Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Învăţătoare condamnată pentru purtare abuzivă

• Ştefania Raluca Căldărescu, institutor la Şcoala Generală “Ştefan Negrea” din Scorţaru Vechi, comuna Tudor Vladimirescu, a fost condamnată la 1.500 lei amendă penală, pentru purtare abuzivă • prin aceeaşi sentinţă,  judecătorii o obligă pe învăţătoarea bătăuşă să urmeze tratament medical de specialitate, aşa cum au recomandat medicii legişti • în vara lui 2015, dascălul de la Scorţaru a tras-o de păr şi a pălmuit-o pe o elevă de clasa a IV-a, care i-ar fi furat parfumul din poşetă • victima a spus că, de fapt, un coleg i-ar fi pus parfumul în ghiozdan • profesorul de muzică, martor la agresiune, a scos-o pe fetiţa de 10 ani din mâinile învăţătoarei

 

Sentinţă în procesul învăţătoarei bătăuşe de la Scorţaru Vechi, care a tras-o de păr şi a pălmuit-o pe o elevă de clasa a IV-a. 

În vârstă de 38 de ani, Ştefania Raluca Căldărescu, institutor-învăţător la Şcoala Generală “Ştefan Negrea” din satul Scorţaru Vechi, comuna Tudor Vladimirescu - persoană aflată în evidenţele Spitalului de Psihiatrie “Sf. Pantelimon” Brăila încă din anul 2008 - a fost condamnată, în primă instanţă, la o pedeapsă de 1.500 lei amendă penală, pentru săvârşirea infracţiunii de purtare abuzivă. Prin aceeaşi sentinţă, magistraţii Judecătoriei Brăila o obligă pe învăţătoarea de la Scorţaru să urmeze tratament medical de specialitate până la însănătoşire sau până la obţinerea unei ameliorări care să înlăture starea de pericol, aşa cum a recomandat Comisia medico-legală. 

În ziua de 18 iunie 2015, Ştefania Căldărescu “a agresat-o fizic pe eleva CVM, în vârstă de 10 ani, în timpul orelor de curs”, iar cazul a ajuns în atenţia Poliţiei şi a Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila. Motivul agresiunii: eleva i-ar fi furat învăţătoarei sticluţa cu parfum din poşeta pe care o lăsase pe catedră. Pe parcursul urmăririi penale, Ştefania Raluca Călădrescu a fost supusă unei expertize medico-legale psihiatrice, care a confirmat că suferă de o anumită afecţiune.

 

Profesorul de muzică i-a sărit fetiţei în ajutor   

Potrivit procurorilor care s-au ocupat de caz, învăţătoarea pusă sub acuzaţie a predat (în anul şcolar 2014-2015) la clasele a III-a şi a IV-a de la Şcoala Generală “Ştefan Negrea” din satul Scorţaru Vechi, comuna Tudor Vladimirescu, iar în această calitate a avut-o elevă şi pe C.V.M., în vârstă de 10 ani.

“La data de 18 iunie 2015, inculpata Căldărescu Ştefania Raluca şi-a lăsat poşeta pe catedră şi s-a deplasat în cancelarie, în vederea desfăşurării unor activităţi specifice pentru încheierea mediilor elevilor. În acest timp, în sala de curs, elevii din clasa a IV-a desfăşurau ora de muzică cu instructorul de muzică (Sava Chiru - n.r.)”, precizează procurorul de caz.

Căldărescu s-a întors în sala de curs în jurul orei 12:20, pentru a-şi lua poşeta pe care o lăsase pe catedră. Constatând că-i lipseşte sticluţa cu parfum, învăţătoarea a întrebat elevii şi astfel a aflat că parfumul s-ar afla în ghiozdanul elevei C.V.M. Procurorul de caz precizează: “În continuare, inculpata a căutat respectiva sticluţă în geanta persoanei vătămate, găsind-o acolo şi, într-un exces de furie, a tras-o de păr, aplicându-i, totodată, persoanei vătămate, două lovituri cu palma peste faţă şi cap. Observând că minora C.V.M. este lovită, martorul S.C. (instructorul de muzică - n.r.) a intervenit pentru a stopa agresiunea, după care a condus-o pe minoră la domiciliu, relatându-le părinţilor cele întâmplate”.

Audiată pe parcursul derulării anchetei, eleva în vârstă de 10 ani, bătută de învăţătoare, a confirmat agresiunea petrecută în sala de curs. Instructorul de muzică a confirmat, de asemenea, incidentul la care a fost martor. Învăţătoarea Ştefania Raluca Căldărescu a recunoscut doar parţial agresiunea comisă. Deşi a admis că a tras-o pe elevă de păr, a negat că ar fi lovit-o cu palma peste faţă şi cap, aşa cum au stabilit anchetatorii.

Pe parcursul urmăririi penale, Spitalul de Psihiatrie “Sf. Pantelimon” Brăila le-a comunicat anchetatorilor că învăţătoarea acuzată de purtare abuzivă figurează de mai mulţi ani în evidenţele instituţiei (mai precis, din anul 2008) şi că a fost diagnosticată cu o anumită afecţiune.  

De asemenea, la data de 4 decembrie 2015, Serviciul de Medicină Legală Brăila a confirmat, prin expertiză medico-legală psihiatrică, că inculpata Ştefania Raluca Căldărescu suferă de respectiva afecţiune, dar că are discernământul păstrat în raport cu fapta comisă. Cât priveşte furtul recipientului cu parfum, oamenii legii se aflau, anul trecut, în căutarea făptuitorului. Procurorul de caz preciza în mai 2016, la trimiterea în judecată a învăţătoarei de la Scorţaru:

“În ceea ce priveşte infracţiunea de furt, constând în sustragerea sticluţei cu parfum din poşeta inculpatei, din mijloacele de probă administrate pe parcursul urmăririi penale nu s-a putut stabili cu exactitate circumstanţele în care parfumul a ajuns din poşeta inculpatei în ghiozdanul persoanei vătămate”.

Eleva bătută de învăţătoare a declarat în mod constant că parfumul i-ar fi fost pus în ghiozdan de un coleg, în momentul în care aceasta nu se afla în clasă, astfel că procurorii au dispus disjungerea cauzei, pentru clarificarea situaţiei.

 

 
Categorie articol: 

Comentarii