Mergi la conţinutul principal
Cum vă feriţi de hoţi, recomandările poliţiştilor

Îngrămădeala la cumpărături şi neatenţia la bagaje, îi “costă” scump pe brăileni

poliţiştii revin cu recomandări pentru oameni, tocmai pentru a-i ajuta să se ferească de hoţii care stau la pândă şi profită de îngrămădeala din magazine • nici în mijloacele de transport nu este mai sigur, aşa că este bine ca brăilenii să fie atenţi la cei din jur

 

Furturile din genţi şi buzunare sunt în toi în această perioadă, dinaintea sărbătorilor. Hoţii profită de îngrămădeala din magazine sau mijloace de transport şi dau lovitură după lovitură. Poliţiştii revin cu recomandări.

Goana după cadouri şi bunătăţi pentru mesele de Crăciun şi Revelion constituie, pentru hoţi şi tâlhari, perioada ideală pentru rotunjirea, fără efort, a veniturilor. Genţile sau portofelele celor aflaţi la cumpărături, bijuteriile, telefoanele, bunurile lăsate la vedere în autoturisme reprezintă ţintele preferate ale infractorilor.

Grăbiţi, preocupaţi de listele de cumpărături, cu mâinile ocupate de sacoşe, oamenii uită să îşi mai supravegheze bunurile personale. Poliţiştii scot în evidenţă principalele moduri în care acţionează infractorii, care ar trebui avute în vedere de cetăţeni. Distragerea atenţiei este un mod de atac des folosit. Lucrând în echipă, un hoţ se apropie de victimă şi îi distrage atenţia (o întreabă ceva, îi arată un lucru), iar un al doilea sustrage bunul vizat. Statul la rând, fie la casele de marcat sau pentru urcarea în mijlocul de transport, le permite infractorilor să se apropie de victime şi să le ia banii din buzunare sau telefoanele.

O altă modalitate este ascunderea mâinii, adică hoţii folosesc deseori un ziar sau o haină, pentru a ascunde mâna în timp ce comit furtul. Smulgerea este o altă modalitate folosită de hoţi, atunci când victima vorbeşte la telefonul mobil şi nu mai este atentă la ce se întâmplă în jurul ei. Astfel că hoţul profită şi smulge telefonul sau alt bun de valoare. Urmărirea este de asemenea în listă - victima a scos bani de la bancomat, iar hoţul, care a urmărit-o şi ştie că are bani asupra ei, acţionează când aceasta se află într-o zonă aglomerată sau stă la rând.

Ca de fiecare dată în preajma sărbătorilor, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila, prin compartimentul Analiza şi Prevenirea Criminalităţii, îi sfătuieşte pe brăileni să fie vigilenţi şi le recomandă ca, pentru siguranţa bunurilor personale, să ţină cont de unele sfaturi. În locuri aglomerate, ei trebuie să poarte poşetele sau borsetele în faţă şi să nu le pună în coşul de cumpărături. Oamenii nu trebuie să se lase atraşi de oferte tentante, din partea unor persoane necunoscute, şi să se ducă în locuri retrase. Banii nu trebuie ţinuţi în buzunarele exterioare ale hainelor, întrucât atrag atenţia imediat. Telefoanele mobile şi tabletele nu trebuie utilizate pe stradă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro