Mergi la conţinutul principal

Şi deţinuţii au început şcoala

249 de deţinuţi din Penitenciarul Brăila şi Centrul de Detenţie Tichileşti au fost selectaţi pentru a urma cursuri şcolare de nivel primar, gimnazial şi liceal • Şcoala “Nikos Katzantzakis” Brăila şi Colegiul Tehnic Costin D. Neniţescu asigură cursuri pentru 149 deţinuţi din Penitenciarul Brăila • la Tichileşti sunt în jur de 100 de deţinuţi şcolari

 

Ieri, a început noul an şcolar şi pentru deţinuţii din Penitenciarul Brăila şi Centrul de Detenţie Tichileşti. În lista cursanţilor din cele două unităţi penitenciare sunt 249 de elevi.

În data de 9 septembrie, la Penitenciarul Brăila a avut  loc deschiderea anului şcolar 2019 - 2020, ca urmare a Protocolului de Cooperare încheiat între Penitenciarul Brăila şi Inspectoratul Şcolar al Judeţului Brăila. Este vorba despre procesul de educare şi profesionalizare a persoanelor aflate în executarea unei pedepse private de libertate în condiţii similare celor din comunitate, în scopul creşterii şanselor de reintegrare socială şi profesională. “Inspectoratul Şcolar Judeţean Brăila împreună cu şcoala generală «Nikos Katzantzakis» Brăila şi Colegiul Tehnic «Costin D. Neniţescu» asigură organizarea cursurilor de şcolarizare pentru un număr de 149 deţinuţi, astfel urmând a se desfăşura  cursuri de instruire şcolară de nivel primar, gimnazial şi liceal pentru deţinuţi. Conform Legii 254/2013 - privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal , art. 90, alin.(1), în sistemul penitenciar se organizează cursuri de şcolarizare pentru formele de învăţământ general obligatoriu şi pot fi organizate cursuri şi pentru alte forme de învăţământ prevăzute de legea educaţiei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Brăila, cms. şef. Simona Kober.

Specialiştii din cadrul Serviciului de Educaţie al Penitenciarului Brăila au selecţionat cei 149 deţinuţi care îndeplineau condiţiile prevăzute de lege pentru a urma cursurile de  şcolarizare. Astfel, la clasele I-IV, forma de şcolarizare “A doua şansă”, sunt selecţionaţi 25 de deţinuţi, iar la clasele V-VIII - forma de şcolarizare frecvenţă redusă, au fost selecţionaţi 41 de deţinuţi. Alte 83 de persoane private de libertate au fost selecţionate pentru clasele IX – XIII, forma de şcolarizare – frecvenţă redusă. Inspector principal Valentin Perianu - şef Serviciu Educaţie în cadrul Penitenciarului Brăila, a prezentat opinia lui Spiru Haret, potrivit căreia învăţământul reprezintă instrumentul fundamental pentru formarea, educarea şi progresul unei naţiuni.

Directorul Penitenciarului Brăila, cms. şef Horia Huluba şi cms. Simona Calu, director adjunct Reintegrare Socială, au transmis mesajul directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor cu ocazia deschiderii noului an şcolar.

La finalul festivităţii, preotul voluntar repartizat din partea Protoieriei Brăila, a  binecuvântat evenimentul.

  

Deschiderea anului şcolar la Penitenciarul Tichileşti

 

Ieri, Centrul de Detenţie Brăila -Tichileşti în colaborare cu şcoala Gimnazială Specială Tichileşti a organizat la sediul instituţiei festivitatea de deschidere a noului an şcolar 2019 – 2020. Este vorba despre aproximativ 100 de persoane aflate în custodia unităţii, care s-au înscris la cursurile şcolare.

Directorul unităţii, cms. şef Nicuşor Sterian, a subliniat importanţa procesului educaţional în reintegrarea socială a persoanelor internate. “În anul şcolar 2019 -2020, la  şcoala Gimnazială Specială Tichileşti - structură a Centrului Şcolar de Educaţie Incluzivă Brăila, au fost organizate 3 clase de învăţământ primar cu 27 elevi şi 5 clase de învăţământ gimnazial cu 53 elevi. Cei 10 profesori ai şcolii, angajaţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean, vor desfăşura activitate şcolară în 8 săli de clasă, două cabinete, o sală de sport şi un atelier mecanic. Diploma de studii, adeverinţa, certificatul de absolvire precum şi foaia matricolă, se eliberează de către unitatea de învăţământ, fără a fi înscrise menţiuni cu privire la locul în care s-a derulat instruirea şcolară”, a precizat purtătorul de cuvânt al penitenciarului, Ionel Dincă.

Tot în cadrul centrului de detenţie, în baza protocolului încheiat cu  Colegiul Tehnologic Panait Istrati Brăila, vor fi organizate cursuri liceale – învăţământ frecvenţă redusă clasele IX-XIII pentru 27 persoane internate.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro