Mergi la conţinutul principal

Şefa DNA denunţă eliminarea infracţiunii de abuz în serviciu

Procurorul-şef al DNA spune că funcţionarii ar putea acţiona, „după ureche, nu după lege" dacă infracţiunea de abuz în serviciu va fi dezincriminată. În acest fel, avertizează Laura Codruţa Kovesi, multe dosare instrumentate de procurorii DNA ar putea rămâne fără obiect. Curtea Constituţională urmează să decidă peste două săptămâni dacă reglementarea privind abuzul în serviciu încalcă sau nu legea fundamentală.
„Este o infracţiune extrem de clară. Dacă infracţiunea de abuz în serviciu dispare, funcţionarii îşi vor îndeplini atribuţiile după ureche şi nu după lege. Cam o treime din infracţiunile pentru care noi am întocmit rechizitorii sunt aceste infracţiuni de abuz în serviciu. În ziua de astăzi, noi avem în lucru 865 de dosare care au ca obiect fraude în achiziţii publice. În general, în aceste dosare sunt reţinute infracţiuni de abuz în serviciu. Daca această sancţiune va fi dezincriminată sau va fi scoasă din legislaţie, noi n-o să putem să facem investigaţii. O să facem investigaţii pe alte tipuri de infracţiuni", declară Laura Codruţa Kovesi, procurorul-şef al DNA.

Preşedintele CCR ar cam zice „da" eliminării

Pe masa judecătorilor Curţii Constituţionale se află acum mai multe sesizări care vizează reglementarea infracţiunii de abuz în serviciu. Preşedintele instituţiei, Augustin Zegrean, spune că abuzul în serviciu este definit atât în Codul penal, cât şi în Legea de prevenire a faptelor de corupţie, iar acest lucru poate duce la interpretări.
„Aici e problema. Avem două infracţiuni de abuz în serviciu definite sau e aceeaşi infracţiune şi acolo e o agravantă?", spune Augustin Zegrean, preşedintele Curţii Constituţionale, potrivit Digi24.
Întrebat dacă infracţiunea de abuz ar trebui sancţionată, Augustin Zegrean a precizat: „E opţiunea legiuitorului. Nimeni nu-l poate obliga să sanctioneze sau nu. Nu cred că orice încălcare de lege de către un funcţionar public poate fi sancţionată ca abuz în serviciu. Lucrurile trebuie analizate de la caz la caz şi de la situaţie la situaţie".
Curtea Constituţională urmează să judece pe 24 mai excepţia de neconstituţionalitate referitoare la infracţiunea de abuz în serviciu.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro