Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Şase ani de puşcărie pentru violatorii bătrânei de la Drogu

Autorii violului de la Drogu, din noaptea Anului Nou 2012/2013, au fost condamnaţi definitiv la câte 6 ani de închisoare, cu executare în penitenciar, mai puţin minorul de 17 ani, care va fi internat într-un centru de detenţie, pentru o perioadă de 3 ani. Astfel, Curtea de Apel Galaţi a admis, zilele acestea, apelurile inculpaţilor Marin Păcuraru, 21 de ani, Adrian Păcuraru, 19 ani (fratele lui Marin), Valentin Mihăescu, 19 ani şi Marian Eftimie, 32 de ani, precum şi apelul inculpatului minor M. M., de 17 ani, a desfiinţat în parte sentinţa Judecătoriei Făurei şi a redus pedepsele inculpaţilor, în baza prevederilor noului Cod penal.
Autorii violului în grup fuseseră condamnaţi, pe 24 decembrie 2013, la câte 9 ani de închisoare (mai puţin minorul, care a primit 5 ani), pentru săvârşirea infracţiunilor de viol, violare de domiciliu, tentativă de tâlhărie şi furt calificat. Aceeaşi instanţă (Judecătoria Făurei) i-a obligat pe inculpaţi să plătească victimei suma de 20.000 de lei cu titlu de daune morale - "preţul" traumei fizice şi psihice suferite de bătrâna de 78 de ani, bătută şi violată de cei cinci derbedei, aceasta având nevoie de două săptămâni de îngrijiri medicale.
Cercetările în dosarul "Drogu" au fost coordonate de prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Făurei, Aurică Avram. Poliţiştii au audiat peste 23 de martori, iar succesul anchetei a fost asigurat după ce oamenii legii au descoperit amprentele unuia dintre violatori pe un bol de porţelan găsit la locul faptei, în casa victimei. Şi încă un amănunt esenţial: bătrâna l-a recunoscut pe acelaşi agresor, după ce acesta şi-a aprins o ţigară, luminându-şi, preţ de câteva secunde, faţa.

Colindători şi violatori

Poliţiştii de la Făurei au fost sesizaţi în ziua de 1 ianuarie 2013 de vecina victimei V.M., în vârstă de 78 de ani, din satul Drogu, comuna Galbenu, care sunase la 112. Femeia le-a spus poliţiştilor că, de Anul Nou, vecina ei fusese violată de mai mulţi tineri necunoscuţi. În scurt timp, oamenii legii au reuşit să refacă, pas cu pas, filmul agresiunii.
Potrivit dosarului penal pus la punct de prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Făurei, Aurică Avram, în ziua de 31 decembrie 2012, numiţii Marin Păcuraru, Adrian Păcuraru, verii acestora, Valentin Mihăescu şi M.M. (domiciliaţi în satul Amara, comuna Balta Albă, judeţul Buzău), precum şi Marian Eftimie au plecat la colindat prin satul Drogu. Cei cinci se cunoşteau bine, întrucât mama fraţilor Păcuraru trăieşte în concubinaj cu fratele lui Marian Eftimie, iar aceştia obişnuiau să vină des din Buzău în satul Drogu. Fraţii Păcuraru hotărâseră să petreacă Anul Nou la Drogu şi i-au luat cu ei pe fraţii Valentin Mihăescu şi M.M., verii lor din satul Amara.
Anchetatorii spun că inculpaţii au colindat mai multe gospodării, începând cu ora 11.00. La un moment dat, au ajuns pe strada Poştei din Drogu, unde locuiesc victimele M.I. (80 ani) şi V.M., (78 ani). Cele două bătrâne i-au primit pe colindători şi le-au dat câte 5 lei, iar aceştia au plecat mai departe. Potrivit anchetatorilor, cei cinci ştiau că victimele au pensii de câte 600-700 de lei şi s-au hotărât să revină în noaptea de Revelion, ca să le jefuiască.
Violatorii au reuşit să cheltuie toţi banii pe care-i adunaseră cu colindul (câte 430 de lei fiecare) până la miezul nopţii, după care, ameţiţi de alcool, au plecat către casa bătrânei M.I.. Planul atacului a fost pus la cale de cel mai vârstnic dintre infractori, Marian Eftimie, din localitate.
Astfel, la ora 1.00, în noaptea de 31 decembrie 2012/ 1 ianuarie 2013, cei cinci răufăcători au escaladat gardul împrejmuitor al locuinţei bătrânei de 80 de ani, apoi au mers tiptil pe lângă imobil, reuşind să găsească o uşă de acces. Autorii jafului au pătruns în interiorul casei şi au început să scotocească după bani. La un moment dat, Marin Păcuraru şi-a aprins o ţigară şi a observat suma de 800 de lei ascunsă sub un preş. Infractorii au părăsit apoi locul faptei, oprindu-se în dreptul bisericii din Drogu, unde au numărat banii furaţi. Proprietara banilor, care dormea în altă încăpere, n-a ştiut nimic până a doua zi.
În aceeaşi noapte, autorii furtului au cumpărat trei lăzi de bere, şampanie, ţigări şi blat de tort de la un magazin din localitate, apoi s-au pus pe chefuit. La ora 2.30, rămaşi din nou fără bani, s-au hotărât să se întoarcă în casa de unde furaseră cei 800 de lei şi să mai caute bani, dar au nimerit din greşeală casa bătrânei V.M., de 78 de ani, de pe aceeaşi stradă a Poştei.
Infractorii ameţiţi de alcool au ajuns la bucătăria în care dormea bătrâna şi au început să forţeze uşa de acces. Trezită din somn, victima a întrebat "Tu eşti, Ioane?" şi le-a deschis de bunăvoie, crezând că-i bate la uşă un individ care-o ajuta la treburile gospodăreşti. În următoarea secundă, bătrâna de 78 de ani a fost aruncată într-o parte, iar Valentin Mihăescu a lovit-o cu pumnul în figură, cerându-i bani. Victima n-a reuşit să-i convingă pe atacatori că e săracă şi nu are bani.
Prim-procurorul Aurică Avram relatează: "Pe rând, toţi cei cinci inculpaţi au întreţinut raport sexual cu partea vătămată (...). După ce au părăsit locul faptei, inculpatul Eftimie Marian s-a dus la domiciliul său, iar ceilaţi patru inculpaţi au mers la domiciliul lui Eftimie Toader (tatăl vitreg - n.r.) unde au rămas până în ziua de 2 ianuarie 2013". Bătrâna de 78 de ani a fost violată timp de 40 de minute, potrivit propriilor declaraţii, în urma leziunilor suferite fiindu-i necesare 14 zile de îngrijiri medicale.
Autorii violului de la Drogu au fost depistaţi la scurt timp de către şeful de post din comuna Galbenu, în timp ce se deplasau către satul Amara, din judeţul Buzău. Au urmat audierile şi, pe 5 ianuarie 2013, agresorii au fost reţinuţi, apoi arestaţi preventiv pentru faptele comise în noaptea de Revelion.

 
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii