Mergi la conţinutul principal

Şcoala brăileană, butoi cu pulbere!

Învăţământul brăilean este după chipul şi asemănarea mediului social actual: tulbure. Acest aspect este susţinut de câteva cazuri etalon, care răzbat cu mare uşurinţă în spaţiul public.
Evidente sunt tuşele de dată recentă, ce vin să creioneze o şcoală brăileană măcinată de conflicte intestine, cu scandaluri care scapă urât în exterior, adesea devenind vizibile cazurile unor profesori ori copii agresori, părinţi care-i urmăresc pe dascăli şi le "aruncă" faptele pe Facebook ori pe Youtube...
Ba chiar profesorii înşişi îşi dau cu stângul în dreptul. Nu mai departe de ieri, cazul care a inflamat opinia publică a fost construit chiar la Brăila, după ce profesorul Ştefan Lupu, de la Liceul de Artă "Hariclea Darclee", dirijor şi întemeietor al Grupului "Trison" - altfel un nume greu în cultura muzicală locală -, a postat pe Facebook un mesaj la un articol al unui dascăl din Sibiu: "(...) Aşa că îmi permit să vin cu o contra-propunere la presupusul drept al folosirii telefoanelor mobile în şcoală de către elevi - este vorba despre dreptul profesorului de a purta armă în şcoală! De ce? veţi întreba...Pentru a-l împuşca pe elevul care refuză predarea gadget-ului ori se exprimă injurios, indiferent de subiect ori alte asemenea (...)".

În postarea respectivă (vezi foto), odată mesajul scos din context, pare că profesorul Ştefan Lupu pledează pentru acte de violenţă la nivelul relaţiei profesor- elev, însă, privit în ansamblu, ca şi comentariu la un articol la fel de "îngrijorător", mesajul nu face decât să completeze starea şcolii şi a celor care fac parte din ea: tulbure, violentă, conflictuală.
De altfel, în acelaşi text, Ştefan Lupu arată: "Fără glumă! Sunt şi eu unul din cei ce se tem de ziua de mâine a şcolii româneşti!".
Temeri similare au demonstrat, de fapt, în ultima perioadă, nu doar profesorii, ci şi părinţii şi elevii, aceşti depozitari finali de emoţii consumate atât de virulent în şcolile româneşti.

"Am făcut o imensă greşeală! Regret! Îmi cer iertare!"

La scurt timp după escaladarea acestui presupus subiect de scandal, profesorul Ştefan Lupu a şters comentariul şi şi-a prezentat scuzele în mod public, pe propriul cont de Facebook.
Ieri, când am vorbit cu acesta, părea bulversat de modul în care a evoluat situaţia şi s-a declarat profund mâhnit: "Am şters, am şters comentariul! Am făcut o imensă greşeală! Regret! Chiar nu mă aşteptam să evolueze astfel lucrurile, eu am dat o replică unui articol în care apărea punctul de vedere al unui coleg din Sibiu, a fost un comentariu, nu o opinie dată într-un interviu! Regret! Îmi cer iertare!", ne-a declarat prof. Ştefan Lupu.
De menţionat că profesorul Lupu este nimeni altul decât dirijorul braşovean care a terminat Conservatorul cu 10, iar la repartiţia de absolvire a ales Brăila fiindcă aici, în anii 1980, exista o orchestră de renume, orchestră pe care acum, chiar vineri, pe 15 ianuarie, profesorul Lupu o reinventează pentru oraşul cosmopolit, într-o grandioasă lansare la "Lyra".
Orchestra se va numi "George Cavadia" şi va concerta, vineri, în premieră, cu 16 instrumentişti, între care şi artişti din Galaţi, urmând să devină purtătoarea stindardului actului cultural muzical al Brăilei pentru mulţi ani de acum încolo.
Şi soţia sa, din aceeaşi branşă, profesor- dirijor Maricica Lupu, şi-a exprimat, ieri, stupoarea faţă de modul în care a fost interpretat mesajul formulat de către soţul său: "A fost o replică pe care i-a dat-o acelui profesor din Sibiu, cred că nu şi-a dat seama, e regretabil".

Astăzi, profesorul Lupu în faţa Comisiei de Etică

Cazul n-a trecut neobservat nici pentru şefii Inspectoratului Şcolar Judeţean, motiv pentru care profesorul Ştefan Lupu nu va rămâne neresponsabilizat.
"Noi am sesizat conducerea Liceului de Artă în vederea întrunirii unei comisii care să analizeze situaţia şi mai apoi să dispună măsuri", ne-a declarat inspector şcolar Dan Gheorghiţă, care asigură şi funcţia de purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean. Şi comisie va fi!
"În această seară, la orele 17.00 (n.r. ieri) se va întruni Consiliul Profesoral. E o şedinţă ordinară, pe care o stabilisem de mai multă vreme şi în cadrul acesteia se va discuta şi acest caz. Tot astăzi se va stabili componenţa Comisiei de Etică, comisie care, cel mai probabil mâine (n,r. azi) va verifica întreg cazul. I se va da un termen şi domnului Lupu pentru a-şi construi punctul de vedere, apărarea. Propunerea Comisiei de Etică, alcătuită din cadre ale liceului, va fi înaintată Consiliului de Administraţie (CA), iar CA-ul va dispune măsurile. Vom vedea, se va analiza situaţia şi cum de s-a inflamat într-atât opinia publică din cauza acestui mesaj. Personal nu pot să mă pronunţ, Comisia de Etică şi Consiliul de Administraţie vor avea ultimul cuvânt", ne-a declarat profesor Nicolae Enea, directorul Liceului de Artă "Hariclea Darclee".

Recul în cazul elevilor care au distrus mobilierul şcolar

Un alt caz care a recidivat ieri a fost acela de la Şcoala Cuza Vodă de Stăncuţa. Totul a ieşit la iveală la finele anului trecut, chiar pe 28- 29 decembrie, după ce un elev din clasa a opta a postat pe Facebook imagini cu ai săi colegi de clasă care vandalizau pupitrele şi scaunele din sală.
Deşi s-a constatat că imaginile datau de la finele anului şcolar trecut, pe când elevii subiecţi erau în clasa a şaptea, măsurile n-au întârziat să apară. Directorul unităţii a demisionat, iar la nivelul şcolii s-au instituit comisii de specialitate care să asigure bunul mers al procesului educaţional, ba chiar să-i consilieze pe elevii zburdalnici, astfel încât să se facă ordine în şcoala din Cuza Vodă. Luni, când elevii s-au întors la cursuri, după vacanţa de iarnă, a intrat în pâine şi noul director: profesorul de sport Costel Baboi.
Luni şi marţi, dascălii s-au tot întâlnit, sfătuit, au stabilit serviciile pe şcoală şi noile reguli, iar miercuri, adică ieri, au fost convocaţi părinţii şi elevii la întâlnire, în prezenţa poliţistului din localitate, pentru asumarea unui regulament ferm la nivel de unitate.
Tot ieri, la Inspectoratul Şcolar Judeţean, directorul din Cuza Vodă a fost reclamat de profesoara de română, că ar fi pus-o să facă de două ori de serviciu pe şcoală, într-o săptămână, iar la redacţia ziarului nostru a sunat chiar mama elevului care a postat imaginile buclucaşe pe Facebook, să-l reclame pe acelaşi director că "terorizează lumea".
Iată punctul de vedere al Danielei Mitu: "Domnul director cheamă poliţia foarte des la şcoală, terorizează elevii, pe toată lumea. Luni sau marţi s-a certat cu profesoara de română pe hol, ţipa doamna la el, nu ştiu de ce...Nu e normal aşa. Le-a spus băieţilor că sunt tunşi ca nişte gay, iar fetelor, ca nişte lesbiene...N-am nicio dovadă, dar vă spun că aşa e, mi-a povestit copilul. (...) Copilul nu învaţă bine, într-adevăr...Dar băiatului meu i-a spus că îi scade nota la purtare la 2 fiindcă a postat acel film, dar copilul meu n-a vrut decât să-şi dovedească nevinovăţia, să arate că n-a făcut el nimic, că a fost acuzat de multe ori pe nedrept! (...) Ştiţi că le încuie şcoala, doamnă?! E posibil aşa ceva?!".
În faţa acestei noi situaţii, Inspectoratul Şcolar a venit cu noi declaraţii: "Într-adevăr, doamna profesor de română a reclamat că a fost pusă să facă de serviciu pe şcoală de două ori pe săptămână, dar cine să facă de serviciu dacă nu profesorii?! Cum să fie ordine acolo?!", ne-a comunicat inspectorul şcolar Dan Gheorghiţă. "Directorul e venit de numai două zile şi e normal că a făcut un regulament, încearcă să impună nişte reguli pentru a nu se crea probleme, eu personal am fost acolo şi am vorbit cu toată lumea, le-am spus să facă activităţi frumoase, să se filmeze şi vor apărea şi altfel în presă", a completat profesor Cătălin Canciu, inspector şcolar general.

Nicio zi de şcoală fără clenciuri în învăţământ

Un alt caz care a ajuns, tot zilele acestea, la redacţia cotidianului nostru este din Bărăganu, unde o anume Anicuţa P., al cărei statut n-a putut fi identificat de noi, reclamă faptul că în unitatea de învăţământ s-ar consuma o serie de întâmplări, unele mărunte, altele chiar incompatibile cu procesul educaţional.
"Să se verifice prezenţa cadrelor didactice la ore, dacă se fac desenul, muzica, opţionalele, dacă elevii au notiţe, dacă sunt notele trecute în carnet, dacă se dau şi fac teme, dacă directorul vine la cursuri şi ce ore a luat soţia sa, dacă există supraveghere a elevilor, ce persoane intră în curtea şcolii", este parte din sesizarea femeii.
Totodată, în memoriul respectiv se arată că unii elevi n-ar avea nicio notă în catalog, dar ar trece în clasa următoare, că nu se fac ore de practică la chimie, biologie şi fizică, că nu se dau testările impuse şi nici tezele, iar la supravegherea examenelor ar fi numite persoane din anturajul directorului...
"Directorul să dea declaraţie că nu a folosit personalul de serviciu în interes personal! (...) Pe lângă şcoala 3 de lângă biserică au apărut multe cârciumi. (...) Părinţii nu fac cereri de înscriere din clasa a patra într-a cincea, iar într-o clasă cu 30 de elevi în catalog sunt fizic doar 18. (...) La nivelul unităţii s-a înregistrat o agresiune sexuală, dar cadrele în vârstă, mai ales cele feminine, nu au spus adevărul! Ca să spargeţi cloaca directorului aprobaţi-i scoaterea la pensie", se mai arată în scrisoarea remisă redacţiei "Obiectiv - Vocea Brăilei".
Sesizarea este vădit una împotriva directorului şcolii şi indică faptul că autorul este din sistem, fiindcă dă detalii pe care numai un "trăitor" din şcoala Bărăganu le-ar cunoaşte.
"ISJ Brăila a luat act de diversitatea aspectelor menţionate în petiţie, drept pentru care va face inspecţii şcolare generale imediate pentru verificarea încadrării personalului, siguranţa elevilor în timpul orelor şi în spaţiul destinat activităţilor şcolare şi extraşcolare, managementul instituţional, respectarea planului de şcolarizare aprobat, respectarea legislaţiei în vigoare şi nu numai", ne-a comunicat inspector şcolar Dan Gheorghiţă.
Din păcate, toate acestea vin să completeze tabloul sumbru creat deja de cei doi profesori de sport, care în vara anului trecut au fost reclamaţi că au lovit copii de clasa a patra, unul de la "Arte", altul de la Însurăţei, sancţionaţi uşurel cu mustrări şi avertismente.
Mai e şi cazul învăţătoarei Luminiţa Gheorghe de la "Ana Aslan", care "a fost dată pe youtube" de un părinte cu veleităţi de agent 007, cum ar fi proferat injurii la adresa unor şcolari din clasa pregătitoare, sancţionată şi ea "după probe", cu o scădere a remuneraţiei pentru trei luni.
Cu riscul de-a ne repeta, spunem din nou "din păcate" atunci când relatăm despre faptul că acestea sunt cazurile cele mai vizibile, cazuri construite de către profesori antamaţi anual ca sănătoşi din punct de vedere psihiatric, cazuri ce fac înconjurul spaţiului public în detrimentul celor cu adevărat lăudabile, meritorii, demne de calificativul "Excelent".
"Dincolo de situaţiile regretabile din acest sistem, dincolo de profesori care ies în public cu opinii deloc demne de statutul lor, eu spun că avem un sistem de care sunt mândru, un sistem cu elevi olimpici, copii premianţi, copiii noştri, copiii dumneavoastră, un sistem cu profesori de excepţie, părinţii noştri, părinţii dumneavoastră, prietenii, vecinii, formatorii de ieri şi de azi. Am credinţa că acest sistem va răzbi, va scoate la lumină acele vârfuri ce merită toată atenţia opiniei publice", a conchis profesor Cătălin Canciu, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Brăila. Vom reveni.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro