Mergi la conţinutul principal

Şedinţă CJ Brăila cu «înţepături», la început de an

Prima întâlnire a consilierilor judeţeni din acest an, deşi a durat aproximativ 15 minute, nu s-a depărtat foarte mult de tiparul cu care brăilenii deja s-au obişnuit. Mai exact, vineri dimineaţă, membrii CJ Brăila au fost convocaţi în sala mare a Palatului Administrativ, în cadrul unei şedinţe extraordinare, pentru a dezbate şi aproba o modificare a unui proiect de hotărâre de anul trecut. Acesta se referea la acoperirea definitivă prin excedentul bugetului local a deficitului secţiunii de dezvoltare stabilit în 2015. Potrivit Mariei Vlad, directorul economic al Consiliului, modificarea a survenit în urma unor regularizări ale veniturilor la Trezoreria Brăila. Practic, la 31 decembrie 2015, veniturile secţiunii de funcţionare conform contului de execuţie erau de 141.551.457 lei, iar cheltuielile - 105.464.835 lei, rezultând un excedent de 36.086.622 lei. Proiectul ce s-a aflat, vineri, la mapa consilierilor judeţeni, propunea modificarea valorii veniturilor la 146.051.457 lei şi a excedentului rezultat la 40.586.62 lei. Ei bine, faptul că s-a pus problema modificării, într-o şedinţă extraordinară, a unui astfel de proiect, i-a deranjat pe consilierii judeţeni ai PNL. Atât liberalul Vasile Cortez cât şi Ovidiu Nechita au ţinut să atragă atenţia că au primit abia joi seară documentul şi nu au avut timp să îl analizeze pentru a putea vota în cunoştinţă de cauză. "Sunt convins că toţi suntem nedumeriţi de aceste schimbări pentru că nu am avut timp să analizăm. Termenul în care se poate convoca o şedinţă extraordinară este de minim 3 zile înainte. Mesajul nostru este acela că ar fi bine să analizăm şi abia după aceea să votăm. Nu avem nimic pe fond cu această problemă. Dar eu, personal, în momentul de faţă, nu pot să îmi dau seama dacă este corect sau nu acest proiect, pentru că nu am avut timp să îl analizez", a declarat Nechita. Preşedintele interimar al CJ Brăila, Viorel Mortu, nu a negat situaţia invocată de liberali, însă a ţinut să explice că abia joi la ora 14:00 a sosit ultima analiză financiară în baza căreia s-a putut realiza proiectul de hotărâre. Mai mult, acesta a avertizat că execuţia bugetului local trebuie încheiată obligatoriu în primele cinci zile lucrătoare ale anului, prin urmare, convocarea altei şedinţe ar complica situaţia. "Măcar alaltăieri trebuia să ştim şi noi ce conţine proiectul. Nu aţi început bine anul, domnule preşedinte!", a spus Cortez iritat.
În cele din urmă, proiectul a fost aprobat cu 19 voturi "pentru" şi şapte abţineri din partea grupului PNL.

Chiru: "Ne daţi voie să vă alegem preşedinte luna asta?"

Deşi a fost o şedinţă extraordinară cu un singur punct pe ordinea de zi, după vot şi încheierea oficială a întâlnirii, preşedintele CJ Brăila, Viorel Mortu, a ţinut să îi informeze pe consilieri în privinţa unor acţiuni planificate în viitorul apropiat. Momentul a dat însă naştere unor comentarii din partea opoziţiei şi unor replici ironice. "Ne daţi voie să vă alegem preşedinte luna asta?", a întrebat în glumă consilierul PNŢCD Gheorghe Chiru. "Regret că aveţi din prima zi fixări pe anumite chestiuni. Fiţi mai flexibili puţin. Dacă mă întorc cu «mingea tăiată», aşa ca la tenis? Am pus deja racheta jos", a replicat pe aceeaşi notă Viorel Mortu.
Reamintim că la ultima întâlnire a CJ Brăila, consilierii liberali şi ţărănistul Gheorghe Chiru au insistat pe organizarea de alegeri pentru fotoliul de preşedinte, ca urmare a vacantării oficiale a postului, după ce instanţa a respins contestaţia formulată de Gheorghe Bunea Stancu la ordinul prefectului, prin care a fost suspendat. Cu toate acestea, PSD-iştii au replicat la vremea respectivă că nu sunt siguri de legalitatea demersului şi că ar putea genera un nou haos în cadrul instituţiei.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro