Mergi la conţinutul principal

Şoferul din «Staţia Morţii», încă două luni după gratii

Autor al celui mai grav accident rutier petrecut în ultimele decenii la Brăila, agentul de pază Marius Negoiţă a pierdut, ieri, confruntarea cu procurorii care l-au trimis în judecată.
Magistraţii Judecătoriei Brăila au decis în data de 27 iulie menţinerea arestării preventive a inculpatului Marius Negoiţă, 26 ani, cercetat şi trimis în judecată pentru ucidere din culpă (5 victime). Sentinţa judecătorească a fost imediat contestată de agentul de pază, la instanţa superioară. Speranţele lui Negoiţă au fost spulberate ieri, când magistraţii Tribunalulului Brăila i-au respins contestaţia. Astfel, autorul tragediei de la TUG îşi va petrece următoarele 60 de zile în Arestul IPJ.
Procesul brăileanului găsit răspunzător de moartea tragică a cinci nevinovaţi a fost fixat la jumătatea lunii septembrie. Dacă iniţial, la finalizarea anchetei, rudele unei singure victime se constituiseră părţi civile şi solicitau daune morale de 1,25 milioane de euro, la ora actuală sunt 20 de părţi civile, inclusiv Serviciul de Ambulanţă Judeţean şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila. Parte responsabilă civilmente este SC Asigurarea Românească - Asirom Vienna Insurance Group SA.
Marius Negoiţă este acuzat că, în dimineaţa zilei de 4 aprilie 2016, în timp ce se grăbea să ajungă la serviciu, a intrat pe contrasens, punând în pericol siguranţa celorlalţi participanţi la trafic, după care a pătruns cu 115 km/h în staţia de autobuz de la TUG, ucigând 5 oameni. Depistat cu afecţuni neurologice, dar cu discernământ păstrat, Negoiţă ar putea fi obligat la tratament medical de specialitate, la solicitarea procurorilor care s-au ocupat de caz.
Procurorii au dispus, totodată, disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor "pentru a se stabili dacă afecţiunea medicală (de natură neurologică - n.r.) a inculpatului se încadrează în lista afecţiunilor incompatibile cu calitatea de conducător auto". Se vor face, de asemenea, cercetări pentru a se stabili dacă e vorba de abuz în serviciu sau neglijenţă în serviciu şi identificarea celor care i-au permis lui Negoiţă să urce la volan, eludând legea.

O tragedie care a îndoliat cinci familii

Reamintim că, în dimineaţa zilei de 4 aprilie 2016, un brăilean anunţa primul, prin apel la 112, despre tragedia care avusese loc pe Şoseaua Râmnicu Sărat. Din acea zi, "Staţia morţii" avea să devină "loc de pelerinaj" pentru rudele celor spulberaţi de autoturismul condus de agentul de pază Marius Negoiţă.
În jurul orei 6:40, Marius Negoiţă, 26 de ani, agent de pază la SC "My Security" SRL, conducea autoturismul "Renault Megane" B-35-MSR pe Şoseaua Rm. Sărat, dinspre B-dul Dorobanţilor către Comuna din Paris. Circula cu 60 km/h, pe banda de lângă axul drumului. În dreptul complexului "Danimex", a virat stânga, încălcând marcajul longitudinal dublu continuu şi pătrunzând pe contrasens, pentru a depăşi autovehiculele care se deplasau în faţa sa. Din sens opus, circula regulamentar autoutilitara Dacia 1305, BR-67-ADY, condusă de Dorian Munteanu. În ultimul moment, Munteanu a evitat coliziunea cu maşina lui Negoiţă. A urmat tragedia.
"Inculpatul Negoiţă continuă deplasarea pe contrasens, schimbă treapta de viteză în una superioară şi măreşte viteza, cu toate că, din sens opus, pe aceeaşi bandă de lângă axul drumului, se deplasa în mod regulamentar autoturismul Peugeot Partner AG-03-BRK, condus regulamentar de Niculaie Orăşanu. Pentru a evita coliziunea cu acest din urmă autoturism, Negoiţă Marius a virat brusc stânga, a părăsit partea carosabilă, a urcat pe platoul din dreptul staţiei de transport în comun şi a intrat cu partea frontală într-un grup de 5 persoane, din care pe 4 le proiectează în peretele imobilului de pe traiectoria de deplasare, cauzând decesul acestora (victime: Toader Anişoara, 53 ani, Oprea Florian, 41 ani, Oprea Nicoleta, 38 ani şi Pârlog Nicoleta, 42 ani). Înainte de coliziunea autoturismului cu stâlpul de beton ce delimitează imobilele cu numerele 67, respectiv 69, loveşte şi accidentează mortal o a cincea persoană, Iosub Mirela, 42 ani, care se deplasa pe trotuar, înspre Comuna din Paris", preciza, la finalizarea anchetei, procurorul de caz.
În accident a fost rănită Antoanela Lazăr, care se afla în "Staţia morţii" de la TUG. Femeia a suferit leziuni la gamba piciorului stâng, având nevoie de 16 zile de îngrijiri medicale.
La sosirea echipelor de intervenţie, autorul accidentului a fost găsit conştient, dar acuzând dureri la piciorul stâng. După ce a fost descarcerat, Marius Negoiţă a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind negativ. A fost internat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, cu fracturi la şoldul şi femurul stâng. În ciuda speculaţiilor (se afirmase că şoferul ar fi fost drogat) patru zile mai târziu, INML Iaşi a stabilit că "nu au fost identificate substanţe cu caracter psihoactiv", contraindicate conducătorilor de autovehicule.
Anchetatorii au stabilit că Marius Negoiţă gonea cu 85 de kilometri pe oră înainte de accident şi că a spulberat staţia de la TUG cu viteza de 115 km/h. Accidentul putea fi evitat de către Marius Negoiţă, dacă renunţa la depăşirea autoturismelor pe contrasens, dacă intra pe sensul său de mers sau dacă pur şi simplu oprea maşina lângă bordură. Imaginile surprinse de camerele de supraveghere ale Poliţiei Locale au făcut înconjurul ţării şi sunt probe la dosar.
Audiat a doua zi după accident, Negoiţă a susţinut că se grăbea să ajungă la locul de muncă şi că, după ce a intrat pe contrasens, a avut probleme cu covoraşul de pe planşeul pedalier. Din pricina covoraşului, s-a pierdut, a luat mâinile de pe volan şi a pierdut controlul maşinii, le-a spus Negoiţă poliţiştilor. Trei zile mai târziu, însă, şi-a schimbat declaraţia, dar nu a renunţat la varianta cu covoraşul. "Iniţial, a susţinut că preşul/covoraşul i-a pătruns printre pedalele planşeului pedalier, pentru ca ulterior să revină şi să afirme că preşul nu a pătruns printre pedale, ci sub pedalier, ambele versiuni fiind exprimate în speranţa găsirii unui alibi plauzibil pentru justificarea nefericitului eveniment rutier", precizează procurorul care a supravegheat cercetările.
Oamenii legii au interceptat convorbirile telefonice purtate de Marius Negoiţă. Totodată, au dispus efectuarea unei expertize medico-legale psihiatrice care a stabilit că, în momentul impactului, a avut discernământul păstrat.
Pe 14 aprilie, s-a dispus reţinerea pentru 24 de ore a lui Marius Negoiţă. A doua zi, însă, judecătorii au respins propunerea de arestare şi au dispus luarea măsurii arestului la domiciliu. Pe 21 aprilie 2016 Tribunalul Brăila a dispus arestarea inculpatului Negoiţă, pentru ucidere din culpă.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro