Mergi la conţinutul principal
Chiriac vs. Iordache, încă un episod

Şeful CJ a refuzat să dea detalii despre acuzaţiile ce îl vizează pe PND-ist

• consilierul judeţean PND Cătălin Iordache i-a solicitat, ieri,  preşedintelui CJ Brăila, Francisk Chiriac, lămuriri cu privire la sesizarea făcută pe numele său la Agenţia Naţională de Integritate • după ce a evitat să răspundă o perioadă, Chiriac a reiterat ideea că ar fi vorba despre contracte publicitare încheiate între ONG-ul lui Iordache şi instituţii subordonate CJ, însă fără informaţii concrete

 

Războiul dintre preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, şi consilierul judeţean PND Cătălin Iordache a continuat, ieri, în cadrul şedinţei ordinare. Cum era de aşteptat, la rubrica “alte probleme”, Iordache a cerut lămuriri de la Chiriac cu privire la sesizarea pe care acesta a făcut-o în numele Consiliului, la Agenţia Naţională de Integritate (ANI), în care îl acuză de o posibilă situaţie de incompatibilitate. 

“Vreau să vă rog un lucru. Dumneavoastră aţi declarat că eu am încălcat legea. Aţi depus o plângere la ANI referitoare la mine. Mi se pare normal să le explicaţi colegilor despre ce este vorba. Pentru că m-aş simţi prost să stau între domniilor lor, eu fiind un infractor. Cine ştie ce am făcut?! Nu ar fi mai bine să comunicaţi Consiliului care este acuzaţia dumneavoastră? Pentru că aţi trimis-o în numele Consiliului Judeţean, adică şi în numele meu, cum ar veni. Deci, vă rog frumos, să îmi comunicaţi mie, consilier judeţean, ce aţi trimis dumneavoastră despre mine, ca şi consilier judeţean, la ANI”, a solicitat Iordache.

Pentru că în acelaşi timp s-a înscris la cuvânt şi consilierul judeţean independent Marian Căpăţînă, Chiriac a ignorat total solicitarea lui Iordache şi a vrut să îi dea cuvântul celui mai sus menţionat. Dar cum PND-istul a insistat să primească o explicaţie, şeful CJ Brăila a afirmat că îi va transmite un răspuns în scris pe această temă.

“Domnule preşedinte. O secundă! Nu puteţi să îmi răspundeţi «în scris» la întrebările de la «diverse». Vă rog frumos! Îmi răspundeţi în scris, dacă vă cer eu să îmi răspundeţi în acest fel. Este o chestie de bun simţ să îi răspundeţi unui om care v-a întrebat civilizat un lucru. Nu v-am jignit, nu v-am vorbit urât, nu am strigat la dumneavoastră, nu am făcut nimic care să vă deranjeze, să nu puteţi să îmi răspundeţi!”, a insistat Iordache.

 

Chiriac: «Eu cred că vă facem un bine»

În cele din urmă, PND-istul a reuşit să “smulgă” un răspuns de la preşedintele CJ Brăila. “Bun. Haideţi că vă răspund pe scurt. În cadrul Consiliului Judeţean a venit o anonimă referitoare la dumneavoastră, referitoare la faptul că aţi avut contracte de publicitate prin ONG-ul unde sunteţi preşedinte”, a început Chiriac.

“Cu cine, domnule, am avut contracte?”, l-a întrerupt Iordache.

“Cu subordonate ale Consiliului Judeţean”, a răspuns Chiriac. “Este datoria noastră să trimitem şi să verificăm. Eu cred că vă facem un bine, astfel încât să clarificăm această situaţie. Dacă va fi un fâs, va fi un fâs... Şi atunci, vom comunica acest lucru, astfel încât să fiţi în parte de legalitate”, a adăugat şeful CJ, fără însă a oferi detalii concrete pe subiect, privind instituţiile deconcentrate în cauză, contractele sau sumele în discuţie.

La rândul lor, liberalii în frunte cu Ovidiu Nechita şi Vasile Cortez au comentat ironici şi au ţinut să atragă atenţia că sesizările anonime nu se iau în calcul, conform legii.

“Dar eu v-am spus de domnul Marius Dobrotă (consilier PSD) în plenul Consiliului Judeţean că este incompatibil şi n-aţi dat curs acestei «anonime»“, a intervenit din nou Iordache.

“Păi, ce rost mai avea dacă aţi dat dumneavoastră”, a replicat Chiriac.

“Domnule preşedinte, în primul rând dumneavoastră sunteţi PROST informat. Îmi pare rău că v-am făcut idiot şi prost pentru că am stat şi m-am gândit că poate nu am dreptate. Dar acum am confirmarea. Dacă dumneavoastră îmi spuneţi că «am făcut-o eu»... Dar nu e treaba dumneavoastră ce fac eu, ca politician, ca ziarist, ca ce vreţi dumneavoastră”, a continuat Iordache.

Discursul acestuia a fost însă întrerupt de faptul că o parte dintre consilierii PSD au decis să părăsească sala de şedinţe.

“Da. Penalii sau viitorii... ce fac?! Ies din sală, nu? Foarte bine! Dar puteţi să ieşiţi toţi din sală, că nu mă deranjează. Nici nu aveţi ce căuta în sala asta! Judeţul ăsta nu merită astfel de oameni!”, a afirmat PND-istul, iritat.

“Pe dumneavoastră vă merită!”, a intervenit Chiriac.

“Nu pe mine neapărat. Spun «astfel de oameni!» Şi când spun asta... Văd că râdeţi. Aveţi nişte consilieri buni, nu? Nu sunt atât de buni pe cât credeţi dumneavoastră! Deci v-am rugat frumos. La modul cinstit şi corect să îmi spuneţi despre ce este vorba. Nu pot eu să fac o plângere împotriva mea fără să ştiu ce am făcut, nu?”, a mai solicitat Iordache încă o dată un răspuns clar.

În cele din urmă, Chiriac l-a îndemnat pe consilier să facă o solicitare în scris, cu precizarea că îi va răspunde detaliat.

 

Nechita se apucă la rândul său de sesizări

Consilierul judeţean PNL Ovidiu Nechita a ţinut să precizeze că din punctul său de vedere acest caz, care îl vizează pe Iordache, este o răzbunare a şefului CJ. În acest context, declarându-se uimit de rapiditatea cu care Chiriac s-a mişcat în cazul PND-istului, liberalul a dorit să anunţe public că are de gând să procedeze la fel pe viitor în legătură cu diverşi membri CJ pe care îi va descoperi în neregulă, astfel că se aşteaptă la aceeaşi viteză de reacţie din partea liderului Consiliului.

“Cred că se va ajunge să fim foarte atenţi la ce vom face. Niciodată n-am făcut o plângere în viaţa mea împotriva nimănui - singura excepţie este un angajat care a greşit faţă de instituţie -, dar aveţi cuvântul meu de onoare că de acum încolo voi face absolut totul în scris. Nu e ameninţare, nu e nimic! Să nu se supere nimeni. De acum încolo, la orice neregulă pe care o va face un consilier judeţean şi când va vota «împotrivă», nu va mai merge pe varianta că «i-a spus şeful de partid» sau că «a ridicat celălalt mâna». Nu! Voi face plângere directă! Şi vă dau un exemplu, la două instituţii subordonate o să vă vin cu ceva în scris, să vedeţi ce se întâmplă acolo. O să vedeţi că vom face în scris şi că mulţi dintre noi de aici, nu o să avem ce să mai căutăm”, a conchis Nechita.

Reamintim că, PND-istul Cătălin Iordache s-a trezit, recent, cu o înştiinţare din partea ANI, potrivit căreia Consiliul Judeţean a solicitat declanşarea unei verificări privind un eventual conflict de interese în cazul său. Fără însă a i se specifica despre ce este vorba. Cert este că “mutarea” conducerii CJ Brăila a venit după ce consilierul judeţean a decis să întoarcă armele împotriva PSD, să critice şi să dezvăluie diferite situaţii problematice din interior.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro