Mergi la conţinutul principal
Poliţistul, Biblia şi Hoţii. Episodul II

“Acum vine Crăciunul, poliţistul ia porcul, tăuraşul! Normal că nu îi face nimic hoţului”

Petrea Iordache, localnicul din comuna Surdila Găiseanca lăsat fără lucernă, cel care spune că a fugărit hoţii pe uliţă, iar şeful de post nu a făcut nimic, a primit un răspuns şoc de la poliţie • i s-a comunicat că familia Burada, pe care bătrânul o acuză de furt, se afla la propria solă de lucernă, învecinată cu a reclamantului • în concluzie, poliţiştii au spus că nu s-a furat nimic

 

Final de anchetă în cazul furtului de lucernă de la  Surdila Găiseanca, sesizat de localnicul Petrea Iordache, 71 de ani. Răspunsul pe care bătrânul l-a primit de la Postul de Poliţie, chiar la o zi de la publicarea articolului «Poliţistul, Biblia şi Hoţii», l-a făcut să răbufnească din nou. Bătrânul, care spune că a fugit chiar el după cei care şi-au încărcat căruţa cu lucerna de pe terenul său, a fost înştiinţat că, de fapt, nu i-a furat nimeni nimic. Nemulţumirea reclamantului a fost legată şi de faptul că, în materialul de presă, nu au fost menţionate numele celor acuzaţi, soţ şi soţie, astfel că a ţinut să le repete şi chiar să ne roage să le scriem. Deontologia profesională ne opreşte, însă, să facem acest lucru, atât timp cât nu avem un punct de vedere şi de la cei reclamaţi. Mai mult, Petrea Iordache continuă seria de acuzaţii şi la adresa şefului de post, agent şef Costel Feraru, despre care spune că merge la familia respectivă să îşi ia purcelul, tăuraşul, că doar se apropie Crăciunul.

Astfel, în răspunsul primit de la Postul de Poliţie Surdila Găiseanca şi semnat chiar de şeful de post, se menţionează următoarele: “Aspectele sesizate de dvs., în referire la cele întâmplate în seara zilei de 17.10.2016 se confirmă, în sensul prezenţei familiei Burada, pe sola de lucernă ce le aparţine, solă ce se învecinează cu a dvs. Aspectele sesizate nu întrunesc elementele constitutive ale vreunei fapte penale  sau contravenţionale. Vă asigurăm de receptivitatea şi sprijinul nostru în rezolvarea problemelor dvs., dacă acestea sunt de competenţa poliţiei”.

După ce Petrea Iordache a venit cu sesizarea iniţială, redactorii au solicitat un punct de vedere oficial de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila şi de atunci ni s-a transmis că localnicul din Surdila Găiseanca nu a reclamat vreo infracţiune, ci a susţinut că a văzut două persoane care se deplasau în jurul solei sale cu lucernă. Acum, reclamantul a primit răspunsul poliţiştilor, dar, nemulţumit de răspunsul primit, îşi reafirmă punctul de vedere privind furtul comis de familia în cauză. “Ruşine să le fie! Am cerut să ne pună pe toţi la detectorul de minciuni... să vedem atunci cine spune adevărul. În seara respectivă, când i-am prins, familia B. a fugit cu căruţa de li s-au albit caii de efort, ba li s-a rupt şi roata de la căruţă. Sunt om bătrân, nu am venit aici să mă răzbun, ci să mi se facă lumină. Poliţistul Feraru când a chemat-o pe hoaţă a întrebat-o dacă a furat, ea a zis «NU, NU, NU» ,dar când a întrebat-o dacă a mai luat câte ceva, a spus că da. Adică nu a furat, dar a mai luat de la alţii. Nu mă las până nu mă duce la detectorul de minciuni şi nu numai pe mine. Feraru să recunoască că i-a învăţat pe hoţi să spună «Nu am furat». Eu ştiu că de la mine a furat lucerna şi nu numai o singură dată, i-am prins şi poliţiştii nu au făcut nimic. Să nu creadă Feraru că sunt ultimul om şi să îşi bată joc de mine. Să îmi spună mie că e sola lui B.? Atunci de ce nu a tăiat de la el, a tăiat de la mine, că era lucerna de 20 cm, mi-a furat 25 de ari. Să le fie ruşine”, a declarat, cu o voce gravă din cauza supărării, bătrânul reclamant.

 

Porcul «Crăciunel» şi tăuraşul «Să trăiţi»

Încă de la început, bătrânul a adus acuzaţii la adresa poliţiştilor din Surdila Giseanca, în special la adresa şefului de post. El a spus că oamenii în uniformă aplică legea în funcţie de cum primesc plocon de la unul sau de la altul. “Întrebaţi-i pe cei care vin să vândă mere în comună, câţi saci dau la Poliţie, întrebaţi-i pe cei care vin cu lemne de foc, pe cei care vin cu fier vechi...”.

Acum însă, în preajma Crăciunului, se vobeşte despre porc. După cum spune chiar Petrea Iordache, porcul şi tăuraşul din cirezile familiei care i-a furat lucerna vor ajunge la şeful de post Feraru. Indignat de situaţie, la acest moment, bătrânul susţine că nu îi mai trebuie nimic, oricum nu îi face nimeni dreptate. “Nu mai am nicio pretentie, eu rămân şi pagubaş cu lucerna, mă face şi prost, mă face şi hoţ. De ce? Că ia porcul de Crăciun acum de la B., că ia tăuraşul, aştia nu ştiu de un pachet cu ţigări sau o cafea. Flămânzii aştia. Aşa se procedează acum de sărbători, se dă porcul. Păi întreabă poliţaiul: cum îl cheamă pe ăsta? Se duce la el acolo. «Crăciunel!». Şi pe tăuraşul ăsta frumos cum îl cheamă?« Să trăiţi!» Şi poliţistul spune «Cum să trăiesc...cât îl mănânc pe ăsta?». Feraru se duce, cine altcineva. Pe ceilalţi nu îi cunosc. Ruşine să îi fie lui Feraru. Şi tare mândru se simte dl şef al lui Feraru când aude că citeşte lumea despre elevii lui cinstiţi. Rup haina statului  pe degeaba, ăştia neproductivi. Să le fie ruşine”, a mai spus Petrea Iordache.

Bătrânul ne-a mai adus în atenţie şi cazul unui inginer din Surdila Găiseanca, lăsat fără porumb tot de familia respectivă. În acest caz, păgubitul chiar i-a filmat pe hoţi, adică tot cei doi soţi, imaginile fiind duse ca probe la postul de poliţie. Iordache Petrea ne-a informat că, nici în acest caz, şeful de post nu a luat vreo măsură împotriva familiei care trăieşte din furat. “  menţionaţi acolo, că dacă spune că aia e sola lui de lucernă, da' sola de porumb când l-a fotografiat dl inginer Ovidiu  pe B., că avea căruţa plină de porumb...  Atunci dl. inginer  a făcut plângere la poliţie, i-a  filmat, martor mai bun ca filmul nu există, dar nu a luat în consideraţie. Să se menţioneze acum de ce am venit. Adica sola lui B. şi  a mea cu lucernă...este a lui toată. E toată a lor. Dar când a fotografiat inginerul căruţa plină la respectivii, a dat la miliţie să ia măsuri şi nu s-a făcut nimic. Aia a cui solă a fost? Ruşine să le fie”, a încheiat revoltat reclamantul. Bătrânul a ţinut să mai spună că nu va mai veni la redacţie, pentru că i s-a făcut lui ruşine de ruşinea altora.

În primul episod din articolul “Poliţistul, Biblia şi Hoţi”, Petrea Iordache ne-a relatat cum se face ancheta la Surdila Găiseanca. El a spus că şeful de post l-a trimis să prindă singur hoţii, dar i-a atras atenţia să nu se ia la bătaie. Apoi, când a chemat poliţia, agentul şef Feraru i-a spus că este liber şi că o să îl cheme el la post. După câteva zile de la furtul de lucernă, păgubitul şi cei acuzaţi de furt s-au întâlnit la Postul de Poliţie şi au fost puşi  să jure pe Biblie, cum că nu spun minciuni. “Eu cred că şeful de post i-a învăţat să îl ia pe «Nu» în braţe, orice i-ar întreba. Că el îi întreba dacă au făcut ce zic eu, iar ei că: Nu, Nu şi Nu...”.

Atunci, şeful de post acuzat ne-a precizat, neoficial, că afirmaţiile bătrânului ar fi neîntemeiate şi ne-a  direcţionat spre Biroul de Presă al IPJ, ca să obţinem un punct de vedere oficial. Acum, sincer, care om bate drumul până la Brăila, la un ziar ca să spună prostii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro