Mergi la conţinutul principal

Şase absolvenţi eliminaţi din bac

Unii au folosit metoda clasică a copiuţelor, alţii au încercat să păcălească supraveghetorii cu vechile căşti cu fir mascat de păr, bijuterii sau eşarfe, iar alţii au apelat la noile tehnologii, sisteme de emisie recepţie miniaturizate, dar nici ei nu au avut mai mult noroc pentru că au fost prinşi şi eliminaţi. "Voiam un bac fără evenimente de acest tip. Iată că inventivitatea candidaţilor e mult mai bogată decât ne putem noi imagina", a spus inspectorul general Viorel Mortu. Preşedintele comisiei judeţene de bacalaureat, inspectorul şcolar adjunct Viorel Botea a spus că l-au surprins candidaţii cât de bine pregătiţi au venit cu sisteme performante pentru a frauda examenul. "Unii au venit cu copiuţe, alţii cu sisteme clasice cu fir, dar au fost prinşi imediat. Din fericire nu au scăpat nici cei cu sisteme performante de emisie-recepţie. Unul avea microfonul chiar lipit pe faţă, încât arăta ca o aluniţă mai mare. Sunt dezamăgit că au apelat la astfel de metode, mai ales că anul acesta cei eliminaţi pierd şi probele pe care le-au trecut înainte în această sesiune, nu pierd doar proba de la care au fost eliminaţi", a precizat preşedintele comisiei judeţene, Viorel Botea.

Subiecte "criminale" la M1

Ca aproape în fiecare an, subiectele la matematică, tip M1, destinate elevilor de la specializarea matematică-informatică, au fost dificile. Unii elevi de la centrul de examinare de la Colegiul "Bălcescu" au spus că subiectele de la matematică, tip M1, au fost grele primele două şi "criminale" cele de la subiectul al treilea, în special ultimul subpunct. Despre subiectele de tip M2 însă candidaţii au spus că au fost accesibile, "au mers" şi că se aşteaptă la note maxime.
Şi la geografie, cei care au învăţat au spus că s-au descurcat, însă subiectele au avut multe chichiţe şi chiar calcule matematice, cu cifre de ordinul miliardelor, care i-au cam pus în încurcătură. La istorie subiectele au fost uşurele, unii candidaţi considerând mai dificil subiectul 2, punctul 6, unde li se cerea se vorbească despre practicile politice totalitare.
La această probă au fost înscrişi 2.873 de candidaţi, din care s-au prezentat 2.842, adică 99%. Nu s-au prezentat 31 de candidaţi, din care 26 de la cursurile de zi, iar şase candidaţi, de la acelaşi tip de cursuri, au fost eliminaţi.

Nota zece - greu de obţinut la subiectele de tip M2

Inspectorul de matematică, Mihaela Giurcă, a precizat că subiectele la M1 au fost într-adevăr ceva mai dificile, dar nu exgerat, iar părerea elevilor buni că au fost foarte grele vine din faptul că nota maximă pe care ei o urmăresc, va fi mai greu de obţinut. "Au fost chestiuni de fineţe la subiectul al treilea, exerciţiul doi, iar la partea I era posibil să li se pară greu dacă încurcau formulele la trigonometrie. La M2 subiectul a fost accesibil, spre uşor, ceva chestiuni de fineţe fiind la subiectul al treilea. La fel şi la tipul de subiecte M3, destinate claselor de la specializarea pedagogie, unde candidaţii puteau greşi dacă nu ştiau foarte bine formulele. Pentru candidaţii din seriile anterioare subiectele au fost normale ca dificultate, dar pentru cei care nu au mai luat contact cu şcoala de multă vreme au fost dificile. Mă aştept la un procent de promovabilitate mai bun decât în anii trecuţi pentru seria curentă", a spus Mihaela Giurcă.
La geografie subiectele nu au fost dificile, ci surprinzătoare, a spus inspectorul Cătălin Canciu, care a precizat că puţini candidaţi s-au aşteptat să aibă ca subiect Ucraina. "În ceea ce priveşte subiectul de calcul, era ceva simplu, elevii ar fi trebuit să cunoască şi să-l fi lucrat la clasă. Probleme ar fi putut să apară doar din cauza cifrelor prea lungi. În general, subiectele au avut grad mediu de dificultate", a apreciat inspectorul Cătălin Canciu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro