Mergi la conţinutul principal

Învingătorii

Au fost abandonaţi de părinţi sau rupţi de familiile în care au crescut, dar au ajuns studenţi la facultăţi din Constanţa şi Braşov. Liliana Codreanu, David Gheorghe, Viorica Giot, Marian Bratosin şi Raluca Mălureanu sunt cinci tineri din sistemul de protecţie a copilului din Brăila ce au demonstrat că sunt puternici, ambiţioşi şi muncitori. Facultatea de Navigaţie şi Management Naval, Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei şi Facultatea de Biologie sunt locurile unde ei îşi vor construi destinele şi viitorul. Astăzi vă prezentăm povestea lor, poveştile unor învingători, poveştile unor tineri care nu sunt definiţi de trecut, ci de curajul, perseverenţa şi dorinţa de a-şi atinge visurile.

Liliana Codreanu are 19 ani şi este unul dintre miile de copii părăsiţi la naştere. Ea a fost abandonată de mamă la Maternitatea Brăila, fiind apoi internată în secţia de pediatrie a Spitalului Judeţean Brăila. Naşterea ei a fost înregistrată tardiv cu părinţi necunoscuţi, deoarece mama, deşi identificată, nu avea la momentul acela documente care să îi ateste identitatea. Din anul 2003, fata a fost preluată în sistemul de protecţie, la un centru de plasament, iar din 2008 a fost protejată de un asistent maternal profesionist. Acolo tânăra a găsit familia care i-a lipsit, fiica asistentului maternal fiindu-i ca o soră. Apoi, fata a fost protejată la o căsuţă de tip familial, menţinând tot timpul legătura cu asistentul maternal care a avut grijă de ea şi care, în prezent, locuieşte în Anglia, ţară unde Liliana şi-a petrecut o parte din vacanţa de vară de anul trecut.
Pentru tânără "trecutul nu mai contează, important e prezentul şi viitorul".
Şcoala primară a făcut-o la Făurei, acolo unde locuia asistentul maternal, gimnaziala la "M. Sadoveanu", iar de anul acesta este proaspăt absolventă a Colegiului Economic "Ion Ghica", profilul servicii, specializarea tehnician în activităţi economice. Liliana mărturiseşte că la examenul de bacalaureat nu a avut emoţii, dovadă fiind faptul că l-a promovat fără probleme, având media generală 6,83. "Chiar nu am avut emoţii la BAC. Am zis că este un examen şi până la urmă dacă înveţi, ştii, iar subiectele nu mi s-au părut dificile. A fost foarte uşor", spune tânără. De altfel, Liliana a avut mereu rezultate bune la liceu, având media generală 9.00 în toţi anii şi fiind mereu între primii trei din clasă.
Fire ambiţioasă, Liliana a ales să îşi continue studiile în cadrul uneia dintre cele mai prestigioase unităţi de învăţământ superior din România - Academia Navală "Mircea cel Bătrân", la Facultatea de Navigaţie şi Management Naval. "Am ales această facultate pentru că este de viitor şi vreau ca atunci când voi termina să îi ajut şi eu la rândul meu pe ceilalţi, aşa cum şi eu am fost ajutată".

Fotbalul, pasiunea lui David

Povestea de viaţă a lui David Marcel Gheorghe a început în urmă cu 18 ani. La vârsta de 4 ani, după ce mama lui a decedat, iar tatăl nu mai putea să aibă grijă de el şi de fraţii săi, David a fost preluat în sistemul de protecţie. Din 2007 tânărul locuieşte în Căsuţa de tip familial "Fulda", a DGASPC Brăila. El păstrează legătura cu fraţii săi, în special cu sora mai mare, care au beneficiat şi ei de măsura de protecţie specială şi au în prezent familiile lor.
David a terminat Şcoala "Mihail Sadoveanu", iar anul acesta a absolvit Liceul Economic "Ion Ghica", fiind coleg de clasă cu Liliana. Tânărul a luat premiul I în clasa a XII-a şi, după media din toţi anii de liceu, este primul din clasă. Rezultatele deosebite au continuat şi la examenul de bacalaureat, el reuşind să obţină media generală 8,70. Notele pe fiecare probă în parte au fost următoarele: 8,20 la română, 8,30 la matematică şi 9,60 la geografie.
Pasionat de fotbal încă din copilărie, David s-a înscris în anul 2008 la Clubul "Pressing" din Brăila, jucând în meciuri amicale şi oficiale din diverse localităţi. În cadrul turneelor judeţene de fotbal, el se poate mândri cu premii, printre care "Cupa firmelor", "Cel mai complet jucător" şi "Cel mai bun jucător".
Când a văzut notele obţinute la examen, prima persoană pe care a sunat-o să îi dea vestea bună a fost antrenorul de la club, Nicolae Anghel. "Domnul antrenor este o persoană specială pentru mine. Este familia mea, pentru că a avut grijă de mine de când eram mic, m-a luat la el acasă, am fost peste tot cu el, în vacanţe, mi-a fost mereu alături, m-a ajutat şi m-a susţinut".
"Microbul" sportului l-a determinat pe David să aleagă cursurile Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Universităţii "Ovidius" din Constanţa. Probele de selecţie le-a trecut fără probleme, obţinând nota 9,90 la atletism şi 10 la fotbal, fiind al doilea candidat intrat la această facultate, la buget.
David se descrie ca un tânăr "simplu, ambiţios şi muncitor".
După terminarea facultăţii vrea să urmeze un master şi să profeseze într-o şcoală. Deja, în timpul liber, David îl ajută pe antrenorul de la clubul de fotbal, învăţându-i fotbal pe copii. El şi-ar dori ca într-o zi să descopere un tânăr talent, de ce nu un nou Messi.
Până în toamnă, când va fi "boboc", David s-a angajat pe perioada verii ca distribuitor, intenţionând să urmeze şi şcoala de şoferi. David declară că este nerăbdător să înceapă noua etapă în viaţa sa.

"Vreau să devin educatoare"

Viorica Elena Giot este un alt exemplu de reuşită pentru copiii cu care viaţa a fost nedreaptă. Ea are 18 ani şi s-a născută în satul Pitulaţi, comuna Scorţaru Nou. Tânăra a crescut alături de familie până în anul 2012, când cazul ei şi al celor patru fraţi (trei surori şi un frate) a necesitat intervenţia specialiştilor DGASPC Brăila. "La 15 ani mi-a murit tatăl şi mama nu a mai avut posibilităţi să ne ţină pe mine şi pe fraţii mei", mărturseşte Viorica. Tatăl biologic a decedat, iar mama lor, care avea un handicap, nu le mai putea asigura un mod de viaţă corespunzător nevoilor acestora.
Din anul 2013, Viorica şi două dintre surori au fost protejate în cadrul unui apartament de tip familial, pentru o soră şi un frate, mai mici, stabilindu-se măsura plasamentului la o familie substitut, care, ulterior, a mai preluat una dintre cele trei surori. Chiar dacă nu are toată familia alături, Viorica păstrează o legătură strânsă cu toţi, unul din lucrurile pe care le adoră fiind tocmai să se plimbe şi să petreacă timp cu ei.
Clasele I-VIII le-a urmat la şcoala din comună, iar studiile liceale în cadrul Colegiului Tehnic "C. D. Neniţescu". La examenul de bacalaureat, tânăra a obţinând şi ea note frumoase. "BAC-ul a fost uşor. Am luat 8,40 la română, la matematică 8,50 şi la geografie 8,55. Am avut emoţii, credeam că nu mai vine ziua în care se afişează rezultatele", mărturiseşte Viorica. Imediat după afişarea notelor tânăra a ţinut să împartă bucuria cu Mihaela Popa, cea care îi are în grijă pe fraţii ei.
Pentru că iubeşte copii, Viorica a decis să meargă la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, domeniul Învăţământ Şcolar şi Preşcolar, din cadrul Universităţii Transilvania din Braşov. "Îmi plac copiii şi vreau să îi ajut. Mă văd educatoare".
Până în octombrie, când vor începe cursurile universitare, Viorica a dorit să se angajeze ca ospătar la o terasă din Brăila.

"În viitor vreau să îmi întemeiez o familie"

Un alt tânăr ambiţios este Ionuţ Marian Bratosin (19 ani) care, din toamnă, va fi student la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Universităţii "Ovidius" din Constanţa. Sportul l-a atras de mic, el făcând box timp de doi ani. În timpul liber joacă fotbal. "Sunt o persoană energică, îmi place să mă plimb, să joc fotbal, să glumesc", mărturiseşte acesta.
Şcoala generală a făcut-o la "M. Kogălniceanu", iar liceul la Colegiului Tehnic "C. D. Neniţescu", profil servicii, specializarea tehnician în gastronomie. Pentru el, BAC-ul a fost uşor, fiind încrezător că îl va promova cu brio. El a reuşit să obţină media generală 7,20. "Prima persoană pe care a sunat-o când am văzut notele a fost o doamnă voluntară care m-a ajutat foarte mult, doamna Gabi. Ea m-a ajutat cu pregătirea pentru examen, m-a pus în legătură cu o profesoară de matematică, domna Lidia Maria, cu care am făcut pregătire şi am reuşit să promovez", povesteşte Marian.
Tânărul a ajuns într-un centru de plasament în regim de urgenţă în anul 2004, iar din 2011 este protejat într-un apartament de tip familial. Tatăl băiatului a decedat, iar mama sa este plecată în străinătate. "Îmi este mult mai bine aici decât dacă rămâneam la ai mei. Pot spune că sunt norocos". Singura persoană din familie cu care ţine legătura este sora sa mai mare, care locuieşte în Italia. De altfel, vacanţa de vară din anul 2013 şi-a petrecut-o la sora sa. Pentru el, familia înseamnă două persoane: sora lui mai mare şi asistentul maternal Elena Mirianu care l-a crescut timp de 7 ani.
Privind în viitor, Marian vrea să îşi găsească un job după facultate şi să îşi întemeieze o familie.

"Facultatea va fi o provocare"

"Ambiţioasă, copilăroasă, energică, vulcanică". Aşa se descrie Raluca Alexandra Mălureanu, o tânără de 20 ani care a fost admisă la Universitatea "Ovidius" din Constanţa, Facultatea de Ştiinţe ale Naturii şi Ştiinţe Agricole, specializarea Biologie. "Am ales această facultate pentru că am avut cea mai mare medie la biologie. Mi se pare o materie grea şi interesantă. Facultatea va fi o provocare, locul unde o să mă schimb şi o să înţeleg cum funcţionează lucrurile din jurul meu".
Absolventă a Liceului "Edmond Nicolau", profil construcţii, la examenul de bacalaureat a dat dovadă de perseverenţă şi ambiţie, reuşind să îl promoveze cu media 6,56. "O fostă colegă de apartament care a făcut pregătire la matematică cu un profesor din Galaţi m-a pus în legătură cu el şi am început şi eu să mă pregătesc pentru BAC. Profesorul Iulian Trandafir mi-a zis să lupt pentru viaţa mea şi singură şi m-a ajutat să înţeleg la matematică, deci m-a luat de la început până am ajuns la nivelul la care sunt acum", mărturiseşte ea.
În prezent, viitoarea studentă la Biologie este voluntară la secretariatul comisiei de evaluare pentru persoane adulte cu handicap din cadrul DGASPC Brăila.
Raluca a fost abandonată la naştere în maternitate de către mamă, aceasta solicitând ulterior instituţionalizarea copilului pe motiv că nu era căsătorită, nu avea o locuinţă şi nici venituri salariale. Astfel, Raluca a fost preluată de către "Leagănul de copii", iar apoi s-a stabilit plasamentul ei la o asociaţie şi, în final, la un apartament de tip familial.
Pe perioada derulării măsurii de protecţie specială, Raluca nu a fost vizitată de mamă, de atfel, nici nu o cunoaşte, ea fiind plecată în străinătate de foarte mulţi ani. Acum doi ani, tânăra a cunoscut-o pentru prima dată pe mama ei pe Facebook.
"Familia pentru mine este biserica baptistă, pentru că acolo mă simt cel mai bine, acolo am primit ajutor, sfaturi, acolo e locul unde îmi găsesc liniştea", afirmă Raluca.
Referitor la planurile de viitor, tânăra ne-a împărtăşit că după ce va absolvi facultatea îşi va căuta un loc de muncă în domeniu, dar nu exclude posibilitatea de a încerca şi alt domeniu, ceva care să o atragă mai mult. "Şcoala este foarte importantă pentru că ne depăşim pe noi înşine, vedem cât putem şi vedem că nu suntem diferiţi de ceilalţi. Suntem la fel", susţine Raluca.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro