorit să puncteze că au fost înştiinţate pentru intervenţii în caz de nevoie: Comisia Judeţeană a Gărzii Naţionale de Mediu, Apele Române, Direcţia Agricolă, Ocolul Silvic, dar şi Asociaţia judeţeană a vânătorilor şi pescarilor sportivi.

 

Paladi susţine că ar fi preferat să vadă implicare de la cei care îl critică în timpul acţiunilor

Prefectul George Paladi a continuat prin a preciza că în timpul acţiunilor întreprinse pe problema pestei procine au fost foarte multe controale, însă nu s-au semnalat probleme sau reproşuri. Acesta a afirmat că însuşi ministrul Agriculturii, Petre Daea, a venit de 3 ori în judeţul nostru şi chiar a lăudat modul în care s-a acţionat în privinţa filtrelor. Întrebat dacă autorităţile puteau face mai mult pentru a opri extinderea pestei porcine la nivelul judeţului, Paladi a precizat că a respectat întocmai ordinele de la Centru.

“Este adevărat că pesta porcină s-a extins repede. Nu sunt specialist, dar o pot relata ca pe o variantă a unei gripe. Chiar dacă iei antibiotice sau medicamente preventiv, poţi să te îmbolnăveşti. Din punctul meu de vedere, tot ce s-a putut face s-a făcut. Nu am văzut în 3 luni pe cineva să vină cu o măsură concretă care s-ar fi putut face şi noi nu am făcut-o. Din toate directivele pe care le-am primit de la Bucureşti, pe toate liniile, de la Ministerul Agriculturii care a gestionat oarecum situaţia, şi de la ANSVSA, tot ceea ce mi s-a dat de făcut, eu am făcut. Nu ştiu şi nu pot să identific în momentul acesta, o altă măsură care ar fi dus la un alt rezultat”, a adăugat prefectul, cu precizarea că judeţul nostru încă nu a scăpat de pericol, chiar dacă pesta porcină se extinde ceva mai greu dat fiind faptul că oamenii au înţeles situaţia şi evită să mai ia contact cu zonele contaminate sau chiar şi-au instalat propriile dezinfectoare individuale la intrările în gospodării.

Paladi susţine că nu are nimic împotriva campaniei de informare pe care preşedintele PNL Brăila a anunţat că doreşte să o facă la nivelul judeţului, deoarece consideră că orice măsură de prevenţie este bine-venită, însă nu poate să nu sublinieze că Prefectura a făcut acest lucru din primul moment.

“Aici este problema care pe mine, sincer, mă doare! Am stat cu oamenii chiar şi noaptea, că era 3 dimineaţa sau mai târziu. De exemplu, a fost un porc pe Dunăre pe care l-au pescuit cei de la Poliţia de Frontieră. Poliţiştii nu puteau sta acolo să ne aştepte pentru că ei trebuie să patruleze. Am rezolvat rapid situaţia, indiferent de cât de târziu era. Am trimis excavator, l-au luat din apă, l-au îngropat. Sunt multe episoade de genul ăsta. Eu nu pot să ies din cinci în cinci minute în presă să spun exact ce am făcut. Dar pentru că sunt pe scaunul acesta trebuie să fac ce trebuie. Nu vreau să vin să mă laud cu ce am făcut. Eu n-am niciun fel de problemă dacă se bat între ei ca oameni politici. Sunt oamenii care sunt în puncte de decizie, numiţi politic. Ok. Dar când spui că «autorităţile nu au făcut nimic», pentru că aşa au spus, «Guvernul». Ei bine, reprezentantul Guvernului în teritoriu sunt eu. Că e PSD la putere? Este. Dar asta nu înseamnă că eu nu pot să îmi fac treaba!”, a afirmat Paladi.

Mai mult, cu jurnaliştii “Obiectiv - Vocea Brăilei” de faţă, George Paladi a ţinut să telefoneze la câţiva primari liberali pentru a dovedi că a avut o colaborare foarte bună cu aceştia. I-a sunat pe PNL-iştii Costel Capbun de la Berteştii de Jos şi pe primarul de la Tichileşti, Gicu Davidescu, iar ambii au confirmat că au avut o colaborare foarte bună cu Prefectura şi cu celelalte instituţii implicate. Paladi a prezentat şi o listă a localităţilor din judeţ şi a ordinii în care a apărut şi s-a extins pesta porcină, precizând că, întâmplător sau nu, primele comune unde s-a întâmplat sunt conduse de primari liberali. În total, potrivit acestuia, pesta s-a manifestat până acum în 12 localităţi conduse de primari PNL şi în 15 de primari PSD, însă la multe dintre cele din urmă au fost focare minore, distruse imediat.

Prefectul a dorit să mai adauge şi că la toate întâlnirile autorităţilor pe tema combaterii pestei porcine puteau participa şi veni cu soluţii şi liderii partidelor politice, chiar dacă nu aveau drept de vot, însă nu a făcut-o nimeni.

“Nu vreau să îmi fac publicitate, dar în momentul în care oamenii din instituţie au stat lângă mine până la ore târzii în noapte, au venit şi sâmbătă de acasă, deşi au şi ei probleme personale dar le-au dat de-o parte ca să putem să punem umărul toţi, să stopăm pe cât posibil evoluţia pestei, iar acum să vină cineva să ne spună: «staţi că vă dau eu lecţii!»... Credeţi-mă că e deranjant”, a conchis Paladi.

 

Evoluţia virusului pestei porcine africane în judeţul Brăila

Până săptămâna trecută, în judeţul Brăila se confirmaseră 60 de focare de boală, din care 54 în sectorul gospodăriilor populaţiei şi 6 în exploataţiile comerciale. În total, în gospodăriile populaţiei au fost sacrificate şi neutralizate un număr de 28.984 capete porcine. Cele mai mari exploataţii comerciale unde a pătruns virusul sunt cele de la Tichileşti - “Romsoci” SRL - şi Gropeni - “Tebu” SRL. La “Romsoci” exista un efectiv de 35.000 de capete, iar la “Tebu” se aflau nu mai puţin de 140.000. Toţi aceştia trebuie eutanasiaţi pentru stoparea răspândirii virusului. După finalizarea procesului de asomare, fermele vor primi despăgubirile la care au dreptul, ce se vor ridica la câteva zeci de milioane de euro.

După cum v-am mai informat, virusul pestei porcine s-a manifestat cu precădere în localităţile situate în apropierea Dunării. De altfel, primul focar a fost confirmat, în luna iulie, într-o mică fermă din Insula Mare a Brăilei. Ulterior, boala a fost contactată şi de porci din localităţile de pe celălalt mal al fluviului, cele mai afectate comune fiind iniţial Stăncuţa şi Berteştii de Jos, ulterior confirmându-se focare şi în sate de pe teritoriul altor comune - Viziru, Unirea, Gropeni etc. Spre sfârşitul lunii august, au început să apară focare de boală şi în localităţi mai îndepărtate de Dunăre, cum ar fi Siliştea sau Bordei Verde. Posibilitatea ca virusul să se transmită în continuare este foarte mare, astfel că autorităţile veterinare rămân în alertă maximă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro