Mergi la conţinutul principal

Şefa DNA nu este interesată de preşedinţie şi nici de declaraţiile lui Băsescu

Şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, a anunţat că nu are de gând să ajungă preşedintele României şi că nici Traian Băsescu, nici Victor Ponta nu sunt, deocamdată, inculpaţi sau suspeţi în vreunul dintre dosarele instrumente de instituţia pe care o patronează. În acelaşi timp, Kovesi a subliniat că nu o interesează declaraţiile fostului locatar de la Cotroceni.
"Nu mă interesează ce zice domnul preşedinte Băsescu, nu comentez ce are dumnealui de spus. Pot doar să vă zic că în activitatea noastră respectăm în totalitate legea, respectăm drepturile fundamentale şi garanţiile procesuale. (...) Nu ştiu ce se întâmplă la Guantanamo, nu am fost acolo, dar ceea ce este important este că toată activitatea procurorilor DNA este supusă controlului judecătoresc. Judecătorii verifică acest cadru al propunerilor de arestare pe care le facem sau cadrul rechizitoriilor pe care le trimitem la instanţă", a declarat Kovesi. A fost reacţia şefului DNA la afirmaţiile din ajun ale lui Băsescu, potrivit căruia arestările din ultimul timp, făcute cu scopul de a obţine mărturisiri este „un proces de guantanamizare".

Votul din străinătate

Pe de altă parte, Kovesi, a anunţat că premierul Victor Ponta nu are în prezent calitatea de suspect sau inculpat în niciun dosar DNA, nici chiar în cazul privind OUG prin care un vicepreşedinte al ASF a fost înlăturat din funcţie şi în care ar fi trebuit anchetat şi fostul ministru de Finanţe, Daniel Chiţoiu.
"Dosarul a fost finalizat prin trimiterea în judecată a lui Dan Ruşanu, premierul nu are calitate în acest dosar. Cât despre domnul Chiţoiu nu am primit aviz de începere a urmăririi penale din partea Parlamentului, motiv pentru care nu am putut să investigăm acea parte din dosar. Nu am putut să facem nicio investigaţie cu privire la acea infracţiune pentru care îl suspectam. ", a explicat şefa DNA, menţionând că Ponta nu are nicio calitate nici în dosarul lui Adrian Duicu.
Referitor la o eventuală implicare a premierului în dosarul votului în străinătate, şefa DNA a susţinut că această cauză este în lucru şi că este una complexă. "Dosarul se află în lucru, este un dosar complex, care vizează foarte multe persoane care au domiciliul în străinătate, sute de persoane. Avem nevoie de foarte multe informaţii din străinătate şi de aceea nu cred c-o să îl putem finaliza într-o lună, două. Pot să vă spun însă că se lucrează la el", a arătat Kovesi.

Încătuşarea nu a fost inventată de DNA

În altă ordine de idei, Kovesi, a afirmat că modul în care se face încătuşarea unei persoane este stabilit prin regulamente poliţieneşti. "Cătuşele nu au fost inventate în 2015 şi nu au fost inventate de DNA. Încătuşarea persoanelor nu este o activitate care ţine de procuratură. Noi suntem procurori. Nu noi decidem acest lucru. Modul în care se face încătuşarea unei persoane este stabilit prin regulamente şi ordine ale ministrului de Interne, ale şefului Poliţiei Române, sunt regulamente poliţieneşti pe care poliţiştii noştri din DNA le respectă şi le aplică. Eu pot să răspund pentru ce se întâmplă în interiorul instituţiei", a declarat, într-un interviu pentru România Liberă, şefa DNA. În opinia acesteia, cătuşele au devenit o problemă odată cu filmarea persoanelor care ies din DNA, scrie agerpres.ro.
"Dar sunt şi persoane care au fost filmate încătuşate şi la Înalta Curte şi când intră sau ies din arestul Poliţiei, când sunt duse la tribunal, la Curtea de Apel. Din păcate, toată lumea vorbeşte despre toate cele care ies încătuşate din DNA. Nu noi am făcut regulile, noi doar le aplicăm, prin poliţiştii care lucrează cu noi. Sunt reguli foarte clare, când se pun cătuşele, de ce se pun cătuşele, cum se pun cătuşele. (...) Nu avem noi căderea să stabilim cum trebuie făcută escortarea, care sunt condiţiile de securitate pentru a transporta un reţinut sau un arestat. Dacă există un regulament în vigoare, noi îl respectăm. La fel, dacă CSM stabileşte un alt mod de comunicare publică, noi îl respectăm. Nu stabilim noi azi punem cătuşe, mâine nu punem cătuşe", a explicat Laura Codruţa Kovesi.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro