Mergi la conţinutul principal

Ţară, ţară, vrem studenţi!

A început a doua etapă de înscriere la facultate, etapă ce se desfăşoară în perioada august - septembrie. După prima sesiune de admitere, în vreme ce la unele facultăţi concurenţa a fost uriaşă, la altele şi-au depus dosarul doar câţiva studenţi. Spre exemplu, la "Dunărea de Jos" din Galaţi doar jumătate dintre locurile disponibile s-au ocupat, existând chiar şi o specializare la care s-a înscris un singur student. În comparaţie cu vecinii noştri, Facultatea de Inginerie şi Agronomie din Brăila chiar a fost căutată. La noi s-au înscris în prima etapă de admitere 96 de studenţi pentru cele 130 de locuri la buget. Marile centre universitare din Bucureşti, Cluj sau Constanţa au rămas şi ele cu sute de locuri disponibile.

Câte locuri sunt la facultăţile din Brăila

La Facultatea de Inginerie şi Agronomie din Brăila s-au înscris până acum 96 de studenţi. În total, au fost scoase la concurs 188 de locuri, 130 la buget şi 58 la taxă, distribuite pe specializări astfel: 46 la Inginerie mecanică (31 buget), 46 la Inginerie şi Management (31 buget), 46 la Ingineria Metalelor (31buget) şi 50 la Agronomie (13 buget). Specializarea Agronomie a fost cea mai dorită de absolvenţi, numărul celor care şi-au depus dosarul de înscriere în prima etapă depăşind numărul de locuri vacante. Pentru sesiunea a doua au mai rămas libere la toate celelalte specializări, atât la buget, cât şi la taxă.
La Universitatea "Constantin Brâncoveanu" înscrierile au început în iulie şi continuă până pe data de 25 septembrie. Pentru domeniul licenţă cu o durată de 3 ani, în total, sunt disponibile 510 locuri, repartizate astfel: 200 la Facultatea de Management, 175 la Contabilitate şi Informatică de Gestiune, 75 la Finanţe şi Bănci şi 60 la Administraţie Publică. Precizăm că la primele două facultăţi sunt disponibile locuri atât la zi, cât şi la frecvenţă redusă. Până acum şi-au depus dosarul atât studenţi din Brăila, cât şi din judeţele Ialomiţa şi Tulcea.

Locuri "gârlă" la "Dunărea de Jos"

La unele facultăţi din cadrul Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi putem spune că e criză de studenţi după ce, în prima sesiune, s-au ocupat doar jumătate din locurile scoase la concurs. Pentru anul universitar 2016-2017, la ciclul studii de licenţă, s-au alocat un număr de 1.900 de locuri la buget şi 1.787 la taxă. Pentru sesiunea a doua sunt vacante 465 de locuri la buget şi 1.150 de locuri la taxă.
Cele mai "vânate" specializări au fost Medicina (Facultatea de Medicină şi Farmacie), Calculatoare şi Tehnologia Informaţiei (Facultatea de Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică şi Electronică), Arhitectură Navală (Facultatea de Arhitectură Navală), Kinetoterapie (Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport) şi
Drept (Facultatea de ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice).
La celelalte facultăţi, după prima sesiune de înscrieri, mai sunt locuri disponibile atât la taxă, cât şi la buget. Spre exemplu, la Facultatea de Inginerie, dintr-un total de 485 de locuri alocate doar 71 de studenţi şi-au depus în prima sesiune dosarul. La specializarea Ingineria Materialelor, s-au înscris doar trei candidaţi la 120 de locuri, la Inginerie Industrială 5 la 60 de locuri, la Ingineria Mediului 6 la 60 de locuri şi la Inginerie Mecanică 9 la 95 de locuri.
În aceeaşi situaţie se află şi Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor. Până acum doar 58 de persoane s-au înscris pentru cele 305 locuri scoase la concurs, ceea ce înseamnă un procent de ocupare undeva la 20%. La specializarea Ingineria produselor alimentare s-au înscris 42 de studenţi pentru cele 195 de locuri vacante, la Inginerie şi management în agricultură şi dezvoltare rurală 10 studenţi din cele 50 de locuri, iar la Ştiinţa Mediului doar 6, aici rămânând libere 19 locuri la buget şi 35 la taxă.
Nici la Litere balanţa nu e mai echilibrată. Pentru 420 de locuri libere s-au înscris până acum 119 absolvenţi de liceu. Specializările cu cei mai puţini înscrişi sunt Română-Franceză - 2, Franceză-Română - 4 şi Engleză-Franceză - 9. Specializarea care stă cel mai bine este Jurnalismul, acolo unde s-au ocupat toate locurile la buget, libere rămând doar 29 de locuri cu taxă.
Lista facultăţilor cu multe locuri rămase vacante continuă cu Ştiinţe şi Mediu, unde s-au ocupat doar jumătate din locuri. Cu excepţia Matematică, la specializările Chimie şi Ştiinţele Mediului trei sferturi din locurile scoase la concurs au rămas disponibile. Pentru prima, din 50 de locuri totale (20 la buget) s-au înscris doar 12 studenţi, iar pentru a doua din 75 de locuri (28 la buget) doar 21.
Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie nu a reuşit nici ea să atragă prea mulţi absolvenţi de liceu, din cele 335 de locuri (109 la buget) doar 78 s-au ocupat, cele mai multe la specializarea Sociologie (29 de locuri). La Istorie s-au înscris 22 de absolvenţi pentru 70 de locuri, la Teologie 25 pentru cele 100 de locuri, iar la Relaţii Intenaţionale şi studii europene 24 din 50. Cel mai "rău" o duce Filosofia, care pare că nu mai reprezintă un domeniu de interes pentru viitorii studenţi. Aici s-a înscris un singur absolvent de liceu, numărul de locuri disponibile fiind de 35 (19 buget).
Locuri libere se găsesc şi la Universitatea "Danubius" din Galaţi, acolo unde viitorii studenţi pot opta pentru învăţământ la zi, cu frecvenţă redusă sau la distanţă. Pentru licenţă, durată 3 ani, sunt disponibile 1.200 de locuri, repartizate pe facultăţi astfel: 375 la Drept, 550 la Ştiinţe Economice, iar Comunicare şi Relaţii Internaţionale 275.

Marile centre universitare încă aşteaptă studenţi

După prima etapă de înscrieri au rămas locuri libere şi la marile centre universitare din Bucureşti, Cluj sau Constanţa. Astfel, La Universitatea Babeş Bolyai din Cluj, pentru sesiunea a doua de admitere, au rămas neocupate 449 de locuri la buget, cele mai multe la specializările Şiinţa şi Ingineria Mediului - 52, Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării - 45, Istorie şi Filosofie - 43, Sociologie şi Asistenţă Socială - 35, Biologie şi Geologie -34.
La Universitatea din Bucureşti mai sunt disponibile 911 locuri, 496 buget şi 414 taxă. Numai la buget, pentru domeniul de licenţă Limbă şi literatură sunt libere 201 locuri, la Studii culturale - 115, Ştiinţe administrative - 60 şi la Ştiinţe ale comunicării - 120.
La Politehnică, locuri libere mai sunt la Facutăţile de Inginerie Electrică, Inginerie Mecanică, Inginerie şi Managementul Sistemelor Tehnologice, Ingineria Sistemelor Biometrice şi Facultatea de Chimie Aplicată.
Studenţii se pot înscrie în sesiunea a doua şi la Universitatea "Ovidius" din Constanţa, acolo unde facultăţile de Litere, Drept, Administraţie Publică, Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei şi Matematică-Informatică au rămas cu locuri libere.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro