Mergi la conţinutul principal

Şantierele lui Dragomir

* primarul Marian Dragomir a organizat, marţi, o vizită la mai multe şantiere din Brăila, pentru a verifica stadiul lucrărilor la cinci proiecte realizate pe fonduri europene, în cofinanţare de la bugetul local * alături de jurnaliştii brăileni, Dragomir a vizitat lucrările demarate pe Aleea Trandafirilor din zona fostei centrale CET, internatul de la LPS, Grădiniţa nr. 47 ”Pinochio” din Viziru, creşa care se realizează în cartierul Buzăului, str. Nicolae Titulescu, nr. 119, precum şi viitorul sediu de taxe şi impozite de pe Bulevardul Independenţei nr. 65 * primarul a vorbit şi despre stadiul mai multor lucrări ce se derulează la nivelul Municipiului

 

 

 

 

Primarul Marian Dragomir a organizat, marţi, o vizită la mai multe şantiere din Municipiul Brăila, însoţit de jurnalişti. Acesta a susţinut o conferinţă de presă în care a prezentat principalele lucrări ce se derulează în prezent la nivelul oraşului, însă a dorit să viziteze câteva şantiere unde proiectele sunt realizate prin fonduri europene, în cofinanţare cu bani de la bugetul local. Astfel, acesta a vizitat lucrările demarate pe Aleea Trandafirilor în zona fostei centrale CET, unde se săpa pentru montarea unor camere video şi a unui sistem de irigaţii pentru gazon, la internatul de la Liceul cu Program Sportiv (LPS), la Grădiniţa nr. 47 ”Pinochio” din Viziru care se reabilitează termic şi este dotată, la creşa care se realizează în cartierul Buzăului pe str. Nicolae Titulescu, nr. 119, precum şi la viitorul sediu de taxe şi impozite de pe Bulevardul Independenţei nr. 65 (fostul liceu Forestier). În planul iniţial era şi o vizită la căminul cultural din Cartierul Chercea, însă din lipsă de timp, aceasta a fost amânată.

Vom merge în mai multe zone din Municipiul Brăila, pentru a vedea în special lucrări pe fonduri europene. Două dintre şantierele pe care dorim să le vizităm astăzi sunt realizate şi din bugetul Primăriei Municipiului Brăila şi mă refer la noul centru de taxe şi impozite, situat pe Bulevardul Independenţei şi la clădirea din Cartierul Chercea, e vorba de căminul cultural, lângă care se va amenaja şi un parc de joacă pentru copii. Vom vizita şi două grădiniţe precum şi internatul de la Liceul cu Program Sportiv, dar şi o parte dintre zonele degradate, care au fost inventariate astfel în Municipiul Brăila şi ele se reabilitează pe fonduri europene. Fac menţiunea din start că pentru lucrările care nu sunt eligibile pe fonduri europene la grădiniţele respective, Primăria Municipiului Brăila a alocat bani pentru investiţii. Acestea se află în diverse stadii de contractare sau execuţie lucrări. O să mergem şi pe Aleea Trandafirilor din Hipodrom. Este o centrală termică veche, care va fi dată unei şcoli pentru a fi reabilitată, la fel cum am făcut cu aceea de lângă Cinematograful Unirea. Constructorul a început lucrările. Este într-un stadiu incipient. Vedem ce şcoală doreşte să o preia apoi. Toate acele spaţii verzi din zonă vor avea sistem de irigaţii computerizat. Aici constructorul este Gazonul SRL din Braşov”, a declarat Dragomir în cadrul conferinţei susţinută la Primărie.

Dragomir s-a ţinut de cuvânt şi alături de viceprimarul Alexandru Jantea, dar şi de jurnaliştii brăileni, a mers să verifice stadiul lucrărilor pe cinci şantiere.

 

Vizita în teren

 

Prima destinaţie a fost chiar Aleea Trandafirilor, despre care primarul a vorbit şi în cadrul conferinţei de presă. Potrivit panoului care există la faţa locului, prin acest proiect se urmăreşte: ”reconversia funcţională şi refuncţionalizarea terenurilor şi suprafeţelor degradate, vacante sau neutilizate din cartierul Hipodrom, Aleea Trandafirilor, lângă blocul C5, respectiv, cartierul Hipodrom, Str. Pietăţii, aferent blocurilor A7-A9 şi transformarea lor în zone de agrement şi petrecere a timpului liber pentru comunitate”. Valoarea totală a proiectului este de 1.911.079,97 lei (contribuţia UE 1.580.839,21 lei). Data finalizării proiectului 31 decembrie 2021.

Odată ajunşi acolo, am observat doi muncitori care săpau un şanţ în care urmează să fie amplasate cablurile pentru sistemul de iluminat, sistemul de supraveghere video, dar şi sistemul de irigat al gazonului. Totul în prezenţa constructorului. Fosta centrală termică era înconjurată de moloz şi materiale de construcţii. Edilul-şef a ţinut să puncteze că zona a fost curăţată de vegetaţia neîngrijită.

La fel se va amenaja o zonă la capătul lui 2, unde s-a făcut parcarea, exact vizavi. Acolo va fi şi un parc de joacă pentru copii. Aici centrala o să se reabiliteze şi rămâne pe poziţie. Structura de rezistenţă e ok”, a mai precizat Dragomir, la faţa locului.

Următoarea destinaţie a fost internatul de la LPS şi Grădiniţa cu program prelungit, nr. 60. şi aici se urmăreşte tot eficientizarea energetică. Proiectant general este SC CIC CONS SRL, iar constructor SC Larapeu Construct SRL. Termenul de execuţie a lucrărilor prevăzut în autorizaţie este de 12 luni. Construcţia a început pe 28 septembrie 2020 şi ar trebui să se încheie pe 28 septembrie 2021, potrivit panoului de la faţa locului.

Lucrările au avansat la internat, iar primarul a dorit să îl viziteze şi pe interior. Acesta a apreciat faptul că întreaga clădire a fost anvelopată şi că acoperişul şi geamurile au fost schimbate. Dragomir a făcut precizarea că fondurile europene nu acoperă unele lucrări precum scara exterioară pentru incendiu a clădirii, sau dotările, astfel că totul se asigură de la bugetul local. Potrivit directorului de Strategii al Primăriei, Iuliana Neagu, de asemenea prezentă la aceste vizite, internatul are în total 14 camere (10 la etajul 2 şi 4 la etajul 1).

De aici, primarul a mers în vizită la Grădiniţa nr. 47 ”Pinochio”. Şi aici proiectul prevede tot eficientizare energetică. Este vorba despre grădiniţa situată pe str. Mircea Vodă, nr. 5, în Viziru. Proiectant este tot SC CIC CONS SRL şi constructor SC LARAPEU CONSTRUCT SRL. Termenul de execuţie este de 12 luni. Începerea construcţiei a fost pe 26 octombrie 2020 şi finalizarea ar trebuie să aibă loc pe 26 octombrie 2021.

Edilul-şef a vizitat şi aici clădirea, precizând că totul se află în stadiu avansat.

Domnul primar ne-a sprijinit în realizarea unui proiect de reabilitare şi dotare pentru Grădiniţa nr. 47 în care sunt incluse celelalte lucrări care nu au fost incluse, care nu au fost cuprinse în proiectul de eficientizare. Dotarea bucătăriei cu aparatură electro-casnică nouă, maşini de spălat vase, maşini de spălat rufe, uscătoare, tot ce înseamnă circuite de scurgere şi de alimentare cu apă, tot ce înseamnă gresie, flise - dotare pe băi. Parchetare în sălile în care se impunea acest lucru, în holurile de la etajul II şi etajul I. Şi curtea exterioară”, a declarat directorul grădiniţei, Nina Vîlcu, prezentă la momentul vizitei.

Reprezentanţii constructorului au dat garanţii că totul se desfăşoară conform graficului şi că ar putea încheia chiar mai repede decât era preconizat. Dragomir a ţinut să puncteze că şi curtea grădiniţei va fi reamenajată.

A patra destinaţie a fost o construcţie nouă, care se află deocamdată la stadiul de turnare a fundaţiei. Este vorba despre creşa din cartierul Buzăului, care se realizează în curtea grădiniţei de pe str. Nicolae Titulescu, nr. 119, Brăila. Şi aici proiectantul este SC CIC CONS SRL Brăila, însă constructorul general este Asocierea SC IANIS GAS SRL - SC CIC CONS SRL, lider asociere fiind ”Ianis” din Constanţa. Termenul este 24 luni, data începerii construcţiei a fost 1 februarie 2021 şi ar trebui să fie gata pe 1 februarie 2023.

Potrivit primarului Marian Dragomir, creşa este realizată tot cu fonduri europene, însă din păcate ”cam 60% din costuri sunt din banii Primăriei, deoarece UE nu asigură finanţare şi pentru dotări, ci doar pentru construcţie”, după cum a adăugat edilul-şef.

La toate aceste vizite a participat şi directorul de Strategii al Primăriei Municipiului Brăila însă nu şi la ultima locaţie.

Al cincilea obiectiv a fost viitorul sediu al Taxelor şi Impozitelor Brăila de pe Bulevardul Independenţei nr. 65 (fostul Liceu Forestier). Aici proiectul prevede reabilitarea şi schimbarea destinaţiei imobilului. Proiectantul este SC Proficons Project SRL din Bucureşti, constructorul SC Repavil Cons SRL. Termenul de execuţie al lucrărilor prevăzut în autorizaţie este de 12 luni. Data începerii construcţiei a fost la 03 februarie 2020 şi data finalizării trebuia să fie 04 martie 2021, însă potrivit constructorului totul se va încheia undeva în luna august a acestui an. Chiar şi aşa, Dragomir a afirmat că în acest an clădirea nu va fi funcţională deoarece mai durează până la achiziţia dotărilor.

Aici dorim să păstrăm uşa originală. Ea va fi recondiţionată la final. Este o uşă din stejar masiv, făcută de elevii şcolii. De asta s-a şi dorit să o păstrăm. Se puteau alege foarte simplu uşi moderne”, a explicat Dragomir.

Clădirea are o sală a ghişeelor, unde construcţia a fost compartimentată ca urmare a pandemiei COVID-19, deşi iniţial se dorea să fie o zonă open space, după cum a explicat primarul. Întregul corp al clădirii se reabilitează, dar şi clădirea anexă, fosta sală de sport. La etaj vor fi birouri şi o arhivă, precum şi un sediu IT, unde va exista un server. Imobilul a fost dotat cu uşi ignifuge, dar şi cu geamuri antiincendiu pe partea exterioară. 1 mp al unui astfel de geam cântăreşte 90 kg şi costă 1.100 euro, după cum a explicat constructorul, făcând şi precizarea că acestea nu se pot deschide din măsuri de siguranţă.

Aceeaşi sursă a dorit să speicifice faptul că respectivul imobil datează din 1896 şi că deşi a fost consolidată în urmă cu mai mulţi ani, intervenţia a necesitat multă muncă.

Am intervenit asupra ei. Am cămăşuit-o. Pereţii claselor erau făcuţi din stuf, din papură, de exemplu”, a adăugat constructorul.

Edilul-şef a dorit să puncteze că în momentul în care va fi funcţional sediul pentru Taxe şi Impozite, pe pereţii holurilor vor fi montate monitoare unde se vor face anunţuri pentru a se putea renunţa la clasicul avizier.

Dacă timpul ne permitea mergeam şi la Căminul Cultural din Chercea. Arată foarte bine lucrările de acolo”, a afirmat primarul la finalul vizitei.

 

Alte lucrări din Brăila

 

Înainte de vizita în teren, primarul Marian Dragomir a dorit să facă publică o listă actualizată cu toate şantierele deschise la nivelul Municipiului. Acesta a indicat aproape zece locaţii unde se lucrează în momentul de faţă.

Cartierul Pisc este asfaltat în proporţie de 80% iar acum se asfaltează trotuarele. În Brăiliţa au început deja primele straturi de asfalt şi se lucrează la celelalte străzi. Am asfaltat şi străzile Progresului, Cezar Petrescu şi Mircea Mălăeru. În momentul de faţă lucrăm şi la finalizarea recepţiei la ultimele loturi de parcări, este vorba de parcările acelea de la Capătul autobuzului 2, Dorobanţi, Roşiori şi Obor. Au început zilele trecute asfaltările la parcarea de la Piaţa Concordia şi suntem în procedură de licitaţie pentru proiectare la toate parcările dintre blocuri, situate în cartiere, pentru că această licitaţie este pe loturi. Şi mă refer la Viziru-Buzăului, Hipodrom-Obor, zona Gării, Vidin, Progresul. În paralel, în momentul de faţă au început lucrările în cartierul Lacu Dulce. Deja se montează bordura pe foarte multe dintre străzi. Se escavează, se cară piatră spartă şi balastru pe celelalte”, a declarat Dragomir.

Primarul a amintit şi faptul că în acest an Bulevardul Independenţei va intra masiv în reabilitare. Acesta a precizat că deja au început intervenţiile acolo.

Au început lucrări, de asemenea, şi pe Bulevardul Independenţei, având în vedere faptul că este necesar să turnăm două straturi de asfalt, să reaşezăm bordurile şi ulterior să reabilităm total zona pietonală de pe mijlocul bulevardului. Asta ca urmare a faptului că noi estimăm că la mijlocul - sfârşitul lunii august, primul tronson din Bulevardul Independenţei situat între Calea Călăraşilor şi Şcolilor, va fi închis din pricina lucrărilor de reabilitare pe fonduri europene. Ştiţi că la Bulevardul Independenţei avem înlocuire totală a liniei de tramvai, asfalt nou, zonă pietonală reabilitată, două fântâni tematice, piste pentru biciclete, trotuare noi şi spaţii verzi, şi de asemenea, crearea unui număr de 605 locuri de parcare”, a precizat primarul.

Dragomir a afirmat că s-a încheiat raportul procedurii şi la Strada Baldovineşti. Edilul-şef a afirmat că deocamdată nu poate anunţa numele câştigătorului deoarece au fost doi participanţi şi încă nu s-a încheiat perioada în care se pot depune contestaţii.

Menţionăm că Dragomir a prezentat cu această ocazie şi un proiect tot pe fonduri europene ce se va realiza în Centrul Istoric al Brăilei. Vom reveni.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro