Mergi la conţinutul principal

Şeful SRI atrage atenţia: corupţia rămâne un fenomen grav

Directorul SRI, George Maior, a declarat, ieri, că în România corupţia persistă, ca fenomen grav la adresa societăţii şi statului, dar că nu poate fi de acord cu o afirmaţie tranşantă că ţara noastră este un "stat corupt", apreciind activitatea şefului DNA, Codruţa Kovesi, în lupta anticorupţie.
Întrebat dacă este de acord cu o afirmaţie de genul "România este un stat corupt", Maior a răspuns: "Nu aş fi de acord cu o afirmaţie tranşantă în acest sens. România a făcut mari progrese în lupta împotriva corupţiei şi cred că acest lucru s-a dovedit prin acţiuni, prin fapte ale justiţiei, prin decizii", a spus George Maior, într-o emisiune difuzată de evz.ro şi B1 Tv.
"Nu aş putea să spun că România este un stat corupt. Corupţia persistă, ca fenomen grav, la adresa societăţii şi statului român, iar această luptă împotriva corupţiei, sau poate să nu mai folosim acest termen extrem de pompos, să spunem aplicarea legii, să intre într-un firesc, în sensul în care un om, fie el politician, fie că este actor, fie că este ziarist, fie că este ofiţer de informaţii, care greşeşte în raport de lege, să fie sacţionat", a spus George Maior.
George Maior a adăugat că nu a sesizat nicio "decelerare" privind ritmul luptei anticorupţie, de la semnarea Pactului de coabitare dintre preşedinte şi premier, dincolo de o anumită "retorică politică agresivă".

SRI trimite în continuare Parchetului informaţii despre corupţie

"Dimpotrivă, noi am continuat în acelaşi ritm, firesc, să transmitem informaţii, dacă este cazul, Parchetului, Parchetul să îşi facă treaba în sens juridic", a spus Maior. El a ţinut să aprecieze activitatea Codruţei Kovesi în fruntea DNA.
"Cred că şi doamna Kovesi este o garanţie a faptului că DNA, de exemplu, realizează o activitate foarte eficientă în acest domeniu", a spus Maior.
Întrebat dacă SRI ar putea să treacă sub un control politic, în cazul schimbării şi la nivelul conducerii politice a ţării, George Maior a precizat că una din evoluţiile pozitive ale acestei instituţii este faptul că şi-a dezvoltat un sistem imunitar foarte puternic, axat pe valori profesionale.
"În cazul în care o personalitate ar veni la conducerea acestui serviciu, cu intenţia de a-l implica politic sau a-l deturna de la activităţile sale, inclusiv în acestă zonă a corupţiei, nu ar avea mari şanse de reuşită, părerea mea", a afirmat directorul SRI, adăugând că acest lucru vorbeşte şi despre întărirea statului şi a unor instituţii, care s-a realizat efectiv în aceşti ani.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro