Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Şeful FMI: Am spus nu tăierii cu 25% a salariilor funcţionarilor

"România este într-o situaţie mai dificilă decât credeam şi decât o credea şi ea. I-am spus: în aceste condiţii, vom accepta ca deficitul bugetar pe care l-am convenit să fie puţin mai mare, pentru că în felul acesta vom susţine creşterea economică. Totuşi, situaţia s-a degradat mai mult decât am crezut. Prin urmare, am cerut noi măsuri", a explicat şeful FMI, Dominique Strauss Kahn.

El a mai precizat că s-a opus deciziei de reducere a salariilor pentru funcţionari. "Guvernul român ne-a spus: vom tăia 25% din salariile funcţionarilor. Noi am spus nu. Dacă vreţi să faceţi economii, măriţi impozitele şi mai ales impozitele pentru cei bogaţi. Guvernul a spus nu, noi suntem cei care decidem. Şi acesta este adevărul: guvernul decide întotdeauna, nu FMI. Noi spunem doar care este drumul de urmat. Guvernul propune măsurile, guvernul român le-a ales", a declarat Dominique Strauss Kahn.

Guvernul s-a angajat, în cadrul negocierilor cu FMI, să reducă masa salarială în sistemul bugetar cu 25% şi pensiile cu 15%, pentru a atinge un deficit de 6,8% din PIB în 2010. Dacă nu ar fi luate măsuri de reducere a cheltuielilor, deficitul bugetar ar ajunge la 9,1% din PIB.

Joi, premierul Emil Boc a declarat că Guvernul va aproba în şedinţa de miercurea viitoare scrisoarea de intenţie către FMI şi, imediat după aceea, îşi va asuma răspunderea pe un proiect de Lege care să pună în aplicare scrisoarea de intenţie şi măsurile de susţinere a activităţii economice şi a locurilor de muncă în România. El a precizat că alternativa la reducerea cheltuililor este majorarea taxelor.
Categorie articol: 

Comentarii