Mergi la conţinutul principal

Şcolile şi liceele brăilene în pas cu tehnologia modernă

00site1* majoritatea unităţilor de învăţământ atât din mediul urban, cât şi din mediul rural şi-au creat site-uri * printre cele mai bine realizate pagini de internet se numără cele ale Liceului cu Program Sportiv şi ale Şcolii "Ion Băncilă" * există însă şi site-uri care suferă la capitolul design şi calitatea informaţiei

Cele mai multe unităţi de învăţământ din Brăila s-au adaptat tehnologiei moderne. Peste 90% din şcolile şi liceele brăilene au prins din zbor noua modă şi şi-au creat site-uri pentru o promovare şi o informare cât mai bună. În acest fel, instituţiile de învăţământ sunt mai aproape atât de elevi, părinţi, cadre didactice cât şi de viitorii elevi sau de comunitate, în general.
Unele şcoli şi licee şi-au realizat subdomenii pe site-uri ca: www.didactic.ro sau www.edu.ro, în timp ce altele au ales să îşi creeze site-uri proprii.
00site2Momentan, site-ul cel mai bine realizat aparţine Liceului cu Program Sportiv. www.lpsbraila.ro are atât un aspect plăcut, este atractiv şi totodată oferă informaţii foarte bine actualizate. Site-ul este structurat pe mai multe categorii: oferta liceului, admitere, performanţe, istoric, sondaj, concursuri şcolare, sportive, resurse umane, revista şcolii, proiecte şcolare, proiecte Comenius, documente şcoală, galerie foto şi video, ştiri, care oferă vizitatorilor o navigare rapidă. Ceea ce diferenţiază site-ul Liceului cu Program Sportiv de cel al altor unităţi de învăţământ este faptul că vizitatorii au acces la informaţii din "bucătăria proprie", cum ar fi bilanţul contabil, corigenţele, documentele de analiză a activităţii şcolare, etc. De asemenea, site-ul conţine şi un chat destinat elevilor şi profesorilor. În ceea ce priveşte ştirile de ultimă oră de pe site, acestea sunt actualizate de fiecare dată când apare ceva nou. Se găsesc informaţii despre examenul de titularizare, posturile titularizabile şi netitularizabile din Brăila, calendarul corigenţelor, rezultatele programului sectorial Comenius, dar şi informaţii despre noul proiect implementat de Muzeul Brăilei. "Eu ţin foarte mult la site-ul liceului pentru că reprezintă interfaţa dintre noi şi elevi, părinţi şi public efectiv. Noi expunem în mod obiectiv toate informaţiile pe site-ul liceului. Profesorul de tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor, Radu Grigore, este cel care se ocupă de întreţinerea site-ului. Noi încercăm pe cât posibil să fim la zi cu toate informaţiile, de aceea tot timpul colaborez cu domnul profesor", ne-a spus directorul Liceului cu Program Sportiv, prof. Viorel Alexandru.
Site-ul www.lpsbraila.ro funcţionează de trei ani, însă până până la începutul anului şcolar 2008 - 2009 nu s-a ocupat nimeni de actualizarea acestuia.

Liceul "Iorga" a primit felicitări tocmai din Quebec pentru realizarea site-ului

Un site atractiv are şi Colegiul Economic "Ion Ghica", www.ceig.ro. Conţine oferta colegiului pentru anul şcolar 2009 - 2010, de asemenea are informaţii de interes public, forum, revistele liceului, proiecte europene şi altele. Şi site-ul Colegiului Naţional "Gh. M. Murgoci", www.cngmm.ro, este în top la capitolul design. Nu acelaşi lucru îl putem spune despre bagajul de informaţii de pe site, care nu este foarte bine actualizat.
www.salignybraila.ro este site-ul Grupului Şcolar "Anghel Saligny". El este atractiv prin informaţiile utile pe care le oferă. Pe lângă secţiunile specifice fiecărei pagini web a şcolilor, site-ul de la "Saligny" conţine date despre vreme, cea mai "fierbinte" ştire, cărţi şi articole publicate de profesorii şcolii şi maxime.
Ceea ce este interesant la site-ul Liceului "Nicolae Iorga", www.ltnibr.weebly.com, este secţiunea denumită "Cartea de oaspeţi", unde vizitatorii pot lăsa impresii. Spre exemplu, un fost absolvent al liceului, Mihail Gabriel Gulin, din promoţia 1994, a postat: "Am căutat mereu un site al liceului şi consider că e un lucru foarte bun. Felicitări tuturor celor implicaţi în acest proiect, salutări profesorilor şi baftă multă elevilor! P. S. Poate puteţi să publicaţi şi numele foştilor elevi pentru organizarea reîntâlnirilor. Succes". Mesajul lui Mihail vine tocmai din Quebec, Canada. Totodată, Liceul "Iorga" a propus vizitatorilor site-ului şi o temă demnă de atenţie. Este vorba despre sondajul "De ce unii elevi se înregistrează pe forum ca anonimi?", problemă cu care se confruntă site-urile în general.
Site-ul Colegiului Naţional "Nicolae Bălcescu", www.cnnb.braila.astral.ro, nu are tocmai cel mai frumos design, în schimb oferă multe informaţii mai mult sau mai puţin actualizate.
Pagina web a Liceului "C. Angelescu" Ianca, www.scoli.didactic.ro/liceul_teoretic_constantin_angelescu_ianca/ lasă foarte mult de dorit în ceea ce priveşte designul. De cum intri pe site te izbeşti de o multitudine de culori care nu au nicio legătură. Foarte mult roşu, albastru, verde, bleu şi chiar roz sunt culorile care guverneză pagina web.

Şcoala Gemenele are unul dintre cele mai frumoase site-uri

Spre deosebire de licee, majoritatea şcolilor generale şi-au creat subdomenii pe didactic sau edu. Una dintre şcolile care iese în evidenţă prin designul site-ului şi calitatea informaţiilor este "Ion Băncilă", www.ionbancila.ro. Un alt site, www.alicuzabraila.scoli.edu.ro/doc_scoala.php, care atrage prin aspectul său este cel al Şcolii "Al. I. Cuza". Alături de informaţiile similare altor site-uri, stau şi date despre vreme şi cursul valutar. Un element demn de remarcat de pe site-ul www.aurelvlaicubr.scoli.edu.ro, este cursorul, care ia forma unui avion în timpul navigării, amintind de inventatorul şi pionierul aviaţiei române şi mondiale, Aurel Vlaicu. Şi Şcoala Waldorf se poate lăuda cu un site bine pus la punct: www.waldorf.ro.
Site-ul unei şcoli din mediul rural concurează chiar cu paginile web ale şcolilor din municipiu. Este vorba despre pagina web a Şcolii Gemenele, www.scoalagemenele.webs.com. Sigla site-ului este chiar un crâmpei din trecutul acelor meleaguri - coiful din bronz de la Găvani. Acesta datează din epoca geto-dacică, circa 350-300 a. Hr. Coiful a fost descoperit într-un mormânt princiar. De asemenea, informaţiile sunt actualizate. De exemplu, la categoria "Activităţi extraşcolare" găsim imagini de la Festivalul Internaţional de Teatru pentru Copii, "Le francais en fete", care s-a desfăşurat recent în Novi Sad, Serbia. La rubrica "Noutăţi", întâlnim date despre proiectul Comenius "Little explorers of big democracy" finanţat de Comisia Europeană, câştigat de curând de Şcoala Gemenele.
Şcoala nr. 22 nu a făcut cea mai potrivită alegere atunci când s-a hotărât să creeze aspectul site-ului, www.scoli.didactic.ro/scoala_generala_nr_22_braila. Site-ul este o explozie de roşu, verde prăzuliu, galben şi albastru, obosind astfel ochii vizitatorilor.

Sfaturi utile pentru crearea unui site atractiv

Mai întâi de toate, creatorii unei pagini web trebuie să aibă în vedere realizarea unui site uşor de folosit, interactiv, să ţină cont de aspect, iar conţinutul informaţiei să fie în continuă schimbare. Accesul vizitatorilor nu trebuie îngreunat, informaţia trebuie să fie accesibilă chiar şi pentru cei care folosesc rar internetul. De asemenea, ei trebuie să aibă în vedere că textul cel mai uşor de citit este cel negru pe fond alb, iar culorile folosite trebuie alese cu grijă încât să nu îngreuneze lectura. La capitolul interactivitate, vizitatorii trebuie să aibă acces la un forum şi, totodată, să aibă posibilitatea de a descărca diferite materiale. Se recomandă actualizarea cât mai frecventă a site-ului. La rândul său, design-ul paginii web joacă un rol major în atragerea vizitatorilor. Aspectul site-ului este, practic, cartea de vizită.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro