Mergi la conţinutul principal
#100 de zile de mesaje preventive

Șoferii trebuie să respecte semnalele autovehiculelor de poliție, pompieri și jandarmi, aflate în misiune

Polițiștii brăileni reamintesc tuturor participanților la traficul rutier despre obligativitatea de a respecta semnificația, mijloacele speciale de avertizare luminoasă și sonoră ale autovehiculelor aparținând poliției, pompierilor, jandarmeriei, care se deplasează în acțiuni de intervenție sau execută misiuni cu caracter de urgență.

În art. 32 din OUG Nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, se precizează că semnalele speciale de avertizare luminoase sunt emise intermitent de dispozitivele de iluminare montate pe autovehicule și au următoarele semnificații:

a) lumina roșie obligă participanții la trafic să opreascăîn direcția de mers cât mai aproape de marginea drumului (autovehiculele aparținând poliției și pompierilor)

b) lumina albastră obligă participanții la trafic să acorde prioritate de trecere (autovehiculele aparținând poliției, jandarmeriei, poliției de frontieră, Agenției Naționale de Administrare Fiscală, serviciului de ambulanță sau medicină legală, protecției civile, Ministerului Apărării Naționale, unităților speciale ale Serviciului Român de Informații și ale Serviciului de Protecție și Pază, Administrației Naționale a Penitenciarelor din cadrul Ministerului Justiției;

c) lumina galbenă obligă participanții la trafic să circule cu atenție (autovehiculele cu mase și/sau dimensiuni de gabarit depășite, cele care transportă anumite mărfuri sau substanțe periculoase, cele destinate executării unor lucrări de drumuri, curățeniei străzilor, deszăpezirii sau tractării, transportului și depanării autovehiculelor rămaseîn pană sau avariate).

Astfel, conducătorii de vehicule sunt obligați:

- să oprească imediat, pe acostament sau, în lipsa acestuia, cât mai aproape de marginea drumului sau bordura trotuarului, în sensul de deplasare, la apropierea și la trecerea autovehiculelor cu regim de circulație prioritară care au în funcțiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă de culoare roșie și sonore.

- să reducă viteza, să circule cât mai aproape de marginea drumului în sensul de deplasare și să acorde prioritate la trecerea autovehiculelor cu regim de circulație prioritară care auîn funcțiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă de culoare albastră și sonore.

- atunci care se apropie de intrarea într-o intersecție, simultan cu un autovehicul cu regim de circulație prioritară care areîn funcțiune semnalele luminoase și sonore, are obligația săîi acorde prioritate de trecere.

De asemenea, pietonilor și persoanelor asimilate acestora le este interzis să se angajeze în traversarea drumului public atunci când se apropie un autovehicul cu regim de circulație prioritară care are în funcțiune semnalele speciale de avertizare luminoase și sonore. Traversarea drumului public se va realiza după trecerea vehiculelor respective.

În perioada următoare, echipe mixte formate din polițiști, jandarmi și pompieri vor face verificări privind modul în care participanții la trafic respectă prioritatea de trecere a autovehiculelor cu regim de circulație prioritară, care au în funcțiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă și sonoră, iar, în caz contrar, vor aplica sancțiuni.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro