Mergi la conţinutul principal

Învinşi şi învingători

• scrutinul din 25 mai a demonstrat încă o dată că judeţul Brăila, dincolo de faptul că este în coada listei ca prezenţă la vot, rămâne un fief de necontestat al PSD • doar 29,39% dintre brăileni şi-au exprimat dreptul de vot, restul ignorând alegerile pentru Parlamentul European • pe primul loc se află în continuare PSD-ul, alături de UNPR şi PC, alianţă ce a obţinut un scor de 42,28%, urmat de PDL cu 12,43% şi PNL 11,03% • surprinzător, independentul Mircea Diaconu a primit mai multe voturi decât PPDD sau PMP

 

Rezultatele finale la alegerile europarlamentare din 2014 au confirmat încă o dată faptul că pe de o parte, brăilenii continuă să nu fie interesaţi de procesul electoral, iar pe de altă parte că PSD are la Brăila una dintre cele mai puternice organizaţii din ţară, reuşind să atragă voturi cu mult peste media de la nivel naţional. Concret, ultimele date centralizate de către Biroul Electoral Judeţean arată că prezenţa la vot în 25 mai a fost de 29,20%, adică doar 88.522 de brăileni au fost prezenţi la urne. În municipiu s-au prezentat la vot 54.082, reprezentând 29,39% din numărul cetăţenilor cu drept de vot.
În ceea ce priveşte scorul electoral obţinut de fiecare partid în parte se poate vedea că în continuare Brăila îşi menţine titulatura de judeţ roşu. Mai exact, Alianţa PSD-UNPR-PC a luat 34.841 de voturi (42,28%), urmată de PDL cu 10.245 de voturi (12,43%), PNL cu 9.094 (11,03%), candidatul independent Mircea Diaconu - 6.792 (8,24%), PPDD - 5.340 (6,48%), PMP - 4.435 (5,38%), PRM - 2.942 (3,57%), ANA - 2.254 (2,73%) şi FC - 1.856 (2,25%). În rândul partidelor care au obţinut un scor sub 1% se numără PNŢCD cu 776 (0,94%) şi PNR cu 231 voturi (0,28%).
Făcând o comparaţie cu alegerile europarlamentare din 7 iunie 2009, când prezenţa la vot era de 22,6%, se poate observa că de această dată brăilenii au prezentat un interes ceva mai mare, însă judeţul nostru rămâne în continuare unul codaş. La vremea respectivă Brăila s-a clasat, ca şi acum, pe locul 36 în top. Trebuie specificat că opţiunea electoratului a fost şi atunci tot PSD, 41% dintre brăileni au ales în 2009 lista de candidaţi a social democraţilor. Următoarele partide preferate de aceştia în cadrul scrutinului trecut au fost PDL, care a obţinut atunci 24,3% şi PRM cu 13,3%. PNL-ul s-a clasat abia pe locul 4, cu 12,5%, la o distanţă de 18.715 voturi faţă de PSD şi 461 de voturi faţă de PRM.
La nivel naţional, la ora 17:00, penultima raportare de la BEC, arăta o prezenţă la vot de 32,44%. Potrivit presei centrale, Alianţa PSD-UNPR-PC a obţinut 37,60 % din voturile exprimate la alegerile europarlamentare, fiind urmată de PNL cu 15 %, PDL cu 12,23 %, independentul Mircea Diaconu cu 6,81 %, UDMR cu 6,30 % şi PMP cu 6,21 %. De asemenea, Partidul Poporului Dan Diaconescu a obţinut 3,67%, Partidul România Mare a primit 2,70%, Forţa Civică - 2,60%, Partidul Ecologist Român - 1,15%, Alianţa Naţională a Agricultorilor - 0,95%, Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat - 0,89%, Partidul Verde - 0,34%, Partidul Noua Republică - 0,27%, şi alţii.

Stancu: "Pentru noi e un rezultat bun - cu 5 procente peste media pe ţară"

Preşedintele PSD Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, s-a arătat ieri extrem de mulţumit de procentul mare obţinut de alianţa PSD-UNPR-PC la Brăila, scor ce a fost peste media naţională. Cu toate acestea, şeful social democraţilor s-a arătat dezamăgit de prezenţa scăzută la urne a brăilenilor. "Ce să spun, noi suntem peste medie, nu avem niciun motiv să ne facem probleme, să ne dăm demisii. Din contră, trebuie să ne pregătim de alte mandate. Să pregătim tineri care să ne ia locul, că noi aşa suntem obişnuiţi. Eu zic că am rămas un partid unit. Pentru noi e un rezultat bun - cu 5 procente peste media pe ţară, ne plasează în primele 10 - 12 judeţe. Prezenţa însă a fost proastă la vot. Asta este, nu avem ce să facem. Oamenii nu au fost convinşi de ce trebuie să vină la vot. Una peste alta, ca şi organizaţie judeţeană, noi suntem mulţumiţi de votul politic. Dar poate fi îmbunătăţit", a declarat Stancu. În ceea ce priveşte îndemnul premierului Victor Ponta la adresa liberalilor, în privinţa "reanimării" USL-ului, sursa citată a subliniat că acest lucru ar putea fi posibil, însă decizia aparţine în mare parte taberei PNL. "Liberalii să îşi ducă mai departe crucea. Nu e treaba noastră. Să îşi facă curat în curtea lor sau să rămână aşa mai departe. Mai văruiesc puţin, le mai schimbă casa, mai vopsesc uşa şi mergem mai departe. Eu vă spuneam că după campanie şi după votul de pe 25 mai putem să ne gândim aşezat la ceea ce înseamnă refacerea USL-ului. Asta dacă o parte din PNL sau chiar tot PNL-ul, doreşte să ne reaşezăm la masă. Dacă liberalii vor să refacem împreună USL-ul, îi aşteptăm cu drag, aşa cum a spus şi preşedintele nostru. Asta este o decizie pe care nu o luăm noi, cei de la Brăila, o ia Centrul", a completat Stancu.

Boboc: "Problema a fost pe municipiu, unde foarte multe voturi au plecat la Mircea Diaconu"

Liderul PNL Brăila, Cătălin Boboc, s-a arătat dezamăgit de scorul mic obţinut de partidul său la Brăila. Mai mult decât atât, acesta a declarat că surprinderea a venit de la faptul că scorul mai mare a venit din mediul rural. "Nu este bine. Scorul este unul mic, nemulţumitor, surprinzător aş putea spune pentru noi - 11,4%. Problema a fost pe municipiu, unde foarte multe voturi au plecat la Mircea Diaconu, iar eu am convingerea că cea mai mare parte a acestora aparţin votanţilor PNL. Este o mare dezamăgire, scorul am fi vrut şi ar fi putut fi mai mare, doar că au fost şi câteva greşeli de strategie. Deşi foarte puţini, vreau să le mulţumesc oamenilor care au ieşit la vot, pentru că au făcut acest efort. Vreau în aceeaşi măsură să-i asigur pe cei care nu au ieşit la vot că PNL-ul înţelege acest gest al lor ca pe o sancţiune, ca pe un semnal de alarmă tras clasei politice şi vom încerca să schimbăm puţin modul în care se va face politică pentru că este clar că unii vor altceva. Astăzi (n.r. - ieri) este o zi agitată, nu vreau să comentez deocamdată ce se întâmplă la nivel naţional pentru că PNL-ul este pus în faţa unor decizii majore. Trebuie să stabilim, să ne construim un plan, o strategie foarte clară", a declarat Boboc. Acesta a precizat că cel mai probabil va urma o întâlnire a liderilor organizaţiei brăilene pentru a analiza rezultatele votului. Întrebat dacă este pregătit să urmeze exemplul liderilor de la Centru şi să îşi dea demisia, Boboc a afirmat: "Sunt pregătit oricând pentru orice, fără niciun fel de problemă, dar nu fac un gest din ăsta eroic. Astăzi nu, cu siguranţă".
În ceea ce priveşte scorul obţinut de PSD-işti, senatorul liberal l-a catalogat drept unul normal, plecând de la ideea că deţinerea poziţiilor cheie - primar, preşedinte CJ -, au jucat un rol extrem de important în accepţiunea electoratului. De asemenea, acesta a punctat că PDL-ul a reuşit să obţină un scor mai bun decât al PNL-ului la nivel local, datorită campaniei agresive pe care a derulat-o.
"8,4 este scorul pe muncipiu, iar pe judeţ este peste 16,5 care este unul foarte bun. În municipiu, acolo unde voturile se obţin altfel, acolo unde candidatul, omul Mircea Diaconu, are o altă trecere, populaţia priveşte altfel toate aceste tipuri de alegeri. Sunt mai informaţi sau au alte opţiuni şi alt comportament, mă refer la nivel naţional, şi atunci acolo am împărţit voturile cu Mircea Diaconu", a conchis sursa citată.

Nazare: "Scorul PDL Brăila confirmă faptul că suntem pe drumul cel bun"

Chiar dacă rezultatele parţiale anunţate ieri de BEC, la ora 17:00, cotau PDL-ul pe locul 3, cu 12,23%, liderul organizaţiei judeţene a democrat liberalilor, Alexandru Nazare, s-a arătat mulţumit de scorul obţinut la nivel local. Potrivit acestuia, efortul depus în campania electorală la Brăila a dat roade. "PDL Brăila a obţinut un scor peste media naţională, ceea ce confirmă faptul că suntem pe drumul cel bun, iar echipa pe care am coagulat-o la PDL Brăila s-a validat prin acest rezultat. Bineînţeles că dacă ne gândeam la aşteptări sau la potenţial, 12,7% nu este în marja a ceea ce se numeşte sondaje de opinie naţionale, spre exemplu. Dar cu toate acestea, observăm că el este peste media naţională. Asta înseamnă că organizaţia PDL Brăila şi-a făcut treaba şi bineînţeles că şi candidatul nostru şi-a făcut treaba şi ţin să îi mulţumesc pe această cale doamnei Drăghincescu pentru tot efortul depus în campanie. Acum contează mai puţin, cred eu pentru dreapta, cine e pe locul doi, cine e pe trei, ci contează ca noi, toţi ceilalţi, să reuşim să batem PSD-ul. Şi cred că asta ar trebui să fie în gândul şi în inimile tuturor celor care nu vor să lase ţara pe mâna PSD-ului", a declarat Nazare, manifestându-şi totodată mulţumirea vizavi de faptul că forul de conducere al PNL a votat trecerea către Partidul Popular European (PPE). "Votul dat de PNL astăzi deschide noi perspective de colaborare", a sintetizat deputatul. Interesant de menţionat este faptul că Nazare nu s-a ferit să pună scorul mic al PDL la nivel naţional pe seama plecării Elenei Udrea din partid şi a PMP-ului. "Dacă Elena Udrea nu alegea să părăsească partidul împreună cu mulţi alţii, astăzi PDL-ul era de departe al doilea partid din România", a mai completat PDL-istul.

Drăghincescu: "Mi se pare aiurea să te lauzi când obţii 42% din 30%, să spui că ai câştigat alegerile"

O părere asemănătoare a avut şi consilierul municipal şi totodată candidat PDL Brăila la europarlamentare, Simona Drăghincescu. Aceasta a subliniat că din punctul său de vedere a reuşit să atingă ambele obiective pe care şi le propusese înainte de alegeri - obţinerea unui scor în media naţională şi "înfrângerea" PNL pe plan local. "Suntem al doilea partid din Brăila. Îmi pare rău că prezenţa la vot a fost mică. Îmi pare rău că nu am reuşit să convingem oamenii să iasă mai mulţi la vot. În marea lor majoritate, cei care au ieşit la vot sunt într-adevăr de vârsta a treia. Asta înseamnă că nu am reuşit să îi convingem să lase orice altceva şi să dedice cinci minute, pentru că nu dura mai mult să voteze. Scorul nu e nici bun, dar nici prost. Ne încadrăm în procentul mediu al partidului pe ţară. Am bătut PNL-ul, chiar dacă rezultatul la nivel naţional este altul decât a fost la Brăila. Una peste alta, eu am avut ca target aceste două rezultate - să obţinem un scor în media pe ţară şi să batem PNL-ul. Le-am realizat", a declarat Drăghincescu. Totodată, PDL-ista a ţinut să precizeze că din punctul său de vedere, PSD-ul nu a ieşit învingător cu 40% şi asta pentru că electoratul şi-a pierdut clar încrederea în politicieni. "Mi se pare aiurea să te lauzi când obţii 42% din 30%, să spui că ai câştigat alegerile. Este o iluzie. Cine crede că a câştigat alegerile cu 12% se înşală. Asta înseamnă că oamenii şi-au pierdut încrederea în clasa politică, dar trebuie să îi facem să înţeleagă că este foarte bine ca partidele să îşi înnoiască membrii şi să aducă oameni de valoare. O să vedeţi că PDL-ul o să facă foarte multe pentru cetăţeni la Brăila", a conchis aceasta.

Nistor: "Rezultatul obţinut este consecinţa unei campanii puţin dezordonate"

Preşedintele PPDD Brăila, Marioara Nistor, a declarat că scorul electoral o nemulţumeşte, având în vedere faptul că este mult mai mic decât cel obţinut de deputat la alegerile parlamentare, pe un singur colegiu. De vină, după cum afirmă parlamentarul, ar fi campania "puţin dezordonată, care nu a reuşit să se structureze pe obiective şi mesaje centrale convingătoare şi concrete".
"Este un rezultat care mă nemulţumeşte, totuşi, deoarece numărul de voturi obţinut pe întreg judeţul Brăila, aproximativ 5.000, după estimările noastre, este mai mic decât cel pe care l-am obţinut doar eu la parlamentare şi pe un singur colegiu (6.111). Pe de altă parte, trebuie să recunosc faptul că rezultatul obţinut este unul real, fiind consecinţa unei campanii puţin dezordonate, care nu a reuşit să se structureze pe obiective şi mesaje centrale convingătoare şi concrete. Din acest punct de vedere, s-a văzut, cred eu, lipsa de experienţă strategică de la nivel central în ceea ce priveşte gestionarea unor astfel de examene electorale. Nu am asistat, din păcate, la o muncă colectivă de echipă, bazată pe unitate, determinare şi responsabilitate. Rezultatul obţinut de PP-DD oglindeşte munca şi implicarea fiecărui judeţ, a fiecărei organizaţii a partidului, acestea gestionându-şi unilateral campania electorală, în lipsa mesajelor conducerii centrale", a declarat Nistor.
Pe de altă parte, după cum spune sursa citată, nu are nimic a-şi reproşa, acest rezultat la Brăila fiind unul "onorabil", dar care nu va contribui substanţial la schimbarea situaţiei.
"Cu siguranţă, Organizaţia Judeţeană Brăila va fi iarăşi în topul celor care au reuşit un rezultat onorabil, dar din păcate nu va contribui prea mult la schimbarea situaţiei de fapt. În ceea ce mă priveşte, cred că am demonstrat că, aşa cum sunt un parlamentar activ şi preocupat de soarta brăilenilor, tot la fel de mult am muncit şi în această campanie pentru alegerile europarlamentare. În consecinţă, nu am nimic a-mi reproşa!", a mai spus deputatul.

Botea: "Un rezultat normal, având în vedere că activitatea partidului a început de puţin timp"

Liderul filialei locale a PMP, Viorel Botea, consideră că procentajul obţinut în Brăila de formaţiunea politică pe care o conduce este unul normal, în condiţiile în care partidul şi-a început activitatea de puţin timp. "Considerăm că printr-o muncă mai asiduă, printr-o apropiere mai mare faţă de cetăţeni, prin diverse acţiuni pe care le vom întreprinde în următoarea perioadă pentru binele brăilenilor, vom obţine un scor mai mare, care să ne permită să participăm pe eşichierul politic brăilean la luarea deciziilor. În municipiu am avut un scor mai bun, în jur de 8, dar în judeţ nu am reuşit să facem o echipă în mediul rural care să corespundă exigenţelor unui astfel de concurs, ca să spun aşa, şi am avut undeva la 3,50. Dar să faci într-un timp atât de scurt, în mediul rural, 30 de organizaţii nu-i chiar uşor şi mă refer la organizaţii funcţionale, nu că avem aşa, câte un om în fiecare localitate", a fost declaraţia preşedintelui PMP Brăila.

Cucu: "Asta este situaţia, eu nu sunt un om fatalist şi spun «gata, asta este, nu se mai poate!». Ne luptăm!"

Secretarul general al MAR, Marcel Cucu, şi totodată candidatul ANA pe poziţia a treia în liste, s-a arătat dezamăgit de scorul electoral, însă din punctul său de vedere, acest lucru se datorează şi faptului că alianţa nu a avut reprezentare în secţiile de votare. "Ne aşteptam la mai mult, dar pentru noi, o spun foarte sincer, chiar şi 1% la nivel naţional e un semnal pentru că noi abia acum am început acest proiect. Puteam face ceva, pentru că e o zonă în care interesul este foarte mare. Deocamdată, noi, şi mă refer la agricultori şi oamenii de la ţară care nu realizează câte probleme au şi câte ar fi putut fi rezolvate cu o reprezentare bună în Parlamentul European. Dar asta este situaţia, eu nu sunt un om fatalist şi spun «gata, asta este, nu se mai poate!». Ne luptăm! Vă asigurăm că în anii viitori se va auzi bine despre proiectul ăsta pentru agricultură şi lumea satelor. Ştiu că Brăila se află pe locul doi pe ţară la număr de voturi, după Prahova", a spus sursa citată.

Terzea: "Procentul este unul muncit, zi şi noapte, fără odihnă, într-un judeţ roşu"

Ceva mai mulţumit de rezultat s-a arătat liderul şi totodată candidat al partidului Forţa Civică Brăila, Marius Terzea, care a declarat că procentul este unul "muncit, zi şi noapte, fără odihnă, într-un judeţ roşu, sufocat de PSD". Totodată, acesta i-a asigurat pe brăileni că proiectul Forţa Civică este unul de lungă durată, iar Mihai Răzvan Ungureanu rămâne "cel mai prolific candidat al dreptei la prezidenţiale". "Pentru un partid care a luat naştere relativ recent, fără resurse financiare dobândite într-un mod cel puţin discutabil, fără structuri puternic înrădăcinate şi fără înţelegeri pe sub mână, am reuşit să convingem 2.000 din brăilenii care au venit la vot că se poate şi altfel. Altfel adică să nu mai voteze PSD - care a sugrumat acest judeţ, PNL - care i-a fost partener loial, PDL - care încă ne aducem aminte cum a guvernat sau PMP-ul Elenei Udrea. Şi să nu mai aduc aminte de vandalizarea afişelor electorale a FC Brăila, de modul în care celelalte partide au înţeles să se manifeste în această campanie, atacându-ne pe noi şi lăsându-i PSD-ului spaţiul de a se manifesta, aşa cum a făcut-o mereu", a fost declaraţia preşedintelui FC.

Drăgan: "O problemă la PNR o reprezintă faptul că nu ne putem fideliza un electorat educat, mizând doar pe verb şi carismă"

Chiar dacă recunoaşte că rezultatul alegerilor europarlamentare este unul foarte prost pentru Partidul Noua Republică, vicepreşedintele Florin Drăgan, care s-a aflat şi pe listele electorale în calitate de candidat, a declarat că apariţia PMP-ului le-a cam tăiat avântul. Şi asta pentru că au "canibalizat voturile" şi ale PNR-ului, şi ale partidului lui Ungureanu. Pe de altă parte, acesta consideră că o problemă a partidului ar fi aceea că nu au putut să "fidelizeze un electorat educat, mizând doar pe verb şi carismă".
"Este un rezultat foarte prost al Partidului Noua Republică, dar trebuie spus că are cauze externe şi interne partidului. O dată, cauza externă o identific în apariţia PMP-ului, pentru că noi avem diverse măsurători şi ştim că de la 3%, la 1,82% şi apoi la 0,42% după apariţia PMP am tot scăzut. (...) Există şi cauze interne - o problemă la PNR o reprezintă faptul că noi nu ne putem fideliza un electorat educat, mizând doar pe verb şi carismă. Noua Republică e clar că şi-a atins cumva limitele funcţionând ca un partid de lideri. Asta înseamnă că PNR trebuie să propună în următoarea perioadă mai multe persoane în spaţiul public, să apeleze la un discurs competent şi să încerce să îşi prezinte cât mai des programele. La tipul de vot populist îl adun şi pe Mircea Diaconu. Deci, USL plus PPDD a avut acum un an şi jumătate mai multe procente decât are acum. Asta înseamnă că mirajul populiştilor începe să piardă câteva procente, din păcate prea puţin", a declarat Drăgan.

Chiru: "Vina pentru rezultat ne-o asumăm cu toţii"

Candidat pentru europarlamentare, dar şi liderul filialei locale a PNŢCD, Gheorghe Chiru a fost total nemulţumit de procentul obţinut de ţărănişti, dar după cum spune o mare vină ar aparţine şi brăilenilor care nu s-au prezentat la vot. Totodată, acesta a afirmat că îşi va asuma vina pentru acest rezultat. "Mă nemulţumeşte, am pornit cu un mare handicap, nu am avut reprezentant la secţii şi avem multe semne de întrebare pentru că ne regăsim în buletine anulate în care figurează ştampila pe partidul nostru şi o ştampilă oriunde. Eu cred că s-a furat la secţii în mod clar şi cine a avut reprezentanţi a făcut-o cu dezinvoltură probabil. Dar, în ansamblu, vina pentru rezultat ne-o asumăm cu toţii pentru că în condiţiile în care ar fi fost o prezenţă masivă la vot, atunci s-ar fi anulat problema. (...) Revenind la scorul partidului, va fi o analiză, sunt convins că toată lumea care şi-a asumat funcţii în partid îşi va asuma şi rezultatul. Conducerea va analiza situaţia şi se vor lua măsurile care se cuvin", a declarat Chiru.

Colaborarea PNL - PSD continuă în plan local

Contactat la ora 18:00 de redactorii "Obiectiv", după încheierea şedinţelor forului de conducere al PNL, Cătălin Boboc ne-a comunicat faptul că decizia de a nu continua în formula USL nu va avea consecinţe, deocamdată, în plan local. Concret, vicepreşedintele CJ Brăila, Ovidiu Nechita şi viceprimarul Alexandru Dănăilă îşi vor exercita în continuare mandatul, susţine Boboc. "Crin Antonescu şi-a anunţat demisia, se va convoca Congresul, miercuri se va stabili data, dar, în principiu, într-o lună de zile va fi un Congres Extraordinar al partidului, în care se va alege o nouă conducere. În acel moment se vor depune mandatele celor din conducerea de astăzi. Ovidiu Nechita nu este vicepreşedinte CJ în baza unui protocol USL, este în baza unei înţelegeri, discuţii în plan local cu cei de la PSD. Şi pentru Dănăilă este valabil acelaşi lucru. În acest moment nu am elemente ca să declanşez eu vreo modificare sau vreo schimbare. Vom vedea ce se va întâmpla. Săptămâna aceasta este una în care stăm, analizăm, gândim, nu luăm decizii", a completat Boboc.

Prefectul Vîlcu spune că alegerile au decurs corespunzător

Contactat telefonic de redactorii "Obiectiv", prefectul Brăilei, Vasilica Vîlcu, a declarat că la nivelul judeţului alegerile europarlamentare s-au desfăşurat fără incidente. "Din punctul meu de vedere, ca reprezentant al Instituţiei Prefectului în teritoriu, pot să vă spun că alegerile au decurs corespunzător şi nu s-au încălcat prevederile legale", a declarat aceasta.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro