Mergi la conţinutul principal

Şantier fără sfârşit la Maternitatea Brăila

Semnat în august 2010, contractul pentru reabilitarea şi modernizarea Maternităţii Brăila are ca termen de predare a lucrărilor martie 2015. Cu toate că termenul de finalizare este peste 3 luni, modernizarea a fost realizată abia în proporţie de 35%. Între timp, saloanele rămase disponibile sunt aglomerate, ajungându-se uneori şi la 5 mame într-o cameră, alături de bebeluşii nou-născuţi. În aceste condiţii, timpul de internare după o naştere naturală a fost redus de la 4, la 3 zile. Aceste tergiversări au iscat deja nemulţumiri în rândul angajaţilor şi conducerii unităţii spitaliceşti.
"Conducerea spitalului apreciază calitatea lucrărilor, trebuie să recunoaştem că ceea ce este gata deja arată foarte bine, dar avem şi câteva nemulţumuri. În proiectul iniţial au fost prevăzute parţial dotări în ceea ce priveşte laboratoarele, unele săli de operaţie, dotări care nu au fost prevăzute a fi completate cu aparatură medicală şi mobilier, aceasta dotare incompletă putând să afecteze funcţionalitatea normală a actului medical", a declarat dr. Alina Neacşu, purtător de cuvânt al SJU Brăila. Mai mult decât atât, conducerea Spitalului Judeţean se arată nemultumită şi de faptul că în acest proiect nu a fost cuprinsă şi reabilitarea secţiei de Obstetrică-Ginecologie, care este situată la etajul 5 al Maternităţii.
"În proiect nu a fost cuprinsă o reabilitare a etajului 5 al clădirii, care este parte integrantă şi funcţională a Maternităţii, ori, în momentul în care se va da în funcţiune acest corp, etajul 5 va trebui reabilitat tot de către Spitalul Judeţean împreună cu Consiliul Judeţean", a mai precizat dr. Neacşu. La dispoziţia constructorului s-au pus doar 4 etaje din cadrul Maternităţii Brăila.

Proiectul a fost greşit din start

Pentru întârzierea lucrărilor, reprezentanţii "Concivia" dau vina pe Ministerul Sănătăţii, care ar fi alocat fondurile abia la doi ani după semnarea contractului, dar şi pe "Proiect Bucuresti", firmă ce a venit cu un proiect greşit, care a avut nevoie de revizuiri. "Relativ, suntem la început, se demolează, se cară moluz, se execută zidărie. Din ceea ce ştiu eu de la colegi, au fost probleme cu fondurile, s-au alocat târziu, plus proiectul care a fost întocmit greşit şi a fost nevoie să se refacă tot. Nu au coincis instalaţiile de pe hârtie cu cele din teren", a declarat Leonard Dănciuc, inginer în cadrul "Concivia" SA.
În prezent, medicii şi pacienţii sunt nevoiţi să se descurce cu o treime mai puţin din spaţiul funcţional - asta înseamnă mai exact 28 saloane pentru mame şi gravide din cele 40 existente. Astfel, mamele sunt cazate câte 4 în salon şi 5 la Terapie Intensivă. "Pe acest sector a trebuit să aglomerăm, am mai introdus câte un pat în saloane. Înainte erau 3 paturi, acum sunt 4", a precizat
Elena-Mihaela Vasilescu, asistent şef la Maternitate.
Din cauza aglomerării, şi timpul de spitalizare pentru mamele care nasc natural a fost afectat, fiind redus la 3 zile, în condiţiile în care, înainte de începerea lucrărilor, spitalizarea era în medie de 4 zile. În plus, angajaţii secţiei de Obstetrică se plâng că la etajul unde nu au fost prevazute lucrări de reabilitare pacienţii au de suferit vara din cauza căldurii. "Dacă externările se faceau la 4 zile, acum se fac la 3 zile, pentru a realiza rulajul pacientelor. Trebuie să răspundem la toate solicitările, nu avem ce face.. Ar fi fost foarte bine ca şi secţia noastră să intre în programul de reabilitare, la fel cum au intrat celelalte secţii. În primul rând ne-ar fi ajutat instalaţia de climatizare. Un microclimat corespunzător ar fi ajutat evoluţia pacientelor. Fiind la etajul 5, noi întâmpinăm vara mari probleme cu caldura", a mai subliniat asistentul şef.
La Maternitatea din Brăila au venit pe lume de la începutul anului 1.964 de bebeluşi, în anii trecuţi media anuală înregistrată fiind de aproape 2036 de nou-născuţi.
Suma totală contractată de Ministerul Sănătăţii de la Banca Mondială pentru reabilitarea Maternităţii Brăila este de 19,6 milioane de lei. Firma care a câstigat contractul de execuţie a lucrărilor este societatea austriacă "Vamed", iar subcontractoare la nivel local este "Concivia" SA.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro