Mergi la conţinutul principal

Şeful CJ Brăila a renunţat la ideea de county manager

• membrii Consiliului Judeţean au aprobat o serie de eliminări de posturi vacante din organigramă, atât pentru aparatul propriu cât şi la instituţiile subordonate • subiectul a stârnit reproşuri din partea PNL-istului Ovidiu Nechita, deoarece printre funcţiile la care s-a renunţat se numără şi cea de administrator public (county manager) pe care plenul CJ Brăila o aprobase în 2017 • de asemenea, liberalii au criticat că s-a renunţat la mai multe posturi vacante şi de la Serviciul de Reparaţii Drumuri al Consiliului • Chiriac a dat asigurări că serviciul va funcţiona fără probleme

 

Preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, a scos cu totul postul de county manager din schemă. Mai exact, consilierii judeţeni au avut la mapă, în cadrul celei mai recente şedinţe ordinare, un proiect privind aprobarea organigramei şi a statului de funcţii ale aparatului de specialitate al CJ Brăila. Pe scurt, în urma unor modificări legislative, Consiliul a trebuit să îşi reorganizeze structura organizatorică a aparatului propriu, dar şi a instituţiilor subordonate, prin renunţarea la o serie de posturi vacante. Astfel, din 176 de posturi în total, potrivit noilor modificări, aparatul propriu a rămas acum cu 165. Din care, 3 de demnitari, 2 pentru implementare şi postimplementare proiecte, 127 funcţii publice şi 33 funcţii contractuale. Potrivit raportului proiectului de hotărâre, Consiliul Judeţean a renunţat la următoarele posturi vacante: auditor, clasa 1, grad profesional asistent (din cadrul Corpului audit intern); consilier juridic , clasa 1, grad profesional asistent (Compartimentul Juridic); consilier clasa I, grad profesional asistent (Compartimentul Administrare); inspector clasa I, grad profesional superior (Compartimentul Evidenţă bugetară); consilier clasa I, grad profesional asistent (Serviciul Lucrări publice); şef serviciu (Arhitect şef), funcţia contractuală administrator public, funcţia contractuală inspector IA (Compartimentul Gospodărire comunală), inspector de specialitate debutant (Serviciul Lucrări întreţinere), muncitor calificat (Serviciul Lucrări Întreţinere).

De reţinut că în urma acestei reorganizări, Muzeul Brăilei “Carol I” are în prezent 72 de posturi, Şcoala de Arte şi Meserii “Vespasian Lungu” - 36, Instituţia Publică de Spectacole “Orchestra simfonică Lyra” - 14 posturi, Centrul Judeţean pentru conservarea şi promovarea culturii tradiţionale Brăila - 28 şi Biblioteca Judeţeană “Panait Istrati” - 70.

 

Haos total la vot

Proiectul nu a zăbovit prea mult în atenţia plenului CJ Brăila, iar consilierii opoziţiei nu au ratat ocazia să taxeze acest lucru. Practic, după ce preşedintele CJ, Francisk Chiriac, a supus la vot proiectul şi a declarat că a fost adoptat cu 27 voturi “pentru” şi o abţinere din partea PND-istului Cătălin Iordache, acesta din urmă, dar şi liberalul Ovidiu Nechita au obiectat că şeful instituţiei nu le-a dat ocazia să dezbată punctul respectiv de pe ordinea de zi. Trebuie precizat că preşedintele CJ a întrebat dacă sunt discuţii la proiect, însă nu a primit niciun răspus. Cu toate acestea, Nechita şi Iordache au susţinut că ridicaseră mâna pentru a se înscrie la cuvânt, dar s-au trezit număraţi ca participanţi la vot. Nechita a solicitat reluarea procedurii, însă şeful CJ nu a fost de acord. Preşedintele Consiliului a cerut să se consemneze în procesul verbal că PNL-istul Ovidiu Nechita nu a participat la vot, spre nemulţumirea consilierului, care a insistat că i se ia dreptul la vot şi la dezbatere!

Ulterior, la rubrica “alte probleme”, Nechita a profitat de ocazie pentru a avertiza că din punctul său de vedere preşedintele CJ Brăila “a trecut pe repede înainte” procedura de vot tocmai pentru a nu se observa că printre posturile vacante pe care le-a eliminat din organigramă se numără şi cel de administrator public al judeţului (county manager), funcţie aprobată de consilieri anul trecut, tot la propunerea sa.

“Prin ceea ce au votat colegii noştri - şi probabil că nu ştiu -, mie mi se par cel puţin dubioase două chestii. De aceea voiam să intervin. Poate că schimbam soarta votului. Aţi renunţat la aceste posturi şi aţi făcut-o pe bună dreptate, pe lege, numai că a fost la aprecierea dumneavoastră ce funcţii reduceţi, ceea ce nu mi se pare normal. Dar eu am nedumeriri la două funcţii: prima este cea contractuală de administrator public. Dumneavostră în 2016, când aţi fost ales ne-aţi promis şi aţi dus şi la îndeplinire pentru că aţi pus majoritatea să voteze această funcţie contractuală de administrator public. Acum văd că tot dumneavoastră sunteţi cel care aţi dat-o jos. Eu sunt mâhnit de această chestie. Aş fi propus amendament să rămână această funcţie. Poate că într-adevăr găseam un administrator public care ar fi fost în stare să conducă Brăila. Nu aşa cum o conduceţi! Probabil că v-a fost teamă că vine un om mai competent decât dumneavoastră. Acesta ar fi fost un amendament care speram să treacă şi toată lumea să înţeleagă că dumneavoastră chiar nu vă pricepeţi la administraţie. Se şi vede!”, a declarat Nechita.

Mai mult, liberalul a criticat şi faptul că printre posturile eliminate se numără câteva şi de la Serviciul de Lucrări de Întreţinere a Drumurilor Judeţene care nici măcar nu a fost pus în funcţiune. Nechita i-a cerut liderului CJ Brăila să dea asigurări că acest serviciu va mai funcţiona în condiţiile în care, din punctul său de vedere, tocmai a fost trunchiat prin aprobarea organigramei.

“Vom duce la îndeplinire acest serviciu. Nu l-am trunchiat deloc. Va funcţiona!”, a răspuns Chiriac, scurt. Liderul CJ Brăila nu a făcut niciun comentariu în plen privind eliminarea postului de administrator public.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro