Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Şoferii de pe Dig Brăila-Galaţi, lăsaţi fără reflexe de poliţişti

• conducătorilor auto li s-au dat ochelari speciali care simulează consumul de alcool sau droguri • astfel, vineri, poliţiştii brăileni şi gălăţeni au desfăşurat o acţiune de amploare pe DN 22B, menită să îi facă pe conducătorii auto să conştientizeze pericolul şofatului sub influenţa alcoolului • ochelarii speciali de alcool i-au pus în dificultate pe şoferii care nu prea îşi mai puteau coordona mişcările • acţiunea a fost apreciată de participanţii la trafic

 

Conducerea sub influenţa alcoolului sau a drogurilor, poate duce la accidente grave, în urma cărora persoane dragi ale unor familii îşi pot găsi sfârşitul.

Pentru a-i face pe şoferi să conştientizeze pericolul, poliţiştii brăileni şi gălăţeni au organizat o acţiune interesantă pe Dig Brăila - Galaţi. Şoferii opriţi din drum au fost puşi să testeze ochelari speciali, care le dădeau impresia că sunt băuţi sau drogaţi. Oamenii au constatat că nu prea îşi mai puteau coordona mişcările.

Ziua dedicată siguranţei rutiere din Săptămâna prevenirii criminalităţii a constituit, pentru poliţiştii brăileni şi gălăţeni, un prilej de a se adresa şoferilor care au tranzitat, în cursul zilei de vineri, drumul naţional 22 B, în scopul de a-i conştientiza cu privire la accidentele produse ca urmare a conducerii sub influenţa alcoolului sau a drogurilor. 

Şoferii opriţi în trafic au fost avertizaţi că pe acel sector de drum brăilenii şi gălăţenii sunt implicaţi frecvent în accidente rutiere cauzate de conducerea sub influenţa alcoolului, viteza excesivă sau depăşirea neregulamentară.

Ulterior, aceştia au fost invitaţi să participe la un exerciţiu, în scopul prevenirii accidentelor rutiere datorate consumului de alcool sau droguri la volan.

Pentru a avea efectul scontat, poliţiştii brăileni au regizat o acţiune pe o şosea, pe marginea căreia se aflau persoanele dragi din familia oricui. În prima etapă, participanţii au parcurs traseul şi au vizualizat persoanele dragi de pe marginea şoselei, a doua etapă a constat în parcurgerea traseului purtând ochelarii speciali de alcool, iar a treia, purtând ochelarii speciali antidrog. După fiecare etapă, poliţiştii făceau bilanţul “persoanelor decedate”, accentuând asupra calităţii pe care acestea le aveau în experiment: “mama ta”, “tatăl tău”, “fiul tău”, “fiica ta”, “un copil nevinovat” etc. “Ochelarii speciali utilizaţi de poliţiştii inspectoratelor de poliţie Brăila şi Galaţi au următoarele caracteristici: ochelarii de alcool simulează o alcoolemie în sânge de aproximativ 0,8 ‰, iar ochelarii de droguri simulează o gama largă de efecte care pot fi declanşate de consumul de droguri. Efectele exerciţiului asupra gălăţenilor şi brăilenilor opriţi în trafic au constat în  modificarea percepţiei vizuale, a percepţiei spaţiului, a culorilor, un grad ridicat de incertitudine şi senzaţia de pierdere a echilibrului şi controlului asupra propriului corp”, au precizat reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila.

Dintre recomandările transmise de poliţiştii compartimentelor Analiza şi Prevenirea Criminalităţii din cele două judeţe, pentru ca fotografiile cu accidentul lor să nu ajungă virale, au fost:

- sub nicio formă nu te urca la volan când eşti obosit sau după ce ai consumat alcool, pentru că pui în pericol atât propria viaţă, cât şi pe cea a celorlalţi participanţi la trafic;

-adaptează viteza la condiţiile meteo;

- nu încălca niciodată marcajul continuu al drumului public;

Chiar dacă Săptămâna Prevenirii Criminalităţii s-a încheiat, poliţiştii continuă activităţile de prevenire şi conştientizare a populaţiei cu privire la riscurile la care se expun sau îi expun pe ceilalţi prin încălcarea normelor de circulaţiei şi a legilor în general.

COAUTOR ARTICOL: Categorie articol: 

Comentarii