Mergi la conţinutul principal

Şcoala terorii

"Ne umileşte!" "Ne este frică de ea!" "Nu ne lasă nici să vorbim în cancelarie". "Ne cere note explicative pentru orice!" "Dacă vine ca director, nu mai intrăm în şcoală!"
Acestea sunt doar câteva dintre afirmaţiile cadrelor didactice şi angajaţilor care protestează împotriva numirii ca director, de la 1 septembrie, a profesoarei Maria Roman la Şcoala "Dimitrie Cantemir". Ei au fost de acord să stea de vorbă cu reporterii noştri, dar nu au vrut să li se publice numele. Le este teamă de represalii, spun ei. Profesoara Maria Roman a fost director în perioada aprilie 2008 - aprilie 2012, după care, la încetarea mandatului, a fost numită profesoara Cristina Trăistaru. Noua conducere a IŞJ şi-a anunţat intenţia de a o readuce în funcţia de director pe Maria Roman, de la 1 septembrie, şi a declanşat scandalul. Zeci de angajaţi ai şcolii, chiar şi părinţi, protestează şi spun că nu o mai vor la conducere pe profesoara Maria Roman. Alte cadre didactice au preferat să plece din şcoală şi să dea examen de retitularizare în altă parte, ca să scape de teroare. Pentru că pleacă profesorii buni, a început şi exodul elevilor.

"Chema şi intimida profesorii să nu meargă la protestele sindicale"

Scandalul mocnea de multă vreme la Şcoala "Dimitrie Cantemir". Zeci de reclamaţii din partea angajaţilor au bombardat Inspectoratul Şcolar în ultimii patru ani. Rezultatul a fost o inspecţie, prin care s-au verificat toate domeniile din şcoală, educaţional, administrativ, managerial, în urma căruia profesoara Maria Roman a rămas director. Ea a venit ca director pe 15 aprilie 2008, în urma câştigării unui concurs, de la Şcoala "Fănuş Neagu". A fost la vremea respectivă cea mai bună soluţie, pentru că şi atunci erau disensiuni între cadrele didactice şi nu se putea numi un director din interiorul şcolii. După câteva luni "de miere", directorul Maria Roman a schimbat foaia, spun angajaţii şcolii.
Administratorul a explicat că li se făcea observaţie în public din orice, iar motivele nu aveau legătură cu realitatea. "Nu conta ce făceai, nu era bine". O mămică povesteşte că Maria Roman a fost profesoara copilului ei şi la finalul clasei a VIII-a l-a numit prost şi tâmpit din nimic. Şi-a mai amintit că i-a ameninţat pe toţi că nu le închide mediile, dacă nu zugrăvesc clasa, nu retapiţează scaunele. "La completarea fişelor pentru admitere mai erau părinţi care greşeau. Îi făcea cu ou şi cu oţet. În şcoală, când intram să aduc ceva copilului dacă uitase, trebuia să arăt buletinul", a povestit supărată o mămică. Tot ea a explicat că pentru celălalt copil, care era în clasa a II-a, a fost nevoită să facă băncuţe pentru că îi ameninţa că altfel copiii vor învăţa pe jos, că băncuţele pe care le au trebuie duse în altă parte. Au făcut părinţii băncuţe, au pus şi jaluzele la ferestre, să fie frumos, şi apoi s-au trezit că directoarea le cerea bani pentru fondul şcolii, mai povesteşte o mămică. Liderul de sindicat al şcolii, cadru didactic de zeci de ani în şcoală, a spus că ultimul an a fost cel mai urât din cariera ei. "Are un sistem diabolic să te umilească. Chema şi intimida profesorii să nu meargă la protestele sindicale. După ce semnaseră că erau de acord cu protestele, veneau speriaţi şi mă rugau să-i înţeleg, dar vor să-i şterg de pe listă, că altfel nu vor mai primi ore la anul. Timp de patru ani a impus un sistem dictatorial. Suntem oameni, ţinem şi noi la demnitatea noastră, nu se poate să ne umilească de faţă cu elevii, cu alţi profesori", a completat şi profesoara care este liderul de sindicat al şcolii. O altă profesoară îşi aminteşte cum o învăţătoare a lăsat catalogul pe catedră şi a plecat din clasă câteva minute, iar când s-a întors nu l-a mai găsit. Între timp, venise directoarea care îl luase şi-l încuiase la ea în dulap. "A lăsat femeia să caute catalogul aproape trei ore, era să facă infarct. Abia la final i-a spus unde e catalogul. Aşa se face?", spune indignată altă profesoară.

"Torturează" angajaţii cu notele explicative

Una dintre femeile de serviciu îi reproşează Mariei Roman că a refuzat să-i spună ce se întâmplă cu banii strânşi pentru gardian, patru lei pe lună de copil, atunci când gardianul nu este la şcoală: sâmbăta, duminica, în vacanţe. "Gardianul îl ţine în faţa şcolii şi îl pune să spioneze la secretariat, la contabilitate, ca să ştie tot ce vorbim, în loc să îl lase între copii cum ar fi normal. El, deşi are program până la 15.00, pleacă de la 14.00 şi nu-i spune nimic. Ne trezeam la etaj cu golanii peste noi. Aşa au intrat unii şi au devastat sala de sport", a spus femeia de serviciu.
Tot părinţii sunt nemulţumiţi că a desfiinţat şi orele de opţional de informatică şi o acuză pe Maria Roman că a făcut acest lucru pentru că le-a transformat în 12 ore de opţional de matematică, pentru a-şi completa catedra pe care s-a mutat de la Şcoala "Fănuş Neagu" la "Cantemir". Alţi profesori se plâng că i-a ţinut în frig iarna, în săli neîncălzite, doar pentru că aşa a vrut şi că i-a învrăjbit între ei, ca să poată conduce, că nu aveau voie nici să vorbească în cancelarie. Un alt "instrument de tortură", în opinia profesorilor, îl reprezenta nota explicativă. Administratorul spune că îi cerea să facă diverse constatări într-un timp foarte scurt şi apoi să facă şi raportul scris, în câteva minute. Tot profesoara de fizică povesteşte că nu a fost lăsată de directoare să scrie cu negru în catalog numele copiilor şi că la sfârşitul anului şcolar nu a încheiat mediile nici în ultima zi, numai ca să o şicaneze. "Ne cere nouă să facem totul foarte bine, iar dumneaei nu a venit când a avut corigenţele la clasa a VIII-a. Au dat copiii examenul cu alt profesor. La «Şcoala Altfel» nu ne-a lăsat să ieşim din şcoală pentru că a spus că nu poate controla ce facem. Orice greşim păstrează în fişet şi când are nevoie ne umileşte. Are şi un carneţel în care notează tot", a mai spus profesoara de fizică.

"Această şcoală avea deficienţe create în timp şi atunci când am venit am încercat să le schimb"

De cealaltă parte, directorul nou numit, Maria Roman, spune că nimic nu ar fi adevărat. Nu a interzis profesorilor să vorbească, nu a umilit niciodată pe nimeni, nu a făcut nimănui observaţii în public. "Pentru toate deciziile pe care le-am luat am documente care arată că a fost justificat ceea ce am făcut. Nu m-am folosit niciodată de gardian ca să aflu ce se vorbea. Îmi ajungea ce descopeream eu. Profesorii cred că sunt influenţaţi de doamna contabilă, care i-a atras să se înscrie şi în PDL. A venit şi la mine cineva din PDL să mă invite în partid şi l-am refuzat, apoi mi-a cerut săli pentru şedinţele politice din weekend. L-am refuzat şi am constatat că au venit, totuşi, pentru că le-a deschis administratorul. Eu nu mi-am făcut mereu decât datoria, să controlez atât domeniul educaţional, cât şi pe cel administrativ. La corigenţele celor de clasa a VIII-a nu am venit pentru că nu am fost anunţată", a mai povestit profesoara Maria Roman. În ceea ce priveşte decizia de a-şi muta catedra la "Cantemir", a spus că a făcut un schimb de catedră cu un coleg de matematică şi că nu e vorba de niciun opţional. În săptămâna "Şcoala Altfel" au fost clase care au făcut excursii la Lacu Sărat, în Monument. A refuzat o singură cerere, prin care elevii de clasa a VIII-a urma să fie duşi să viziteze liceele şi le-a spus că acest lucru se va face în "Săptămâna porţilor deschise". Personalul administrativ este împotriva ei pentru că a pus oamenii să muncească, nu i-a lăsat să stea de vorbă în cămăruţa lor. Le-a pus pe femeile de serviciu să spele geamurile mai des decât o dată pe an, în august şi să scuture mai des covoarele. Pe profesori i-a trimis la ore şi nu le-a permis să întârzie. Orele de informatică le-a desfiinţat pentru că aşa s-a cerut în toate şcolile la momentul respectiv, pentru că nu mai erau bani. Toate acestea sunt susţinerile directoarei. "Această şcoală avea deficienţe create în timp şi atunci când am venit, am încercat să le schimb. Ce puteam să fac atunci când am găsit semnături false în inventarul instituţiei? Sau când prind un cadru didactic că face fals şi uz de fals în documente publice? Sunt acuze grave la adresa mea, care au fost făcute publice. Eu dovedesc cu documente că toate deciziile au fost corecte. Mă mai gândesc dacă voi acţiona acuzatorii în instanţă sau nu", a spus prof. Maria Roman.

După 10 septembrie, IŞJ va analiza şi va lua o decizie

Actualul director nu vrea să se implice în tot acest scandal, vrea numai ca succesorul său să continue ce s-a început. "Oamenii au văzut că o şcoală se poate conduce şi altfel şi mi-au spus când au scris petiţia respectivă, dar nu vreau şi nu pot să mă implic în conflict. Însă problema trebuie rezolvată pentru că au început să plece profesorii şi învăţătorii buni şi acum ne pleacă şi copiii", a declarat directorul Cristina Trăistaru.
Inspectorul şcolar general cunoştea situaţia explozivă de la Şcoala "Dimitrie Cantemir" şi a spus că, deocamdată, de la 1 septembrie, va rămâne pe postul de director Maria Roman. "Nu vreau să creez un precedent. După 10 septembrie, vom analiza activitatea doamnei director şi dacă în urma situaţiilor descoperite se vor impune schimbări, le vom face imediat. Voi ruga Consiliul de Administraţie al IŞJ să-mi facă altă propunere de director, dintre profesorii unităţii de învăţământ. Eu nu cunosc să fi fost anul trecut reclamaţii ale profesorilor la adresa doamnei director. Acum am primit sesizarea şi voi răspunde în termenul legal de 30 de zile. Dar dacă profesorii, în data de 10 septembrie, nu vor efectua activităţile specifice, voi solicita doamnei director, ca reprezentant legal al angajatorului, să aplice legislaţia în vigoare", a precizat inspectorul general Iulian Danielescu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro