Mergi la conţinutul principal

Şcoala «Al. I. Cuza», centru de examinare al Institutului Francez

Anul şcolar 2015-2016 a adus pentru Şcoala Gimnazială "Al. I. Cuza" titlu de centru delocalizat de examinare DELF. Inaugurarea centrului din unitatea brăileană de învăţământ a avut loc zilele trecute, atunci când s-a şi semnat o Convenţie de Parteneriat cu Institutul Francez de la Bucureşti.
Momentul s-a bucurat de prezenţa inspectorului şcolar general adjunct Daniel Kiţu, a Monicăi Mortu, inspector şcolar pentru limbi moderne, dar şi a reprezentanţilor Institutului Francez de la Bucureşti: Julie Rescourio, ataşat de cooperare pentru limba franceză în România şi director al Departamentului DELF, şi Ruxandra Boitan, responsabil pentru acreditări şi diplome la Institutul Francez.
Coordonator al centrului de examinare la nivel de Brăila este Daniela Petre, profesor de limba franceză la Şcoala Gimnazială "Al. I. Cuza".
"Cu acest prilej, după dezvelirea plăcuţei inaugurale a centrului DELF, elevii şcolii noastre au marcat momentul cu un program artistic bilingv, iar profesorii de franceză din judeţul Brăila au participat la o dezbatere cu tema: Predarea şi promovarea limbii franceze în şcolile din judeţul Brăila", ne-a relatat prof. Magdalena Cotlerenco-Medeleanu, directorul Şcolii Gimnaziale "Al. I. Cuza".

Diplome de competenţe valabile pe viaţă

"Trebuie ştiut şi faptul că DELF reprezintă patru diplome independente, fiecare validând un nivel de competenţă care corespunde Cadrului comun de referinţă pentru limbile străine al Consiliului Europei, iar diploma DELF oficială, eliberată de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice în vederea certificării cunoştinţelor dobândite este valabilă pe viaţă", a precizat prof. Daniel Kiţu, inspector şcolar general adjunct.
Primul nivel DELF pune în valoare cunoştinţele pentru începători şi validează competenţele care se înscriu în nivelul de "descoperire a limbii franceze", al doilea validează competenţa lingvistică pentru utilizatorii de nivel elementar, nivel numit şi "de supravieţuire", al raporturilor sociale, petrecerii timpului liber şi al călătoriilor. Al treilea nivel DELF validează un nivel de competenţă care corespunde unui utilizator "independent", fiind vorba despre un nivel numit "prag", iar al patrulea se concentrează asupra eficacităţii argumentării, uşurinţei comunicării în context social şi asupra unui grad ridicat de conştientizare a funcţionării limbii franceze, este nivelul "utilizatorului independent".
"Şi copiii cu vârste între 7 şi 11 ani au posibilitatea să obţină o diplomă DELF prim, eliberată de Ministerul Francez al Educaţiei, valabilă pe tot parcursul vieţii. Obţinerea diplomei DELF Prim este o ocazie pentru elevi de a-şi pune în valoare competenţele la limba franceză, de a fi recompensaţi pentru munca lor şi de a se obişnui cu examenele încă de mici", ne-a mai spus prof. Magdalena Cotlerenco-Medeleanu, directorul Şcolii Gimnaziale "Al. I. Cuza".
Centrul este deschis pentru toţi copiii din România, iar aşezarea acestuia în Brăila oferă plus valoare pentru copiii de la noi. "Sunt multe perspective pe care le oferă acest centru, diploma fiind un atestat pe viaţă recunoscut peste tot în lume. Alte perspective importante: admiterea în universităţi din Franţa şi ţările francofone, obţinerea de burse de studii, înscrierea la cursuri de master fără test de limbă, scutirea de proba la franceză la admiterea într-un liceu bilingv, la clase cu predare intensivă sau proba la franceză a examenului de Bacalaureat", a adăugat Daniel Kiţu, inspector şcolar general adjunct.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro