Mergi la conţinutul principal

Şase suspecţi sârb-bosniaci, puşi sub acuzare pentru masacrul de la Srebreniţa

Un procuror bosniac a anunţat vineri după-amiază punerea sub acuzare a şase suspecţi sârb-bosniaci pentru crime de război. Suspecţii sârb-bosniaci sunt acuzaţi că au ucis cel puţin 40 de musulmani şi etnici romi în primele zile ale războiului bosniac din anii '90 şi au atacat peste 1.000 de persoane în zona Srebreniţa, transmite Reuters citat de News.ro.

 

Srebreniţa s-a transformat la finele războiului bosniac în cel mai mare masacru, aici fiind ucişi peste 8.000 de bărbaţi şi băieţi musulmani de către unităţi armate de sârbi-bosniaci din Republica Srpska.

La peste două decenii de la finalizarea războiulraui civil sângeros, autorităţile bosniace continuă să descopere noi morminte comune, în vreme ce criminalii de război nu au ajuns niciodată după gratii.

Cei şase suspecţi erau funcţionari la biroul sârbilor-bosniaci din localitatea Skelani. Aceştia sunt acuzaţi că au ucis civili, printre care se numără inclusiv copii şi au organizat atacuri în sate musulmane.

”În acele atacuri, cel puţin 40 de victime au fost ucise şi alţi 1.000 de bosniaci musulmani şi etnici romi au devenit victime ale persecuţiei în zona Skelani”, se arată în rechizitoriul procurorului din Sarajevo.

Forţele sârbo-bosniace au fost sprijinite de armata iugoslavă dominată de etnici sârbi în atacarea bosniacilor musulmani din estul Bosniei. Aceste forţe sperau că vor curăţa din punct de vedere etnic zona în favoarea sârbilor.

Localitatea Skelani este situată în apropiere de Srebreniţa. Aici, forţele sârbo-bosniace au ucis aproximativ 8.000 de bărbaţi şi băieţi musulmani în iulie 1995, sub comanda generaluluI Ratko Mladic.

Masacrul de la Srebreniţa a fost declarat un genocid de către Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie de la Haga.

Procesul lui Ratko Mladic a început abia în urmă cu patru ani la Haga, după ce a fost arestat în 2011 de către autorităţile sârbe din Voivodina. Acesta a pledat nevinovat în faţa acuzaţilor de genocid şi riscă pedeapsa de închisoare pe viaţă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro